Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 6:53:16 πμ
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 16:28

Ισχυρή πλειοψηφία πέτυχε ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2023

Με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του Δήμου Κιλκίς και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για το έτος 2023 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς που συγκλήθηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

 

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για την επόμενη χρονιά ανέρχεται σε 40.898.457,34ευρώ έναντι 37.766.742,39ευρώ το 2022, είναι αυξημένος κατά 3.131.714,95ευρώ (αναλογούν ποσοστό 8,29%).

 Η σταθερή άνοδος των οικονομικών του Δήμου Κιλκίς σύμφωνα με τις εισηγήσεις που ανέπτυξαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Χατζηαποστόλου οφείλεται στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων από τους θεσμοθετημένους πόρους, στην βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοτικών τελών, όπως και στην δέσμευση πιστώσεων από τις επενδυτικές δαπάνες για τα προγραμματιζόμενα μεγάλα έργα υποδομής (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, αναπλάσεις στις Σχολικές Αυλές, κατασκευή νέων παιδικών χαρών, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υπογείωση εμπορικού κέντρου και ανατολικής πλευράς Κιλκίς, κατασκευή δημοτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων, προσθήκη πέντε απορριμματοφόρων από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’, έργα οδοποιίας και αναβάθμισης του αγροτικού δικτύου, η χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή της βόρειας περιμετρικής οδού του Κιλκίς παρεμβάσεις στη σχολική στέγη κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ¼ του προϋπολογισμού κατευθύνεται σε τεχνικά έργα ενώ δεσμεύονται πιστώσεις για την σύνταξη μελετών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου και για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης 2.517 φωτιστικών σωμάτων τύπου Led στην πόλη και στα χωριά του Δήμου Κιλκίς.

Η διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα του 2022 με οριζόντια μείωση των ανταποδοτικών τελών σε καθαριότητα και φωτισμού για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με σημαντικές εκπτώσεις και απαλλαγές για αδύναμες ομάδες πληθυσμού, οι καταργήσεις και μειώσεις τροφείων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αναδεικνύουν την κοινωνική πολιτική του Δήμου Κιλκίς η οποία ενισχύεται περαιτέρω με την επιχορήγηση 300.000ευρώ των Νομικών Προσώπων του Δήμου (Οργανισμός Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και ΚΔΕΚ)  την πρόσληψη 42 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών σε δημοτικές υπηρεσίες από το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ και άλλων 9 πολιτών που εργάζονται σε υπηρεσίες της ΚΔΕΚ για δεύτερη συνεχή χρονιά  με την αξιοποίηση του εν λόγω προγράμματος.   

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2023 υπερψηφίστηκε από 24 δημοτικούς συμβούλους έναντι 4 δημοτικών συμβούλων που τον καταψήφισαν.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ο προϋπολογισμός της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Κιλκίς για το έτος 2023 εισάγεται προς ψήφιση στην αποψινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συνιστά όπως γνωρίζουμε όλοι το αποκορύφωμα, την συμπύκνωση της πολιτικής και οικονομικής λειτουργίας του αυτοδιοικητικού μας οργανισμού.  

Ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του Δήμου Κιλκίς είναι ο ορθολογικός οδηγός μας για την χρονιά που έρχεται, μια αξιόπιστη εκτίμηση για το πως θα κινηθούν τα έσοδα του Δήμου μας και σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν οι δαπάνες στο έτος αναφοράς.

Το στοιχείο της υποχρεωτικότητας επέχει ως εκτίμηση βαρύνουσα σημασία προς το σκέλος των εξόδων καθώς πρέπει να είναι καταχωρισμένα σε αντίστοιχους κωδικούς για να καταστεί δυνατή η ενεργοποίησής τους.

Τα τυπολογικά γνωρίσματα του προϋπολογισμού,οι αρχές που τον διέπουν (αρχή ετήσιας διάρκειας, ενότητας, ειδίκευσης, καθολικότητας, ειλικρίνειας και ακρίβειας, δημοσιότητας και ισοσκελισμού) είναι δεσμευτικές, όπως άρρηκτες είναι και οι συνδέσεις του  με το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Κιλκίς, το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα που υλοποιούμε, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του τα οποία και εγκρίναμε πρόσφατα καθώς και με τον προϋπολογισμό των Νομικών μας Προσώπων (του Οργανισμού Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς).

Ακολουθώντας τα βήματα διαμόρφωσης του συνετάχθη από τις οικονομικές μας υπηρεσίες το προσχέδιό του τον  περασμένο Ιούλιο, το οποίο εν συνεχεία πέρασε με ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή Διαβούλευσης, την Εκτελεστική Επιτροπή, την Οικονομική Επιτροπή, με τελικό αποδέκτη το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.   

Ως κορυφαία πολιτική πράξη ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς διακρίνεται για το δυναμισμό και την εξωστρέφειά του, στηρίζεται στον προγραμματισμό, εκφράζει δε με καθαρότητα και ακρίβεια τις επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη περίοδο, τον τρόπο που αυτές θα γίνουν πράξη σε συνάρτηση πάντοτε με τις οικονομικές δυνατότητες  του Δήμου μας, υπό το πρίσμα κρίσιμων και συχνά ασυμβίβαστων μεταβλητών:

-της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους

- της ανταπόκρισης της Δημοτικής Διοίκησης στην προφανή και δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών για περισσότερα έργα  

- της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και του εύρους των παρεμβάσεων όπου εκτείνεται.

Το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, που οριοθετεί την κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού, έχει ως κέντρο αναφοράς την ενεργειακή κρίση, στην οποία αντιπροτάσσουμε αποτελεσματικές γραμμές άμυνας, την οριστική έξοδο από την πανδημία και ένα γενικό κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, όπου ο Δήμος Κιλκίς αδυνατεί θεσμικά και εξ αντικειμένου να συγκρατήσει, παρόλα αυτά όμως έχει βάλει, έγκαιρα, την προηγούμενη διετία ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών, των εμπόρων και των επαγγελματιών, τόσο με τη φορολογική του πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη, τις μειωμένες και δωρεάν παροχές σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ) όσο και με την κατάργηση και μείωση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς.

Ευδιάκριτη στην δυναμική του προϋπολογισμού είναι και η αύξηση των θεσμοθετημένων πόρων από την κεντρική Διοίκηση και αυτή η παράμετρος προστίθεται στις υποστηρικτικές πολιτικές εν γένει για την Αυτοδιοίκηση

Για το οικονομικό έτος 2023 ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων του Δήμου Κιλκίς ανέρχεται σε 40.898.457,34ευρώ έναντι 37.766.742,39ευρώ το 2022, είναι αυξημένος δηλ. κατά 3.131.714,95ευρώ και όπως διαπιστώνεται βάσει οικονομικών στοιχείων κάθε χρόνο εξαντλεί, εάν δεν υπερβαίνει κιόλας, την απορροφητικότητά του σε πρόβλεψη πιστώσεων.

Τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξουμε στον προϋπολογισμό ως προς τις πηγές είσπραξης είναι η αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων από τους θεσμοθετημένους πόρους που διατίθενται από το Δήμο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ κατά 1.829.978,63ευρώ, η αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων σε μισθώματα, αγροτεμάχια, τέλη εμποροπανήγυρης, λαϊκών αγορών και ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 180.000ευρώ. Από τέλη, φόρους και δικαιώματα παρελθόντων οικονομικών ετών, που βεβαιώνονται με χρηματικούς καταλόγους για πρώτη φορά, προσδοκούμε επίσης σε αυξημένα έσοδα κατά 237.000ευρώ.

Ως προς τις  επενδυτικές δαπάνες του προϋπολογισμού, κατανέμονται  στα  μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε σχεδιάσει και που έχουν ωριμάσει και βρίσκονται πλέον είτε στο στάδιο της δημοπράτησης είτε σε συμβασιοποίηση.

Το πρώτο από αυτά είναι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, που χρηματοδοτείται με 1.806.848,96ευρώ και ακολουθεί μια πλειάδα τεχνικών υποδομών συνολικού ύψους 9.000.000ευρώ, που καλύπτει το ¼ δηλ. του προϋπολογισμού, και αφορά σε έργα οδοποιίας – αποκατάστασης και συντήρησης πεζοδρομίων, σε έργα σχολικής στέγης, σε αναπλάσεις σχολικών αυλών, σε κατασκευές νέων παιδικών χαρών, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, στα έργα υπογείωσης του ηλεκτρικού δικτύου επί της 21ης Ιουνίου, στην κατασκευή του δημοτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων στο αμαξοστάσιο του Δήμου κ.α.

Όπως προκύπτει από τα προϋπολογισθέντα έξοδα κάθε υπηρεσία είναι οικονομικά  ενισχυμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί με ευχέρεια να παράξει μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό έργο στον πολίτη.

Οι πρόνοιες του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη συνετή διαχείριση των οικονομικών του, με έντονο το στοιχείο της πρόβλεψης και με κατεύθυνση την σωστή διοικητική και  τεχνική προετοιμασία είτε για τη διεκδίκηση έργων είτε για την υλοποίηση νέων σχεδιαζόμενων έργων  διαχέονται σε όλο το σώμα του Δήμου Κιλκίς.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Προγραμματίζεται η προμήθεια και εγκατάσταση 2.517 φωτιστικών σωμάτων τύπου Led για την εξοικονόμηση ενέργειας

-Ενεργοποιούνται κωδικοί για τη σύνταξη τεχνικών μελετών. Ήδη στην επόμενη αναμόρφωση θα προχωρήσουμε σε ανάθεση μελέτης για την κατασκευή της βόρειας περιμετρικής οδού Κιλκίς. Για το σκοπό αυτό θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΕΘ ώστε να ετοιμαστεί η  μελέτη του δρόμου, η οποία  προϋπολογίζεται σε 260.000ευρώ. Άλλες δύο μελέτες που αφορούν την ενεργειακή απόδοση δημοτικών κτηρίων και τον προσεισμικό έλεγχο δημοτικών κτηρίων, ύψους 16.500ευρώ, θα περάσουν από αναμόρφωση ώστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων ‘’Ηλέκτρα’’.

-Έχουν προετοιμαστεί και ολοκληρωθεί 42 πολυετείς συμβάσεις για ανταλλακτικά – λιπαντικά, καύσιμα, κάδους απορριμμάτων, τρόφιμα, είδη καθαριότητας, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για ηλεκτρολογικό υλικό, για τον οδοφωτισμό, για τεχνικά έργα συντήρησης και αποκατάστασης οδοποιίας και πεζοδρομίων. Οι πολυετείς συμβάσεις είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λύση για το Δήμο μας καθώς διασφαλίζεται το άμεσο, το επείγον της προβλεπόμενης παρέμβασης ενώ από την άλλη ρίχνουμε βάρος από τις πλάτες των δημοτικών υπαλλήλων και τους αποφορτίζουμε

ώστε να ασχοληθούν με άλλες εργασίες.

Ανέφερα προηγουμένως ότι όλες αδιακρίτως οι υπηρεσίες που στοιχίζονται στις εννέα Αντιδημαρχίες έχουν τις οικονομικές δυνάμεις, έτσι όπως τις καθορίσαμε στον προϋπολογισμό του 2023, να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Ενδεικτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν την  προνοητικότητα, τον προγραμματισμό αλλά και τη δυνατότητα κάθε υπηρεσίας να τακτοποιεί και να διεκπεραιώνει είναι:

Στον τομέα της Διοίκησης και της Ψηφιακής Πολιτικής η αξιοποίηση του εγκεκριμένου κονδυλίου 1.450.000ευρώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Κιλκίς     

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της Ορεινής Πολιτικής οι εργασίες καθαρισμού εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και ιδιωτικών ιδιοκτησιών για την αντιπυρική προστασία. Ομοίως, η πρόβλεψη για την ανάθεση εργασιών καθαρισμού και αποχιονισμού δημοτικών οδών στις Δημοτικές Ενότητες Δοϊράνης, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου. Σε ότι αφορά την αγροτική οδοποιία, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, έχουν προγραμματιστεί εργασίες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης αγροτικών δρόμων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πλην της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς.  

Στα καύσιμα έχουμε ακόμη επάρκεια στον εφοδιασμό μας και θα υπογράψουμε σύμβαση στα τέλη του 2022.

Στον τομέα της καθαριότητας κρατάμε ανοιχτό τον κωδικό για την προμήθεια των πέντε απορριμματοφόρων που περιμένουμε από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’ στο σύνολο των δεκαέξι   οχημάτων και μηχανημάτων έργων που έχουμε παραλάβει και στα οποία θα προστεθούν δύο ακόμη οχήματα, ένα βυτιοφόρο και ένα ερπυστριοφόρο.

Οι καλές πρακτικές της συντήρησης του πρασίνου θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κιλκίς με αναθέσεις σε ιδιωτικά συνεργεία. Θα επαναληφθούν οι απολυμάνσεις στους κάδους απορριμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες  ενώ προβλέπεται σε ότι αφορά το πράσινο και η προμήθεια αναλώσιμων για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Πάρκου – Κήπου.

Στην Παιδεία και στον Αθλητισμό έχει ληφθεί πρόνοια για την προμήθεια εξοπλισμού στα σχολεία, για την αγορά αθλητικού εξοπλισμού σε όλες  τις  Δημοτικές Ενότητες για την προμήθεια, τέλος, και τοποθέτηση συνθετικού τάπητα σε υφιστάμενα διαμορφωμένα γήπεδα και στις επτά  Δημοτικές Ενότητες. Δράσεις εθελοντισμού, αθλητισμού, παιδείας και διά βίου μάθησης έχουν μπει και αυτές στη χρηματοδοτική πρόνοια του προϋπολογισμού.  

Στον τομέα της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης εντείνονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης όπως και τη διαχείριση του προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς- το οποίο προσφάτως επεκτάθηκε και στα δεσποζόμενα ζώα – με ενέργειες για την λειτουργία οργανωμένου καταφυγίου.

Στον Πολιτισμό όπου διατίθενται  αξιοσέβαστα ποσά, έχουμε εγγράψει για το 2023 πιστώσεις για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, για τις επετειακές εκδηλώσεις των 110 χρόνων από την Ιστορική Μάχη του Κιλκίς, για τις εργασίες συντήρησης στο κτήριο και στον αύλειο χώρο του Μουσείου Λίμνης Δοϊράνης καθώς και για τη συντήρηση του Ανοιχτού Θεάτρου Δροσάτου.

Ο Δήμος Κιλκίς δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο στα Νομικά του Πρόσωπα, στον Οργανισμό Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών και στην ΚΔΕΚ που χρηματοδοτούνται έκαστο με 150.000ευρώ. Κοινωνικό πρόσημο έχει και ο χαρακτήρας της εργασιακής υποστήριξης άνεργων συμπολιτών μας προκειμένου να μπορέσουν με την απασχόλησή τους σε δημοτικές υπηρεσίες να εργαστούν, να βιοποριστούν και να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Μέχρι πρότινος συμπολίτες μας, σε μικρό ποσοστό, απασχολούνταν μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ σε υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ και στην ΚΔΕΚ. Φροντίσαμε και διευρύναμε τη συμμετοχή τους σε δημοτικές υπηρεσίες, στις οποίες αυτή τη στιγμή εργάζονται 42 συμπολίτες μας ηλικίας 55- 67 ετών μέσω του ιδίου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του Δήμου Κιλκίς τόσο για την επαναπροώθηση των συμπολιτών μας στην παραγωγική διαδικασία, οι οποίοι για ηλικιακούς λόγους δεν προτιμώνται στην ιδιωτική αγορά εργασίας, όσο και την ανάσχεση της τοπικής ανεργίας.     

Οι κατευθυνόμενοι πόροι στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στο Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών και στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς είναι αυξημένοι χρόνο με το χρόνο και πιάνουν τόπο  για την αναβάθμιση θεσμών και έργων όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο Κήπος των Χριστουγέννων, η φιλοξενία επιτυχημένων αθλητικών διοργανώσεων, ο δεύτερος βρεφικός σταθμός.

Το αποθεματικό του Δήμου Κιλκίς ανέρχεται στα 650.000ευρώ ενώ το προβλεπόμενο χρηματικό υπόλοιπο για το 2023 προϋπολογίζεται στο ποσό των 10.916,271,14ευρώ.

Ευχαριστώ όλες τις Αντιδημαρχίες και τις δημοτικές υπηρεσίες που παρέθεσαν έγκαιρα τα οικονομικά στοιχεία τους αρμοδίως, ευχαριστώ θερμά το  οικονομικό επιτελείο του Δήμου Κιλκίς, τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννη Χατζηαποστόλου και την Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Ελευθερία Σπανού, που βοήθησε σημαντικά στην κατάρτιση και αποτύπωση του προϋπολογισμού, φροντίζοντας με ιδιαίτερη επιμέλεια από τον περασμένο Ιούλιο για την ορθή επεξεργασία των στοιχείων του.      

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως συντάσσοντας τον προϋπολογισμό του, ο Δήμος μας εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένους στόχους:

Καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες, που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του, όπως η μισθοδοσία, η προμήθεια καυσίμων και άλλων υλικών που εξασφαλίζουν βασικές υπηρεσίες.

 Υποστηρίζει οικονομικά τις πολιτικές του, που αφορούν σε έργα υποδομής, στην παιδεία, στους θεσμούς της προσχολικής αγωγής, στην πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην πολιτική προστασία, στον δημόσιο χώρο κ.α.  

Επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου Κιλκίς χωρίς να υποχωρούν ή να μειώνονται οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, ούτε βεβαίως να θίγονται ή να επηρεάζονται δυσμενώς οι βασικές απαιτήσεις της καθημερινότητας των πολιτών.

Εν κατακλείδι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς διακρίνεται για τη συνετή του οικονομική διαχείριση, έχει έναν σταθερό αναπτυξιακό προσανατολισμό και εντυπωμένη πάνω του τη σφραγίδα της νοικοκυροσύνης και της επιτυχίας.

Για τους παραπάνω λόγους κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2023. 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ μΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και σήμερα, καλούμαστε να συζητήσουμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο την ψήφιση του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος δηλ. για το έτος 2023.

Ο προϋπολογισμός, όπως καλώς γνωρίζετε, αποτελεί, ένα απαραίτητο εργαλείο καθημερινής δουλειάς, αλλά παράλληλα αποτελεί και το ισχυρό τεκμήριο της χρηστής όσο και αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου μας.

Οι αρχές που διέπουν έναν προϋπολογισμό είναι εκείνες της δημοσιότητας, της ενότητας, της καθολικότητας, της ειδίκευσης και της ειδικότητας των πιστώσεων, της οριστικότητας και της απαγόρευσης μεταφοράς των πιστώσεων αλλά και τις αρχές της ακρίβειας, της ειλικρίνειας και σαφήνειας.

Με βάση τις αρχές που επιγραμματικά σας ανέφερα, καταρτίστηκε και φέτος

 ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το επόμενο οικονομικό έτος, τον οποίο καλούμαστε να εγκρίνουμε εστιάζοντας στον προσδιορισμό των εσόδων και των εξόδων του.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζω ότι κάθε πίστωση που διατίθεται από το Δήμο θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και διαθέσιμη, η δε υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν αναμένεται να εισπραχθούν, απαγορεύεται από το νόμο καθώς θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Βασικές προϋποθέσεις, ως προς την αξιοπιστία του προϋπολογισμού, αποτέλεσαν:

-η συγκέντρωση από την Οικονομική Υπηρεσία των απολογιστικών στοιχείων του της περιόδου έως τις 31.7.2022 με παράλληλη αξιολόγηση του απολογισμού του προηγούμενου έτους (στα έξοδα κυρίως)

-η πρόβλεψη με βάση τα ποσά που έχουν τιμολογηθεί για τα έξοδα και τα ποσά που βεβαιώθηκαν για τα έσοδα το προηγούμενο έτος

-η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος που είναι απαραίτητο στοιχείο για την εκτίμηση των αντίστοιχων εξόδων. Προϋπολογίζεται με βάση την ΚΑΠ Επενδυτικών, τη ΔΑΕΕΠ, την επιχορήγηση Σχολικών Κτηρίων, τις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα όπως το Φιλόδημος ΙΙ, το ΕΣΠΑ, το INTERREG, και δημοτικά έσοδα

- σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

- αναπροσαρμογή των τελών και φόρων γίνονται με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

- τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητα και κοιμητήρια) πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών γιατί διαφορετικά παραβιάζεται ο χαρακτήρας των υπηρεσιών αυτών ως ανταποδοτικών.

- υποχρεωτική είναι η βεβαίωση του ασκούντος στην ταμειακή διαχείριση για το ύψος του χρηματικού υπολοίπου του προηγούμενου έτους.

- οι απλήρωτες δαπάνες προϋπολογίζονται με βάση την ημερομηνία αναφοράς σύνταξης του προϋπολογισμού, ήτοι στις 31.7.2022.  

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2023, ανέρχεται στο ποσό των 40.898.457,34 ευρώ και αναλύεται στα βασικά του σημεία.

Ο προϋπολογισμός μετά την έγκριση του από την εκτελεστική επιτροπή, την επιτροπή διαβούλευσης και την οικονομική επιτροπή υποβλήθηκε έγκαιρα προς έλεγχο στο παρατηρητήριο, οι παρατηρήσεις του οποίου ενσωματώθηκαν με νεότερη απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Μετά τη συζήτηση σήμερα, και πιστεύω, την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί προς έλεγχο νομιμότητας στην αποκεντρωμένη διοίκηση, οι τυχόν παρατηρήσεις της οποίας θα ενσωματωθούν σε αυτόν και θα οδηγήσουν στην τελική του μορφή. Συμπερασματικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς απαντά πειστικά στις ανάγκες της καθημερινότητας και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Καλώ το σώμα και τους συναδέλφους να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2023 γιατί είναι ρεαλιστικός, είναι νοικοκυρεμένος και εφαρμόσιμος και διασφαλίζει την δυναμική προοπτική του Δήμου μας επιτυγχάνοντας την απρόσκοπτη διοικητική και οικονομική του λειτουργία. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύνολο των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς, ιδιαίτερα στην Προϊσταμένη αυτής την κ. Ελευθερία Σπανού που εργάστηκαν άοκνα και σε εποχή καλοκαιρινών αδειών για να έχουμε έγκαιρα τον προϋπολογισμό μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.