Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 5:12:46 μμ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:27

11ο Γαβούστημα στην Πλαγιά

Κοσμοπλημμύρα είχαμε στην Πλαγιά, το Σάββατο 16 Αυγούστου, στο 11ο Γαβούστημα, την Πανελλήνια συνάντηση Καππαδόκων, που οργανώθηκε από το Σύλλογο Μισσιωτών και φίλων Πλαγιάς, με εξαιρετική επιτυχία.
Ενας μικρός σύλλογος και λιγοστοί άνθρωποι σήκωσαν με απόλυτο τρόπο μια τόσο μεγάλη εκδήλωση, που την τίμησαν βουλευτές, δήμαρχοι και Καππαδόκες από όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Χέρσου με συνδιοργανωτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χορηγό τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Κιλκίς και προσκλήθηκαν 37 Καππαδοκικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα. Σύλλογοι Μισσιωτών, Τσαρκαλιωτών, Τσελτεκιωτών, Δηλιανών της Καππαδοκίας.
Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Καππαδόκας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Κιλτίδης Κωνσταντίνος.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στην αξία της καθιερωμένης πια συνάντησης των Καππαδοκών , στους ισχυρούς δεσμούς που τους συνδέουν με την ιστορία και τόνισε ότι με τούτο το αντάμωμα  αποτίεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής σε όσους τους γέννησαν και χάθηκαν. «Κοιτάζοντας προς τα πίσω, ποτίζουμε τις ρίζες μας και κάνουμε πιο ισχυρό τον κορμό για να ξαναβλαστήσουν στην Πατρίδα μας οι βλαστοί της δημιουργίας» είπε χαρακτηριστικά.
Την επομένη ο κ. Κιλτίδης έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Καππαδοκών στην Πλαγιά για να θυμίζει όπως τόνισε τις ρίζες και την ιστορία των Καππαδοκών ενώ φύτεψε μια αργυρόχροη λεύκη για να σκεπάζει με τον  ίσκιο της το μνημείο και να συμβολίζει αυτούς που χάθηκαν στη μικρασιατική καταστροφή.  
Σύμφωνα με την παράδοση μια αργυρόχροη λεύκη είχε φυτέψει ένας από τους πρόσφυγες  Καππαδόκες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 στην Πλαγιά.

Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με ποδοσφαιρικούς αγώνες 30 λεπτών μεταξύ Καππαδοκικών ομάδων Πλαγιάς - Ν. Αγιονερίου - Αλεξανδρούπολης και ολοκληρώθηκε με γλέντι των καλεσμένων, στους οποίους προσφέρθηκαν και παραδοσιακά εδέσματα από την περιοχή του χωριού ΜΙΣΤΙ της Κεντρικής Καπαδοκίας.
Πριν από τους χορούς και τα τραγούδια μίλησε  ο δημοσιογράφος Αντώνης Οραήογλου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων:
“Η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στους προγόνους μας που το 1924 πήραν το δρόμο τη προσφυγιάς, είναι να μην ξεχάσουμε. Να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης, να μην αφήσουμε τη λήθη να κυριαρχήσει. Γιατί, επιτρέψουμε να πεθάνουν αυτές οι μνήμες και τα οράματα που κληροδοτήσαμε, τότε θα πεθάνει και εμείς, έστω και αν αναπνέουμε ακόμη, όπως είχε επισημάνει κάποτε εύστοχα, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Βρισκόμαστε απόψε εδώ να αναβιώσουμε θύμησες, να αναστήσουμε οράματα, να πεισυλλέξουμε και να προβληματισθούμε. Να θυμηθούμε και να αναλογισθούμε, να υμνήσουμε και να κοινωνήσουμε, να αποδείξουμε πως δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας, πως είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας.
Βρισκόμαστε εδώ, για να αποδείξουμε πως μένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες μας. Πως δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας στη μνήμη, πως το κερί σιτς εκατοντάδες εκκλησίες και στα πετρομονάστηρα της Καππαδοκίας δεν έχει σβήσει, φωτίζει ακόμη τις μορφές των Αγίων μας και υπενθυμίζει σε όλους, φίλους και εχθρούς, πως η Καππαδοκία παραμένει ο τόπος μας...”.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Χέρσου Χρίστος Ανθρακίδης και ο πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης Σαρβανίδης Χρήστος, ενώ εμφανίστηκαν χορευτικά συγκροτήματα Καππαδοκικών συλλόγων. Διασκέδαση Καππαδοκών.
Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός στην εκκλησία Μ. Βασιλείου και Αγ. Αρσενίου, με Ιερατικό κήρυγμα «Αγιοι της Καππαδοκίας» από τον π. Κ. Τσαβδαρίδη και παραδοσιακοί χοροί των συλλόγων Πλαγιάς στο χώρο της εκκλησίας, ανταλλαγή αναμνηστικών των προεδρείων των Συλλόγων, χαιρετισμοί, συμβολικό φύτεμα δένδρου και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, αποχώρηση και έναρξη εργασιών ΔΣ Ιδρυτικών Συλλόγων πανελλήνιων συναντήσεων (Γαβουστήματος) στο πνευματικό κέντρο.