Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 8:08:55 μμ
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 10:50

«Συναίνεση χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει»

«Συναίνεση χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής ν. Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στις 17/03/10, του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ με θέμα: «Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια – Σύσταση ειδικού συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων (ΕΙ.ΣΕ.Π) και λοιπές διατάξεις».
Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές είπε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δε μας εξέλιπε η γενναιότης να αναγνωρίσουμε σφάλματα και παραλείψεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις των κομμάτων που προερχόμαστε. Όμως κάποτε – ξέρετε – έρχεται εκείνη η χρονική στιγμή που η ποσοτική συσσώρευση οδηγεί στην ποιοτική μετατροπή. Πανάρχαιος νόμος! Χρησιμοποιήθηκε από τον αρχαίο φιλόσοφο  Ιάμβλιχο. Χρησιμοποιήθηκε από τον Μαρξ και τον Ένγκελς κ.ο.κ.
Ναι, εφόσον κάνετε αυτή τη διαπίστωση και την κάνουμε με αφορμή και αιτία την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα πρέπει και η λέξη αυτή που νομίζω βάναυσα διαστρέφεται, δηλαδή η συναίνεση να καταστεί, επιτέλους, αυτό που είναι. Είναι το υπόβαθρο προς συνεννόηση αγαπητοί συνάδελφοι. Η συναίνεση από μόνη της δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οδηγεί τον πολιτικό κόσμο σε συνεννόηση… Επομένως, κατ’ εμέ, θεωρείται απαραίτητο να οδηγηθούμε σε πραγματική ποιοτική μετατροπή για τη λειτουργία της δημοσίας διοικήσεως με συνεννόηση. Τότε πιστεύω ότι θα βγάλουμε ως συνισταμένη από τις παραμέτρους και τις συνιστώσες το καλό εκείνο αποτέλεσμα, την καλή εκείνη πρακτική, που θα οδηγήσει τη χώρα μας, τους πολίτες και την πατρίδα μας σε ένα καλύτερο μέλλον».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σεβασμό και την αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών στελεχών από τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «θέλω να πω πως ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε δείγματα γραφής και υπηρέτησης του κοινοβουλευτικού μας δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν έχει η Ελλάς προεδρική δημοκρατία. Έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία και οφείλεται περισσότερος σεβασμός και αξιοποίηση κοινοβουλευτικών στελεχών.
Η κυβέρνηση σήμερα απαρτίζεται κατεξοχήν από εξωκοινοβουλευτικούς σε καίρια πόστα. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα λογοδοτήσουν στο λαό. Θα λογοδοτήσει βεβαίως – θα μου πείτε – εν τω συνόλω η κυβέρνηση. Βάζετε σήμερα και τον Πρωθυπουργό σε μία μέγγενη, που δεν χρειαζόταν. Είναι περιττό. Τι μπορεί να προσλάβει ως συμβούλους και δεν μπορεί να το κάνει ο Πρωθυπουργός,  δίνοντας την εντολή, σε συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει και στο συντονισμό, σε ένα υπουργείο; Χρειαζόταν να εκτίθεται ο Πρωθυπουργός της χώρας και να ακούγονται όλα αυτά για απευθείας ανάθεση;»
Και έκλεισε την ομιλία του ο κ. Κιλτίδης λέγοντας: «εκτιμώ, αγαπητοί συνάδελφοι ότι για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε πιθανόν ένα κοινό σύνολο, έναν κοινό τόπο όλοι μαζί, αλλά δυστυχώς στο «δια ταύτα» δεν προχωρούμε όπως απαιτούν οι καιροί, το μέλλον της πατρίδας και οι πολίτες αυτής της χώρας που αγωνιούν».