Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019, 7:30:33 πμ
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 20:33

Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς: ΟΧΙ στον "Κλεισθένη" και ένταση για τους παιδικούς σταθμούς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με επιμέρους και κατά περιπτώσεις αποκλίνουσα  κριτική διατάξεων του "Κλεισθένη" το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς συντάχθηκε τελικά και ομόφωνα με το "ΟΧΙ" στο σχέδιο της κυβέρνησης για αναμόρφωση του "Καλλικράτη".
Το θέμα κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης 8 Μαίου όταν και πάλι συζητήθηκε λίγες μέρες μετά προγενέστερη συνεδρίαση όπου καταγρ4άφηκε επίσης η αρνητική θέση των συμβούλων.


Στο ψήφισμα που συντάσσεται θα καταγραφούν οι κυριότερες ενστάσεις  των συμβούλων και παρατάξεων που συνοψίζονται εν ολίγοις ως εξής:
Η απλή αναλογική παρά την ανάγκη και τη βούληση που εκφράστηκε για συνεργασία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ακυβερνησία. Και επομένως στην αδυναμία ισχυρής δημοτικής αρχής. Στη θέση αυτή αντιτάχθηκε ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης που αναγνωρίζοντας τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν, τόνισε την ανάγκη να ισχύσει η απλή αναλογική και ως κίνητρο για την ανάπτυξη συνεργασιών.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται χωρίς πρόβλεψη για ανάλογη μεταφορά- ενίσχυση των δήμων με πρόσθετους πόρους με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών.
Η πρόβλεψη για λειτουργία ανεξάρτητης εποπτικής αρχής θα οδηγήσει σε ποδηγέτηση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.
Η επιβολή νέου τέλους για καθαρισμό του πρασίνου θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των δημοτών.
Επιμέρους ρυθμίσεις δύναται να οδηγήσουν σε κατακερματισμό ευθυνών και αρμοδιοτήτων διοίκησης δήμου και οικισμών.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς με την αρνητική του θέση ουσιαστικά συντάσσεται με την θέση της ΚΕΔΕ και της μεγάλης πλειοψηφίας των δήμων της χώρας.
Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε να δοθεί δίμηνη παράταση στη δημόσια διαβούλευση επί του "Κλεισθένη"

Άλλα θέματα
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης:
Την έγκριση πίστωσης 257.000 ευρώ για επισκευή και συντήρηση του 2ου Λυκείου Κιλκίς και του Δημοτικού Σχολείου Χέρσου
Την έγκριση πίστωσης για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.
Την έγκριση πίστωσης 117.000 ευρώ για την αντιπυρική προστασία.

 

Διαμαρτυρία των εργαζομένων
στους παιδικούς σταθμούς
Η εκπρόσωπος  των  εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο όπου υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κιλκίς κ. Γιώτα Γιάλλου παρέστη στη συνεδρίαση και στη διαδικασία  προ ημερήσιας διάταξης ανέγνωσε σχετική έγγραφη διαμαρτυρία, απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Δημ. Σισμανίδη για την υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση παιδιών από τεσσάρων ετών στο Νηπιαγωγείο, αντί της μέχρι τώρα φιλοξενίας τους στους παιδικούς σταθμούς. Η συζήτηση που ακολούθησε κινήθηκε σε κλίμα έντασης κυρίως  επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε αφού το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε προγενέστερα το θέμα και η ληφθείσα από τριμελή επιτροπή απόφαση..
Η κ. Γιάλλου ανέπτυξε τα επιχειρήματα του συλλόγου με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παιδικούς σταθμούς με την εφαρμογή της απόφασης αυτής (μειώνεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος αφού θα απομένουν μικρά παιδιά και βρέφη και κατ' ουσία οι εργαζόμενοι θα περιοριστούν σε φύλαξη των παιδιών, τίθενται σε κίνδυνο θέσεις εργασίας τους, καταργούνται κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, επιβάρυνση γονέων  ) ενώ άσκησε κριτική στη διοίκηση του δήμου που αποδέχτηκε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή του κ. δημάρχου σε τριμελή επιτροπή με τον πρόεδρο των δασκάλων και τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αποφάσισαν την εφαρμογή και στο Δήμο Κιλκίς της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Σημειώνουμε ότι με την εν λόγω ρύθμιση προεξοφλείται ότι η δύναμη των παιδικών σταθμών θα μειωθεί σημαντικά από το προσεχές έτος σε ποσοστό έως και 50%.
Τούτο μπορεί να σημαίνει ότι απελευθερώνονται θέσεις για βρέφη στους παιδικούς σταθμούς (οι εργαζόμενοι το αμφισβητούν αναφέροντας ότι σχεδόν όλες οι αιτήσεις για φιλοξενία βρεφών ικανοποιούνται με το τρέχον σύστημα) και επομένως θα ανακουφιστούν οικογένειες εργαζομένων με μικρά παιδιά - βρέφη καθώς ευκολότερα θα βρίσκουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς. Στον αντίποδα και σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, η αύξηση του αριθμού των παιδιών στα νηπιαγωγεία δύναται να εξυπηρετηθεί με την υφιστάμενη κτηριακή υποδομή.

 

Μελέτες στατικής επάρκειας
στους πέντε από τους έξι
Κι αφού ο λόγος για τους παιδικούς σταθμούς, ο δήμος Κιλκίς καλείται να συμμορφωθεί με το νέο νόμο αλλά η συμμόρφωση απαιτεί πρόσθετη δαπάνη. Όπως αποκαλύφθηκε τα κτήρια  των  πέντε από τους έξι παιδικούς σταθμούς (οι τρεις του Κιλκίς, της Νέας Σάντας και της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου)  χρειάζονται μελέτη στατικής επάρκειας.  Ο  νέος νόμος απαιτεί τη βεβαίωση (μη) επικινδυνότητας και στα εν λόγω κτήρια έχουν γίνει κατά καιρούς προσθήκες. Πλήρως εναρμονισμένος με τα ισχύοντα του νέου νόμου είναι μόνο ο παιδικός σταθμός Χέρσου.