Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 5:53:08 πμ
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 20:50

Πώς θα γίνει η βαθμολογική κατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων

Ενεργοποιούνται οι βαθμολογικές προαγωγές στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες είχαν παγώσει εδώ και χρόνια λόγω των δεσμεύσεων περί «μικρότερου κράτους» των κυβερνήσεων προς τους εκροσώπους των δανειστών. Ουσιαστικά, το νέο μοτίβο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη βάση των μνημονιακών συμφωνιών περί μειώσεων των δημοσιονομικών δαπανών, στηρίζεται στην αποσύνδεση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης.

Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά την ψήφιση του ν. 4369/2016 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων τρέχει για να εφαρμόσει το νέο βαθμολογικό σύστημα, με το οποίο θα παραγματοποιηθούν και οι προαγωγές. Ήδη στην εγκύκλιο (αριθμ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.31. 52/2266/οικ.9165-30.3.2016) την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης σημειώνεται ότι τέλος Απριλίου 2016 θα πρέπει να καταρτιστούν από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι πίνακες προακτέων.

Άμεση κατάταξη

Γι' αυτό καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού σε όλο το Δημόσιο να προχωρήσουν στην άμεση κατάταξη των υπαλλήλων τους στους νέους βαθμούς σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4369/2016. Κατά την πρώτη εφαρμογή οι προαγωγές θα πραγματοποιηθούν βάσει των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης του άρθρου 27 του ν. 4369/2016 και όχι βάσει των καταστάσεων του άρθρου 88 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), οι οποίες αναφέρονται σε βαθμολογικό σύστημα διάφορο του ισχύοντος σήμερα.

Οι πέντε άξονες με τις γενικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:

1. Οι υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του ν. 4369/2016 (27.2.2016) κατατάσσονται από 1.1.2016 αυτοδικαίως στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούν, και με βάση τον συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας που έχει αναγνωριστεί για τη βαθμολογική ή τη μισθολογική τους εξέλιξη. Πλεονάζων χρόνος θεωρείται ότι διανύθηκε στον βαθμό κατάταξης.

2. Για την κατάταξη δεν υπολογίζονται:
α. ο χρόνος της αργίας είτε εξαιτίας ποινικής δίωξης που κατέληξε σε οποιαδήποτε καταδίκη είτε εξαιτίας πειθαρχικής δίωξης που κατέληξε σε πειθαρχική ποινή τουλάχιστον προστίμου αποδοχών τριών μηνών,
β. ο χρόνος της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα,
γ. ο χρόνος της προσωρινής παύσης,
δ. ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών που δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας,
ε. ο χρόνος της αναστολής άσκησης καθηκόντων εφόσον στη συνέχεια ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία,
στ. το χρονικό διάστημα κατά το οποίο στερήθηκε ο υπάλληλος το δικαίωμα για προαγωγή,
ζ. χρονικό διάστημα ίσο προς το μισό του απαιτούμενου προς προαγωγή χρόνου, σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του υποβιβασμού.

3. Για την κατάταξη, στον συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν υπολογίζεται το μισό του πέραν της δεκαετίας χρόνου που διανύθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας.

4. Υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία χωρίς να κατέχουν το απαιτούμενο τυπικό προσόν κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούν, με προσθήκη ενός έτους στον χρόνο που απαιτείται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό με εξαίρεση τον εισαγωγικό βαθμό.

5. Για την κατάταξη εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις που δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού καλούνται να κοινοποιήσουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης του ν.4369/2016 στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, προβλέποντας το δικαίωμα υποβολής αίτησης διόρθωσης των στοιχείων της κατάταξης αυτής.

Για την κατάταξη κατά την 1η.1.2016 όλοι οι υπάλληλοι
κατατάσσονται κατ΄ αρχάς στον κατά περίπτωση προβλεπόμενο εισαγωγικό βαθμό και κατόπιν υπολογισμού του συνολικού αναγνωρισμένου χρόνου πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και του χρόνου που προκύπτει από τα πρόσθετα τυπικά προσόντα που τυχόν κατέχουν οι υπάλληλοι έως και τις 31.12.2015, κατατάσσονται βάσει του συνολικού χρόνου κατάταξής τους στον κατά περίπτωση προβλεπόμενο βαθμό. Τυχόν πλεονάζων χρόνος υπολογίζεται στον βαθμό κατάταξης.

Μάλιστα στην εγκύκλιο πρατίθενται προς διευκόλυνση των υπηρεσιών τα εξής παραδείγματα:

* Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, με συνολική πραγματική δημόσια υπηρεσία έως 1η.1.2016 δέκα έτη, κατατάσσεται κατ΄ αρχάς στον εισαγωγικό βαθμό Β' (λόγω του διδακτορικού διπλώματος) και βάσει των δέκα ετών συνολικής υπηρεσίας κατατάσσεται τελικά την 1η.1.2016 στον Α' βαθμό με πλεονάζοντα χρόνο στον βαθμό αυτό 4 έτη.

* Τι γίνεται αν κάποιος είναι αριστούχος απόφοιτος ΕΣΔΔΑ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και έχει συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας κατά την 1η.1.2016 τρία έτη, εκ των οποίων το 1 έτος και 6 μήνες = χρόνος φοίτησης στην ΕΣΔΔΑ και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα 1 έτους και 6 μηνών είναι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την επομένη της αποφοίτησής του - διορισμό του έως και την 1η.1.2016;

Αυτός κατατάσσεται στον Β' βαθμό, ως απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ, και βάσει του χρόνου που υπολογίζεται για κατάταξη, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε δέκα έτη (6 έτη λόγω κατοχής διδακτορικού διπλώματος + 3 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας + 1 έτος ως αριστούχος απόφοιτος) κατατάσσεται τελικά στον Β΄ βαθμό, με πλεονάζοντα χρόνο 10 έτη. Και αυτό, δεδομένου ότι δεν έχουν διανυθεί στον εισαγωγικό βαθμό δύο συναπτά έτη, με τη συμπλήρωση των οποίων (εν προκειμένω ύστερα από έξι μήνες) θα δύναται να εγγραφεί στον πίνακα προακτέων για την προαγωγή του στον Α΄ βαθμό με συνυπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου που θα κατέχει κατά την ημερομηνία προαγωγής του.

* Πώς θα υπολογισθεί ο χρόνος κατάταξης για υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ, με ημερομηνία διορισμού τις 31.12.1990 και με συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας 25 έτη έως τις 31.12.2015, ο οποίος μετατάχθηκε σε ανώτερη κατηγορία ΠΕ στις 31.12.2010, ενώ απέκτησε τον τίτλο σπουδών της ΠΕ κατηγορίας στις 1.9.2010;

Θα ληφθούν υπ' όψιν τα εξής:
* 5 έτη και 4 μήνες πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας ως ΠΕ (από 1.9.2010, ημερομηνία κτήσης του τυπικού προσόντος ΠΕ έως και 31.12.2015)

* 14 έτη και 10 μήνες. Το διάστημα αυτό προκύπτει ως εξής: α) από 31.12.1990 (ημερομηνία διορισμού του υπαλλήλου) έως 1.9.2010 (ημερομηνία κτήσης του τυπικού προσόντος ΠΕ)= 19 έτη και 8 μήνες, διάστημα από το οποίο υπολογίζονται 10 έτη, β) από το υπόλοιπο συνολικό χρονικό διάστημα των 9 ετών και 8 μηνών λαμβάνεται επίσης υπόψη το μισό του πέραν της δεκαετίας χρόνου ήτοι [(9 έτη και 8 μήνες)/2]= 4 έτη και δέκα μήνες, οπότε (α) + (β) = 14 έτη και 10 μήνες.

Έτσι, εν τέλει ο υπάλληλος αυτός διαθέτει συνολικό χρόνο για κατάταξη 20 έτη και 2 μήνες, οπότε και κατατάσσεται τελικά στον Α΄ βαθμό με πλεονάζοντα χρόνο 7 έτη και 2 μήνες.

Απαιτούμενα πιστοποιητικά για κατάταξη

Για τη βαθμολογική κατάταξη και προαγωγή των υπαλλήλων δεν απαιτείται πλέον η προηγούμενη αναγνώριση συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου ή του διδακτορικού διπλώματος, αλλά αρκεί και απαιτείται η κατάθεση του σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώματος στην υπηρεσία με αίτηση του υπαλλήλου. Επίσης ο χρόνος κατάθεσης του σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώματος αποτελεί την αφετηρία υπολογισμού του πλεονάζοντος χρόνου που διαθέτει ο υπάλληλος. Σε κάθε περίπτωση οι μεταπτυχιακοί τίτλοι ή τα διδακτορικά διπλώματα της αλλοδαπής θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι και ισότιμοι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΔ 50/2001, όπως ισχύει, και τη σχετική κείμενη νομοθεσία.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την κατάρτιση των πινάκων προακτέων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις περί μείωσης ή προσαύξησης του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου προαγωγής.

Πίνακες

Η βαθμολογική διάρθρωση των θέσεων έχει ως εξής:

α) Κατηγορία Ειδικών Θέσεων:
- Βαθμός 1ος
- Βαθμός 2ος

β) Κατηγορία ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/
ΒΑΘΜΟΣ
ΠΕ
ΤΕ
ΔΕ
ΥΕ
Εισαγωγικός
Δ' Δ' Δ' Ε'
Γ' Γ' Γ' Δ'
Β' Β' Β' Γ'
Καταληκτικός
Α' Α' Α' Β'

Ως προς τον εισαγωγικό βαθμό για ειδικές περιπτώσεις με αυξημένα προσόντα ορίζονται τα εξής:
i. Για τους υπάλληλους κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, κατόχους διδακτορικού διπλώματος εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β΄.
ii. Για τους υπάλληλους κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ΄.
iii. Για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης εισαγωγικός βαθμός είναι ο βαθμός Β΄, με πλεονάζοντα στο βαθμό αυτό το χρόνο φοίτησης στην ΕΣΔΔΑ και επιπλέον ένα χρόνο εφόσον είναι αριστούχοι.

Διευκρινίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι θα πρέπει να διανύσουν στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό υποχρεωτικά δύο συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των πρόσθετων τυπικών προσόντων (μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώματος ή αποφοιτηρίου δημοσίου ΙΕΚ) που αποκτούν κατά τα δύο έτη αυτά.

Ο απαιτούμενος χρόνος για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό ανά
κατηγορία είναι ο εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΤΕΔΕ
ΥΕ
/ΒΑΘΜΟΣ
Ε' - - - 2 έτη
Δ'
2 έτη
2 έτη
2 έτη
10 έτη
Γ'
5 έτη
6 έτη
8 έτη
10 έτη
Β'
6 έτη
6 έτη
6 έτη
Καταληκτικός
(22 έτη - 0μ. -0ημ.)
Α'
Καταληκτικός
(13 έτη - 0μ. -0ημ.)
Καταληκτικός
(14 έτη - 0μ. -0ημ.)
Καταληκτικός
(16 έτη - 0μ. -0ημ.)
-

Ο ανωτέρω προβλεπόμενος χρόνος παραμονής στο βαθμό ανά κατηγορία προσαυξάνεται κατά ένα έτος για υπαλλήλους, οι οποίοι δεν κατέχουν το τυπικό προσόν της κατηγορίας, στην οποία υπηρετούν. Συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους αυτούς, ο χρόνος προαγωγής από βαθμό σε βαθμό, με εξαίρεση τον εισαγωγικό βαθμό, διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕ ΤΕ
ΔΕ ΥΕ
/ΒΑΘΜΟΣ
Ε' -
-
-
2 έτη
Δ'2 έτη
2 έτη
2 έτη
11 έτη
Γ' 6 έτη
7 έτη
9 έτη
11 έτη
Β' 7 έτη
7 έτη
7 έτηΚαταληκτικός
(24 έτη - 0μ. -0ημ.)
Α'Καταληκτικός
(15 έτη - 0μ. -0ημ.)
Καταληκτικός
(16 έτη - 0μ. -0ημ.)
Καταληκτικός
(18 έτη - 0μ. -0ημ.)
-


Πηγή: Το Βήμα