Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 11:04:43 μμ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 05:49

Παρέμβαση Κιλτίδη στο προσυνέδριο Ν.Δ.

Ο Βουλευτής ν. Κιλκίς Κωνσταντίνος Κιλτίδης έλαβε το λόγο στο προσυνέδριο του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που έγινε στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 20 Μαρτίου. Στην εισήγησή του έθεσε αρχές και κανόνες ενός οργανωτικού πλαισίου, που πρέπει να διέπουν την λειτουργία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα κόμματα δεν είναι άθροισμα φίλων και συγγενών, αλλά πολιτών με κοινό ιδεολογικό – πολιτικό τόπο, που έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν μαζί για την επίτευξη των κοινών πολιτικών στόχων. Η ιδιότητα του μέλους, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, είναι αδιαπραγμάτευτη. Το αιρετό με θητεία για όλους τους θεσμούς και όλα τα όργανα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος είναι  επιβεβλημένο.
Όπως δε είναι καταγεγραμμένο ήδη στο καταστατικό του κόμματός μας στο άρθρο 2, στην παράγραφο δ, η δραστηριότητα των μελών και των οργάνων του κόμματος διέπεται από την αρχή της ατομικής ευθύνης.
Επομένως τα αυτονόητα υπάρχουν και δυστυχώς φαίνεται να ισχύει η ρήση του Εμ. Ροΐδη όχι μόνον για τους ανεφάρμοστους νόμους στην πατρίδα μας, αλλά και στην αδυναμία εφαρμογής και λειτουργίας ιδεολογικών αρχών, πολιτικών θέσεων και καταστατικών αρχών στο κόμμα μας.»
Και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση: «Κατά την ατομική ευθύνη επομένως και τις κυβερνητικές αρμοδιότητες  ούτε αδρανήσαμε, ούτε πληγώσαμε όλοι και κάποιοι είμαστε υπερήφανοι γιατί τιμήσαμε την επιλογή του κόμματος και του πρωθυπουργού, αφιερώνοντας τους εαυτούς μας στο καθήκον.
Έγιναν λάθη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο βαθμό που έπρεπε στις προσδοκίες όσων την εμπιστεύθηκαν, δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί το 2004, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η κυβέρνηση βρέθηκε ενάμιση χρόνο μέσα σε περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με το ΠΑΣΟΚ να εκβιάζει για εκλογές, αντί να βοηθά όπως γινόταν σε άλλες χώρες. Γίνεται επίσης ένα σημαντικό λάθος. Η επίκληση και επίδειξη συναίνεσης χωρίς συνεννόηση για τη λήψη αποφάσεων είναι γράμμα κενό και εγκλωβίζει το κόμμα μας.
Η συναίνεση είναι υπόβαθρο για συνεννόηση. Επομένως για ό,τι θα υπάρχει συνεννόηση θα το υποστηρίζουμε, για ό,τι αγνοεί τις απόψεις μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κρίνεται και να απολογείται στο λαό».
Έκλεισε δε θυμίζοντας: «Μοναχικός διαβάτης στην πορεία αναθεώρησης του Συντάγματος το 2000 ζήτησα την συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα επέλθει διαφάνεια στα κύτταρα του πολιτεύματός μας που είναι τα κόμματα, ειδάλλως υποκρινόμαστε. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να τραυματίσουμε άλλη φορά την ιδιότητα του μέλους του κόμματος και να μη φοβηθούμε ζώντας σε αντιπροσωπευτική  κοινοβουλευτική δημοκρατία να κάνουμε όλα τα όργανα και όλους τους θεσμούς αιρετούς και με θητεία κατά την επιταγή του πολιτεύματος.
Έτσι η κυριαρχία μας και η επικράτησή μας θάχει γερά θεμέλια για κοινωνική πλειοψηφία και αποτελεσματική κυβέρνηση, όταν ο λαός μάς ξαναεπιλέξει. Στο χέρι μας είναι και ευθύνη όλων, αλλά και προσωπική του καθενός μας. Τώρα!!! Όχι μετά από αποτυχίες με προφητείες εκ των υστέρων».