Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 12:20:17 μμ
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 13:01

Χρήστος Ανδρεανίδης : Παράκαμψη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όλοι γνωρίζουμε ότι η λέξη του τίτλου χρησιμοποιείται κύρια σε οδικές βελτιώσεις ή ανακατασκευές. Αφορμή στάθηκε η παρουσία μου σε χρήση παρακαμπτηρίων οδών στο νοσοκομείο μας από  ασθενείς ή εξεταζόμενους με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η σκέψη μου στην τρίτη πτέρυγα και να πάω προς εκείνη την κοντινή προς την θέση που βρισκόμουν κατεύθυνση.
Προβληματίστηκα με την κατάσταση στους ναούς της υγείας της χώρας μας και κατέληξα στις μεγάλες δυσκολίες που περιέχει η προσπάθεια πολιτικής ηγεσίας για το νοικοκύρεμα του χώρου, την καταπολέμηση των πιράνχας στις προμήθειες, την κατάργηση στα φακελάκια, την διόγκωση της παραοικονομίας που γεννά η συσσώρευση μαύρου χρήματος σε μεγαλογιατρούς όχι μόνο του Κολωνακίου και τελικά την αφάνιση των παρακάμψεων σε περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία.
Η λέξη που βρήκα στο νοσοκομείο με οδήγησε και σε άλλες σκέψεις όπως την κατάργηση από την φρασεολογία των ανακοινώσεων πολιτικών ‘ κατόπιν ενεργειών’, ‘με παρέμβαση’, αλλά την μη χρήση της παράκαμψης ως ελληνικότερου όρου. Πάλι λόγω της τακτικής μου τελευταία διέλευσης μπροστά από την μονάδα τεχνητού νεφρού και την γέφυρα σύνδεσης της τρίτης πτέρυγας με το παλιό κτίριο. Μερικοί ας καταλάβουν επιτέλους ότι μας επιστρέφουν στο παρελθόν λαϊκίστικες συμπεριφορές παρεμβάσεων τώρα που ως χώρα κάνουμε ύστατη προσπάθεια να απαλλαγούμε από αρνητικές διαχρονικές συνήθειες παρεμβάσεων, μίζας, δωροδοκίας, ρουσφετιού.
Η λέξη του τίτλου χαρακτηρίζει και την διεθνή συμπεριφορά της γερμανικής προέλευσης πολυεθνικής Daimler με τα σκάνδαλα δωροδοκιών στην Αμερική και όχι μόνο. Μετά την Siemens απέδειξε περίτρανα ότι εμείς έχουμε το όνομα του λαδώματος και οι γερμανοί έχουν την χάρη. Διαφέρουν τα επίπεδα εμείς σε χαμηλό και αυτοί σε υψηλό επίπεδο. Αλλά η ηγεσία στην Γερμανία εμμένει σε υψηλό επίπεδο επιτοκίου 6,5% δανεισμού της χώρας μας. Αρέσκονται μάλλον σε καπέλο επιτοκίου πάνω από 2% γιατί και αυτοί διδάσκονται και λαδώνονται από Daimler και Siemens.
Ερμηνεύονται ως παρακάμψεις υψηλού επιπέδου σε ποσότητα χρημάτων και ποιότητα σκανδάλων. Οι γερμανοί συμπεριφέρονται ως επί οικονομικού καπέλου της Ευρώπης καθήμενοι αναπαυτικά.
Κατεβαίνοντας στα χαμηλά των παρακάμψεων της καθημερινότητας των Ελλήνων διαπιστώνω ότι αυτή μας η συμπεριφορά έχει μπει βαθιά ποιο κάτω από το πετσί μας και κάνει στενωπούς έως οπτικές ίνες τις διόδους διαφυγής μας από την γάγγραινα του ρουσφετιού.
Όσο νωρίτερα έως άμεσα καταλάβουμε όλοι μας λαός, δημόσιοι υπάλληλοι, υπηρέτες της οικονομικής εξουσίας, λειτουργοί της εξουσίας του τύπου, πολιτικές ηγεσίες υπουργείων, περιφερειών και δήμων, πολιτικοί και αγκυλωμένοι σε συμπεριφορές του παρελθόντος πολιτικοί και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου τόσο νωρίτερα θα απαλλαγούμε από την λέξη του τίτλου παράκαμψη με τις όποιες ερμηνείες της και την διάσωση της Ελλάδας μας.