Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, 3:24:38 πμ
Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 21:53

Τζιτζικώστας: Ξεκινούν τα έργα κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Υπογράφηκεπαρουσία του Υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας.


Η σύμβαση αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις, μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς,  στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Πρόκειται για το έργο που είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με τα 48 εκατ. ευρώ αποτελεί ουσιαστικά την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής για το μεγάλο έργο της κατασκευής των δικτύων διανομής καθώς σχετική πίστωση έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας από το ΕΣΠΑ.
Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει άμεσα, όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας ευθύς μόλις απαντηθεί σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη διαδικασία  δημοπράτησης.
Αναφορικά με το Κιλκίς, από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας καταγράφεται όχι μόνο η ένταξή του στις 16 πόλεις αλλά και η υψηλή του προτεραιότητα καθώς στην πόλη υπάρχει εγκατεστημένο μερικό δίκτυο αφ' όταν στην περασμένη δεκαετία το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτάθηκε μέχρι και τη Βιομηχανική Ζώνη Σταυροχωρίου. Τότε κατασκευάστηκε και τμήμα δικτύου μέσης πίεσης σε ορισμένους μεγάλους καταναλωτές, όπως η ΠΕ Κιλκίς, το Νοσοκομείο κ.α.
Στο τμήμα αυτό μάλιστα έχει εξαγγελθεί η σύνδεση και παρόδιων κατοικιών και σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν υποβληθεί ήδη περί τις 50 αιτήσεις - απευθείας στη ΔΕΔΑ- ενδιαφερομένων δημοτών. Χωρίς όμως ποτέ να αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία τοπικών φορέων για επίσπευση ή και για δημοσιοποίηση ακόμα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.
Σημειώνουμε ότι η  ΔΕΔΑ είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΠΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της χώρας εκτός των περιοχών της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.  Οι πόλεις στις οποίες πρόκειται να κατασκευαστεί δίκτυο διανομής είναι οι: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.
Στόχος του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, αποτελεί η κατασκευή πλήρους υποδομής διανομής φυσικού αερίου, προκειμένου το σύνολο των κτηρίων στις παραπάνω πόλεις να αποκτήσει πρόσβαση στο οικονομικότερο καύσιμο, γεγονός που παράλληλα θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους επαγγελματίες και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.