Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 1:12:16 πμ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 23:25

Σιωνίδης: Δικαιούμαστε αρωγή για να μην αποδειχθεί τραυματική σε εμάς η φιλοξενία στους πρόσφυγες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων με τον σχεδόν διπλασιασμό τους μετά τη νέα άφιξη 1000 περίπου από τη Μόρια, επιτείνει τα από μακρού χρόνου γνωστά προβλήματα υποδομών στο Δήμο Παιονίας και ο Δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης με επιστολή -υπόμνημά του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη θέτει το σύνολο των θεμάτων αυτών υπόψιν της κυβέρνησης, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα αρωγής προς την τοπική κοινωνία.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον κ. Χρυσοχοϊδη (με κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουμουτσάκο) έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Παιονίας βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε από τον πόλεμο της Συρίας, του «προσφυγικού». Τα χωριά μας Ειδομένη , Εύζωνοι και Νέα Καβάλα καθώς και η πόλη του Πολυκάστρου φιλοξένησαν εκατοντάδες χιλιάδες διερχόμενους πρόσφυγες και οι υποδομές του δήμου δοκιμάσθηκαν και έφθασαν στα όριά τους λόγω του τεράστιου κόστους.
Παράλληλα, η ανταπόκριση πολιτών και φορέων ήταν άμεση και συγκλόνισε διότι η αρωγή τους υπερέβαλε τα ανθρώπινα όρια. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό που έχει παρεισφρήσει στο DNA τους από τους πρόσφυγες προγόνους τους.
Η ανταπόκριση, λοιπόν, ήταν μεγάλη και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και τα μέσα. Οι πολίτες και οι φορείς ξεπέρασαν τα όρια της αντοχής τους και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους εξέπληξαν την ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Με ποιό, όμως, αντιστάθμισμα; Απολύτως κανένα! Οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για έμπρακτη στήριξη του δήμου Παιονίας παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και κενές περιεχομένου ευχαριστίες.
Σήμερα η περιοχή μας ξανάγινε πρώτη είδηση στην επικαιρότητα για τον ίδιο λόγο . Μεταφέρθηκαν στη δομή της Νέας Καβάλας 1000 περίπου πρόσφυγες από την Μόρια και προστέθηκαν στους 1200 που προϋπήρχαν εκεί.
Η διεθνής επικαιρότητα την περίοδο αυτή και οι ειδήσεις που φθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας δημιουργούν ίδιο κλίμα και ανησυχίες με αυτό που προηγήθηκε της μεγάλης κρίσης του 2016.
Έτσι, ο δήμος μας που κινδυνεύει από την ίδια ακριβώς απειλή, θα βρεθεί και πάλι άοπλος και με τραυματισμένες τις βασικές του υποδομές.
Η δομή της Νέας Καβάλας δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει και έμειναν, όπως προανέφερα στα λόγια.
Ζητάμε από την κεντρική διοίκηση να στηρίξει άμεσα την δομή της Νέας Καβάλας :
στο θέμα της ύδρευσης (υπάρχει προμελέτη για αγωγό 5,500 μέτρων από την δεξαμενή του Πολυκάστρου έως τη δομή),
της αποχέτευσης (υπάρχει προμελέτη για σύνδεση της δομής με το δίκτυο αποχέτευσης του Πολυκάστρου )
της αποκομιδής απορριμμάτων με την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων και 200 κάδων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων της δομής, να αναλάβει ο δήμος την αποκλειστική διαχείριση των απορριμμάτων και να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της υπηρεσίας καθαριότητας που έχουν υποστεί τεράστιες φθορές από την παρουσία προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Παράλληλα ζητάμε
την άμεση στελέχωση του κέντρου υγείας Πολυκάστρου με παιδίατρο
την αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης της περιοχής
την άμεση παρέμβαση στο φωτισμό και στη δημιουργία διαδρόμου πεζοπορίας προκειμένου η κίνηση ενηλίκων και παιδιών που σήμερα γίνεται άναρχα και με κίνδυνο ,να γίνεται με ασφάλεια και τάξη
την στήριξη της τοπικής αγοράς για την σίτιση και τις προμήθειες αγαθών
την τοποθέτηση των προσφύγων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας.
Είναι απαραίτητο να καταρτίσουμε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον δήμο Παιονίας.
Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι γύρω από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα κινούνται οικονομικά συμφέροντα ανεξέλεγκτα από τους κλασικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, από εξωθεσμικούς ή άλλους παράγοντες εκτός του κρατικού ελέγχου.
Οι ανάγκες μετακίνησης προσφύγων διαμορφώνονται και μεταβάλλονται ταχύτατα. Ουδείς μπορεί σήμερα να εγγυηθεί, ότι όταν οι 1000 πρόσφυγες που ήρθαν σήμερα αναχωρήσουν για άλλες δομές, δεν θα προκύψει η ανάγκη να έρθουν εδώ άλλοι 1000 ή και περισσότεροι. Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τις υποδομές μας και να αποκαταστήσουμε τις φθορές μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Οι δημότες μας έδωσαν ένα συγκλονιστικό δείγμα γραφής και δε χρειάζονται άλλες εξετάσεις και υποσχέσεις. Δεν απαιτούμε την ανταμοιβή ούτε την απλή έκφραση συμπάθειας με συγκαταβατικά χαμόγελα. Ζητάμε με υπευθυνότητα κι αποφασιστικότητα ό,τι μπορεί ακόμη να μας αναγνωρισθεί ως δικαίωμα και αρωγή.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΣΙΩΝΙΔΗΣ