Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, 7:57:42 πμ
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 20:38

Γκουντενούδης προς Σκουρλέτη: Αυξήστε την επιχορήγηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης εκθέτει την αδικία που υφίσταται ο Δήμος Παιονίας από την κατανομή των ΚΑΠ και ζητεί την αύξηση της χρηματοδότησης. Στη σχετική επιστολή ο κ. Γκουντενούδης αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι Δήμοι της χώρας χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους σε τακτική βάση μέσω των ίδιων πόρων που εξασφαλίζονται από τις εισπράξεις σύμφωνα με την συνταγματικά κατοχυρωμένη από το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια αλλά και από την κρατική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).


Τα κυριότερα κριτήρια διανομής των ΚΑΠ συνοπτικά είναι ο πληθυσμός των Δήμων, ο αριθμός των οικισμών και το ελάχιστο λειτουργικό κόστος που απαιτείται για την λειτουργία του κάθε δήμου. Επίσης, η έκταση εκάστου δήμου, η ορεινότητα και η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των οικισμών συνιστούν κριτήρια τα οποία επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν.
Ο Δήμος Παιονίας κατά τα προηγούμενα έτη υπέστη μία άνευ προηγουμένου οικονομική επιβάρυνση λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που ενέσκηψε κατά κύριο λόγο στην δική μας περιοχή ευθύνης.
Με τους πόρους να παραμένουν σταθεροί και αμετάβλητοι, ενίοτε και μειωμένοι λόγω οικονομικής ύφεσης, οι ανάγκες αυξήθηκαν υπέρμετρα με συνέπεια την δημιουργία ελλειμμάτων τα οποία καλούμαστε να καλύψουμε με ίδιους πόρους.
Γνωρίζοντας ότι πέραν της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ Α’ βαθμού μέσω της ΚΑΠ, επιπλέον οι δήμοι λαμβάνουν άπαξ και ειδικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών.
Επειδή ο Δήμος μας είναι κατά 42 % περίπου ορεινός και ημιορεινός με έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο με το μεγαλύτερο υψόμετρο να καταγράφεται στα 1.650 μ. και έχει 53 οικισμούς με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των καθώς καταλαμβάνουν μαζί με τους οδικούς άξονες μόλις το 1,36% της συνολικής έκτασης γεγονός που εκ των πραγμάτων επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος.
Επειδή η έκταση του δήμου μας είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα καλύπτοντας έκταση 900 km².
Επειδή λόγω προσφυγικού και μεταναστευτικού, οι δομές δοκιμάστηκαν και οι πόροι του Δήμου εξαντλήθηκαν δίχως να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ενίσχυση από το κράτος.
Παρακαλούμε όπως προβείτε σε αναθεώρηση της διανεμόμενης ΚΑΠ λόγω των ως άνω δεδομένων ή άλλως στην άπαξ ειδική επιχορήγηση του Δήμου μας λόγω των εκτάκτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν  από τις πρόσφατες προσφυγικές και το μεταναστευτικές ροές στην περιοχή μας.

Υπόμνημα Δημάρχου Παιονίας κ. Χρήστου Γκουντενούδη  για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κόνιτσα.
Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Παιονίας ζητεί τη συνδρομή της ΚΕΔΕ με επιστολή του προς τον πρόεδρό της ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κόνιτσα.
Ιδού τι αναφέρει:
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν δύναμαι να παραστώ στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα: "Πολιτικές για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας".
Καθώς γνωρίζουμε όλοι μας, οι Δήμοι της χώρας χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους σε τακτική βάση μέσω των ίδιων πόρων που εξασφαλίζονται από τις εισπράξεις σύμφωνα με την συνταγματικά κατοχυρωμένη από το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια αλλά και από την κρατική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Τα κυριότερα κριτήρια διανομής των ΚΑΠ συνοπτικά είναι ο πληθυσμός των Δήμων, ο αριθμός των οικισμών και το ελάχιστο λειτουργικό κόστος που απαιτείται για την λειτουργία του κάθε δήμου. Επίσης, η έκταση εκάστου δήμου, η ορεινότητα και η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των οικισμών συνιστούν κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν.
Γνωρίζετε επίσης ότι πέραν της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ Α’ βαθμού μέσω της ΚΑΠ, επιπλέον οι δήμοι λαμβάνουν άπαξ και ειδικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών.
Ο Δήμος μας είναι κατά 42 % περίπου ορεινός και ημιορεινός με έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο με το μεγαλύτερο υψόμετρο να καταγράφεται στα 1.650 μ. και έχει 53 οικισμούς με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των καθώς καταλαμβάνουν μαζί με τους οδικούς άξονες μόλις το 1,36% της συνολικής έκτασης γεγονός που εκ των πραγμάτων επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος.
Παρόλα αυτά δεν θεωρείται ως ορεινός σύμφωνα με την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ.
Επίσης, η έκταση του δήμου μας είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα καλύπτοντας έκταση 900 km².
Εκτιμούμε λοιπόν ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προβεί σε αναθεώρηση της διανεμόμενης ΚΑΠ και την συμπερίληψη του Δήμου μας αλλά και δήμων με τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας στις επιχορηγούμενες κατηγορίες λόγω ορεινότητας, αριθμού οικισμών και χιλιομετρικών αποστάσεων.