Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:35:05 μμ
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 21:54

Ρετσέπ Γιλμάζ (Recep Yılmaz): Ένας ειλικρινής φίλος των Ελλήνων

Του Θεοδώρου Ε. Παυλίδη.
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα για πολλοστή φορά, ο θαυμαστής της Ελλάδος και θερμός φίλος των Ελλήνων Τούρκος πολίτης Ρετσέπ Γιλμάζ.(Κάνω αυτήν την διάκριση μεταξύ Ελλάδος και ελλήνων, διότι εγώ, ενώ σέβομαι, αγαπώ και εκτιμώ τα πρόσωπα των πολλών τούρκων φίλων μου, δεν τρέφω τα ίδια αισθήματα και για το κράτος τους την Τουρκία.)


Ο Ρετσέπ δεν είναι ο συνηθισμένος τούρκος πολίτης που απλά έχει δύο φίλους στην Ελλάδα και εκτιμάει την χώρα μας. Είναι ο άνθρωπος που ξεχωρίζει τους Έλληνες από τους λοιπούς γείτονες της πατρίδος του και έχει τάξει σκοπό της ζωής του να αγωνισθεί ώστε οι δύο Λαοί μας να ζήσουν στο άπειρο αγαπημένοι ,φιλικά και ειρηνικά.
Με αυτόν τον στόχο, έχει οργανώσει ένα τεράστιο ιντερνετικό δίκτυο επαφών με εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) έλληνες, στους οποίους εκπέμπει συνεχώς μηνύματα αγάπης, φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας.
Η οικονομική του άνεση, του δίνει την δυνατότητα να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και να διευρύνει συνεχώς τον κύκλο των ελλήνων φίλων του. Αυτή η ''ελληνομανία'' του, έχει διεγείρει την φαντασία και των συμπατριωτών του, οι οποίοι δεν ζητούν μόνο πληροφορίες για την Ελλάδα, αλλά άρχισαν στην πράξη να αποκτούν έλληνες φίλους, συνομιλούντες ηλεκτρονικά ή επισκεπτόμενοι την Χώρα μας.
Επανειλημμένα Κιλκισιώτες συμπολίτες μας φιλοξενήθηκαν στη Σαμσούντα και τις γύρω πόλεις, από τις Αρχές και τον ντόπιο Λαό και όχι λίγες φορές οι Κιλκισιώτες ανταπέδωσαν της φιλοξενίας που έτυχαν.
Αυτή η επικοινωνία, έδωσε την δυνατότητα και στους δύο Λαούς μας να αντιληφθούν ότι οι ''αιώνιες'' μεταξύ των αντιπαραθέσεις, δεν υπήρξαν παρά αποτελέσματα πολιτικών κρατικών σκοπιμοτήτων.
Ο Ρετσέπ δεν είναι πια μόνος. Και δεν έχει φίλους μόνο στο Κιλκίς. Έχει αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους στην Δράμα, την Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες κλπ. Τα καλοκαίρια βρίσκεται πάντα στην Ελλάδα. Και δεν απουσιάζει από τους γάμους και χαρές των ελλήνων φίλων του.
Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην προσωπικότητα του φίλου μας Ρετσέπ, δεν είναι η απλή αγάπη του για τους έλληνες. Είναι η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει για να φέρει τους δύο Λαούς μας όσο γίνεται πιο κοντά. Είναι η διαρκής κινητικότητά του. Είναι το συνεχές χαμόγελό του και η ειλικρίνεια με την οποία φιλά και αγκαλιάζει τους έλληνες φίλους του. Είναι το γεγονός ότι ανταποκρίνεται απολύτως στους όρους της λαϊκής διπλωματίας, ενισχύοντας τα θεμέλια της κρατικής διπλωματίας, για ειλικρινή διάλογο και φιλία.
Ποιός είναι όμως ο Ρετσέπ και πως ξεκίνησε το ελληνικό του όνειρο;
Το 2007 με παρέμβαση τούρκου φίλου μου, φιλοξένησα μ'ένα λιτό γεύμα στην ΔΕΘ, τον πατέρα του Μανσούρ και τον αδελφό του Αντνάν. Σε λίγες μέρες ο Ρετσέπ, τηλεφωνικά ζήτησε να με γνωρίσει προσωπικά. Ύστερα από 2-3 μήνες, στο πρώτο επόμενο ταξίδι μου στην Σαμψούντα, ζήτησε επίμονα να με φιλοξενήσει στο σπίτι του, πράγμα που έγινε.
Έκτοτε, όπως ο ίδιος ομολογεί, άλλαξε η ζωή του. Λάτρης της ιστορίας, τον συνεπήραν οι γνώσεις μου και η ενασχόλησή μου με το Ποντιακό της κρίσιμης περιόδου 1914-1924.Έκανε λοιπόν και ο ίδιος την Εισαγωγή του στο ποντιακό και από τότε ερευνά ό,τι έχει σχέση με τους Ρωμιούς και τα χωριά τους στις περιοχές Μπάφρας (από όπου κατάγεται) και Σαμψούντος.
Αν και ο ίδιος δεν είναι γόνος Ανταλλαξίμων Προσφύγων,(οι παππούδες του κατάγονται από την περιοχή του Ανατ.Πόντου) το γεγονός ότι στην περιοχή Σαμψούντος εγκαταστάθηκαν κατά την Ανταλλαγή πολλοί Μουσουλμάνοι από την Β.Ελλάδα, επέτεινε το ενδιαφέρον του για την ιστορία της περιοχής.
Έτσι σήμερα, αν και το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στο Κιλκίς, μέσα σε 11 χρόνια ο ακούραστος αυτός φίλος των ελλήνων και της χώρας μας, αγωνίζεται, τρέχει, ξοδεύεται, κουράζεται και δεν παύει να διαλαλεί στην Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Λέσβο, Κω και όπου βρεθεί, την πίστη του για την δυνατότητα συνύπαρξης των δύο γειτονικών Λαών μας εν ειρήνη, φιλία, αγάπη και συνεργασία.
Παρόμοια προσπάθεια που και από την εδώ μεριά χρόνια τώρα επιχειρούμε, ελπίζουμε να αποδώσει τους καρπούς της, επ' ωφελεία και των δύο Λαών μας.