Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, 3:46:27 πμ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 21:34

Εκπαιδευτική επίσκεψη Ελλήνων και ξένων φοιτητών στο Βιολογικό καθαρισμό Κιλκίς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια νέα οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Κιλκίς δέχθηκε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύριλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους κ.κ.  Αντιγόνη Ζαφειράκου, Ιωάννη Ξενίδη, Χαράλαμπο Σκουληκάρη (Unesco/lnweb) και Zoran Markov, Atanasko Babunski,  Daniela Popovska από το ίδρυμα Konrad – Adenauer – Stiftung, αντίστοιχα, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων του Κιλκίς. 

 

Οι φοιτητές πλούτισαν τις γνώσεις τους αναφορικά με τη λειτουργία της, με την πολύτιμη βοήθεια του λειτουργού των εγκαταστάσεων Νικόλαου Αποστολίδη, διπλωματούχου χημικού μηχανικού M.S.c και τεχνολόγου μηχανικού, και μάλιστα χωρίς διερμηνέα, αφού ο ίδιος  γνωρίζει την αγγλική και σερβοκροατική γλώσσα.   
Η ξενάγηση των φοιτητών ξεκίνησε από το αντλιοστάσιο εισόδου των λυμάτων. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την εσχάρωση,το αντλιοστάσιο ανύψωσης,την εξάμμωση και λιποσυλλογή των λυμάτων. Ενημερώθηκαν επίσης για τη βιολογική επεξεργασία που πραγματοποιείται στις δεξαμενές βιοεπιλογής,απονιτροποίησης, νιτροποίησης, αποφωσφόρωσης και αερισμού. Στη συνέχεια της ξενάγησης οι φοιτητές οδηγήθηκαν στο τμήμα της δευτεροβάθμιας καθίζησης όπου γίνεται ο διαχωρισμός των υγρών από τα στερεά. Τα υπερχειλίζοντα καθαρά νερά  διέρχονται από τα φίλτρα διύλισης και μετά γίνεται η απολύμανσή τους είτε με υπεριώδη ακτινοβολία είτε με υποχλωριώδες νάτριο. Στα υπερκάθαρα πλέον νερά στη διαδρομή τους προς τον αποδέκτη «ρέμα ‘’Σαχταρίνα’’» γίνεται η οξυγόνωσή τους μέσω κλιμάκων μεταερισμού. Τα στερεά σε μορφή λάσπης οδηγούνται στη δεξαμενή λάσπης (Παχυντής).
Στο κτήριο επεξεργασίας της λάσπης οι φοιτητές παρακολούθησαν τη λειτουργία της φιλτρόπρεσσας (αφυδάτωση λάσπης). Η ξενάγησή τους συνεχίστηκε στο κτήριο Διοίκησης όπου γνώρισαν τους χώρους του χημείου λυμάτων και του χημείου πόσιμου νερού και ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης σε οθόνη απεικόνισης (SCADA) όπου μεταφέρονται μέσω επιμέρους PLC οι λειτουργίες των επιμέρους τμημάτων της εγκατάστασης .Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης οι φοιτητές υπέβαλαν πλήθος ερωτημάτων στα οποία δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Η ξενάγηση διήρκησε τέσσερις ώρες. Στους φιλοξενουμένους προσφέρθηκαν κεράσματα (χυμός,σάντουϊτς,καπελάκια κ.λ.π.).
 
Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τους ευχαριστεί θερμά για το σύντομο πέρασμά τους από την Ε.Ε.Λ. Κιλκίς και αναμένει ανάλογες επισκέψεις φοιτητών από αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου όπως εξάλλου τη διαβεβαίωσαν οι συνοδοί καθηγητές τους.