Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 3:46:46 πμ
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 14:50

Παρόν Σαμαρά στην ελληνική πολιτική σκηνή από συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ

Ένα ακόμα σήμα στο εγχώριο και ξένο σύστημα για την πολιτική του παρουσία έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα ενός από τα πιο σημαντικά διεθνή συνέδρια, το Asian Incestment Conference στο Χονγκ Κονγκ, με μια ομιλία που είχε πολλές θετικές αναφορές στην Ελλάδα, ειδικά για τις δυνατότητες που έχει και το μέλλον της, πολλαπλάσιες αρνητικές κρίσεις και αιχμηρές διαπιστώσεις για την συγκυβέρνηση των «λαϊκιστών», ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως τη χαρακτήρισε, αλλά και επισημάνσεις για τα λάθη της Ευρώπης σε πολλούς τομείς.

«Οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποίησαν τη χώρα, αλλά η Ελλάδα θα τα καταφέρει», ήταν μια χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά, ο οποίος κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για λαϊκισμό, ψεύτικες υποσχέσεις και ψέματα, ενώ χωρίς να αναφέρει τα ονόματα των κομμάτων, μίλησε για ένα απίστευτο μείγμα αριστερίστικου και ενός ακραίου δεξιού κόμματος.

«Σήμερα η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μείγμα ενός αριστερίστικου και ενός ακραίου δεξιού κόμματος. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται "στην ίδια γραμμή". Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την οικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα» τόνισε με έμφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αυτές οι ψεύτικες υποσχέσεις προκαλούν γενικευμένη απογοήτευση, επιφέρουν βαθιά πόλωση, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν διάχυτη απελπισία, ενισχύουν τον εξτρεμισμό και επεσήμανε με έμφαση ότι «αυτός ο επικίνδυνος κατήφορος πρέπει να σταματήσει».

Παράλληλα επανέφερε στο δημόσιο διάλογο μια παλαιά του φράση: «Πρέπει να πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό! Πρέπει να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό, που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα... Και πρέπει να καταπολεμήσουμε την απελπισία!» είπε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, δηλ. όλες αυτές οι διαφορετικές μορφές κρίσης (οικονομική, πολιτική, μεταναστευτικό-προσφυγικό, κ.α.) που συνέπεσαν ταυτόχρονα και συνέκλιναν πάνω από την ελληνική επικράτεια, μοιάζουν με «τέλεια καταιγίδα». «Καθεμιά από τις κρίσεις αυτές, μόνη της, θα μπορούσε να καταστρέψει οποιαδήποτε χώρα…Όλες μαζί είναι θανάσιμος κίνδυνος για οποιαδήποτε κοινωνία…Και η «σύμπτωση» όλων αυτών, την ίδια στιγμή, μοιάζει με αληθινό εφιάλτη» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό και έχει σημασία, πέρα από την κριτική που έκανε, μιλώντας για την Ελλάδα, είπε ότι, «κι όμως εμείς παραμένουμε όρθιοι και προσπαθούμε σκληρά να επιβιώσουμε, να «το παλέψουμε» και να το ξεπεράσουμε», «διασώζοντας τη Δημοκρατία μας, προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία μας και «διατηρώντας την Κοινωνική μας συνοχή, αλλά και τη θέση μας στην Ευρώπη».

Υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησής του

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος της πολιτικής που άσκησε και των προσπαθειών που κατέβαλλε.

«Παραλάβαμε την Οικονομία μας στην «εντατική» και δύο χρόνια αργότερα την είχαμε επαναφέρει πλήρως! Ακόμα, το Δεκέμβριο του 2014, που ήταν ο τελευταίος μήνας της διακυβέρνησής μου, όλοι οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί συμφωνούσαν σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο για τα απόμενα χρόνια: Όλοι προέβλεπαν ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,9% το 2015, 3,7% το 2016 και πάνω από 3% ετησίως στη συνέχεια. Βρισκόμασταν ήδη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης…» τόνισε και συνέχισε, ασκώντας κριτική στην τωρινή κυβέρνηση: «Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προβλέψεις δεν επαληθεύθηκαν! Η νέα Λαϊκιστική κυβέρνηση της Ελλάδας ξανάφερε πίσω τη χώρα στην ύφεση…».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όταν έγινε Πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2012, το έλλειμμα έφτανε το 9.5% του ΑΕΠ της Ελλάδας και το Δεκέμβριο του 2014, όλοι οι Οργανισμοί προέβλεπαν ότι θα ήταν λιγότερο από 1,5% για τη χρονιά εκείνη. «Μείωση του ελλείμματος κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυόμιση χρόνια μόνο, δεν είχε προηγούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο…» είπε.

Αναφερόμενος στις τότε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης συζητούσαν συμπληρωματικά μέτρα για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα την επόμενη χρονιά, σύμφωνα και με τους στόχους του Προγράμματος.

«Η «απόσταση» ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησής μας τότε και τους υπολογισμούς της Τρόϊκας ήταν λιγότερο από μισό τοις εκατό του ΑΕΠ ή, σε απόλυτους αριθμούς, λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ…» υποστήριξε και αναφέρθηκε στην πορεία του χρέους.

«Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σχέση Χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας έπρεπε να πέσει από το 180% στο 124% ως το 2020. Με τη δική μας στήριξη, η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε ήδη κόψει 105 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ελληνικό χρέος που βρισκόταν ως τότε σε Ελληνικά χέρια (ένα ποσό χωρίς προηγούμενο). Αυτό ήταν το λεγόμενο PSI… Μερικούς μήνες αργότερα, η δική μας Κυβέρνηση πλέον, έκοψε ακόμα 20 δισεκατομμύρια μέσα από «επαναγορά» χρέους (σε τιμές πολύ κάτω από το «άρτιο»). Μετά την επιτυχία κι αυτού του εγχειρήματος, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ συμφώνησαν εγγράφως, ότι εφ’ όσον η Ελλάδα έπιανε πρωτογενή πλεονάσματα θα της δινόταν σημαντική περαιτέρω «ανακούφιση χρέους».

Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι επιτεύχθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα και άφησε μια αιχμή για τους πιστωτές και εταίρους, λέγοντας ότι η «ανακούφιση χρέους» δεν ήλθε ποτέ…

Κατά τον ίδιο, γύρω στα τέλη του 2014, στους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής μας, όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά και επικαλέστηκε τις πρόωρες που έγιναν, λέγοντας ότι αυτές προκλήθηκαν όχι γιατί η κυβέρνησή έχασε τη στήριξη του Κοινοβουλίου, αφού υπήρχε σταθερή πλειοψηφία 154 εδρών, αλλά διότι δεν υπήρξε «ενισχυμένη» πλειοψηφία των 180 εδρών που χρειάζονταν για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 τις χάσαμε. Αν και οι πολιτικές μας είχαν αρχίσει ήδη να αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα από κάθε άποψη, το εκλογικό σώμα, εξαντλημένο από την μακροχρόνια ύφεση, δεν είχε προλάβει να αισθανθεί τη διαφορά ή να εκτιμήσει το γεγονός ότι η χώρα είχε πια αλλάξει κατεύθυνση. Η Λαϊκίστική Αντιπολίτευση υποσχόταν μια γενική «στροφή προς τα πίσω». Να αντιστρέψει τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να επιστρέψει πίσω στις ξέφρενες δημόσιες σπατάλες. Να ξανακτίσει το «πελατειακό κράτος» που εμείς σταδιακά κατεδαφίζαμε. Να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη εφαρμόσει. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση. Να διώξει τους ξένους επενδυτές. Να ματαιώσει τη στρατηγική στροφή μας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι στους 15 μήνες που μεσολάβησαν από τότε, τα αποτελέσματα που έφερε η Λαϊκιστική συγκυβέρνηση είναι πλέον ολοφάνερα: α) η οικονομία μας «γύρισε», από την Ανάκαμψη πίσω στην Ύφεση, β) ο Προϋπολογισμός «γύρισε», από τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα, γ) το Χρέος μας εκτροχιάστηκε από την τροχιά βιωσιμότητας όπου το είχαμε βάλει…, δ) μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, είτε ακυρώθηκαν συνολικά είτε βρίσκονται σε στασιμότητα έκτοτε…, ε) μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, που ήδη προχωρούσαν, ματαιώθηκαν, στ) εκτενέστατοι πιστωτικό έλεγχοι - capital controls – επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 και παραμένουν ακόμα και ζ) η Ελλάδα αντιμετωπίζει και μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση, επειδή η νέα κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα, έδωσε 6 μήνες άδεια παραμονής χωρίς όρους σε κάθε «παράτυπο επισκέπτη», κι έτσι κυριολεκτικά «προσκάλεσε» εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες, να μπουν στην Ελλάδα «transit», καθοδόν προ άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή οι βόρειοι γείτονες μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα με την Ελλάδα…

«Αυτή η ανεύθυνη πολιτική προκάλεσε μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Κι έθεσε σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την πολιτική σταθερότητα μέσα σε διάφορα κράτη-μέλη» είπε.

Κριτική και στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά χρειάζονται διαφορετικές εθνικές μεταρρυθμίσεις και κοινές μεταρρυθμίσεις για όλη την Ευρωζώνη, καθώς εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι καταδικασμένη. Επίσης, κατά τον πρώην Πρωθυπουργό η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Ολοκλήρωση, καλύτερη Ολοκλήρωση και ταχύτερη Ολοκλήρωση, ενώ επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει ποτέ να προωθήσει την σταθερότητα στο διεθνή χώρο, αν την ίδια στιγμή η ίδια αποσταθεροποιείται εσωτερικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη, και στα Δεξιά και στα Αριστερά του πολιτικού φάσματος, που μπερδεύουν την αρετή της σταθερότητας με την καθίζηση της στασιμότητας.

«Οι Αριστεροί ρέπουν σε αποσταθεροποιητικές πολιτικές χάριν της «εξέλιξης». Δηλαδή θυσιάζουν την τόσο απαραίτητα σταθερότητα στο βωμό της υποτιθέμενης «αλλαγής»! Οι Συντηρητικοί από την άλλη πλευρά, συχνά κάνουν το αντίθετο: Θυσιάζουν την τόσο απαραίτητη αλλαγή, στο «βωμό» της υποτιθέμενης «σταθερότητας». Και καταλήγουν στη στασιμότητα.Οι Λαϊκιστές αποτελούν το χειρότερο συνδυασμό και των δύο: Και αποσταθεροποιούν τα πάντα γύρω τους και βυθίζονται στη στασιμότητα!» τόνισε.

Θετικές αναφορές στην Ελλάδα

Αν και είναι πολύ σκεπτικιστής, όπως είπε, για τις άμεσες βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα, σχετικά με το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, ταυτόχρονα ανέφερε ότι είναι και πολύ αισιόδοξος για τις μακροχρόνιες προοπτικές της χώρας. Μάλιστα αναφέρθηκε εκτενώς στις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ανάπτυξης, στις αναξιοποίητες επενδυτικές ευκαιρίες και στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανενεργά.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία: Θα ξεπεράσουμε τις τωρινές μας δυσκολίες. Είναι αλήθεια, ότι πληρώνουμε τα δικά μας σφάλματα από τις περασμένες δεκαετίες…Είναι επίσης αλήθεια, ότι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα… Είναι αλήθεια, ότι η Ευρώπη ήταν αρχικά εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση…Αλλά αν το δείτε από ευρύτερη σκοπιά, όλες αυτές οι «αιτίες» ή οι «δικαιολογίες», δεν έχουν πια μεγάλη σημασία… Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε! Αυτό μετράει…Παρά τις δυσκολίες που περνάμε, πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα!Θα τα καταφέρουμε λοιπόν» τόνισε.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότερες από 2.800 προσωπικότητες και ανάμεσα στους ομιλητές είναι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες, κεντρικοί τραπεζίτες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι όπως ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir John Major, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Nicholas Burns, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κ. Peter Maurer, ο πρώην Πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani, ο Υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Αυστραλίας κ. Hon. Steven Ciobo, ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ υπό τους Προέδρους Obama και Clinton κ. Gene Sperling και η πρώην Υπουργός και επικεφαλής του Συμβουλίου Πολιτικής Έρευνας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) της Ιαπωνίας κα Tomomi Inada.


Πηγή: Το Βήμα