Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, 1:27:36 μμ
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 19:15

«Αλλά-ΖΩ, Πρωτοβουλία Ευθύνης και Συμμετοχής»

protovoulia-politon
Με μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα δημοτικά πράγματα του νομού μας συγκροτείται η νέα δημοτική παράταξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία πλέον έχει όνομα και 13μελή Συντονιστική Επιτροπή. Συνολικά 112 δημότες συμμετείχαν στις ψηφοφορίες που έγιναν στην ιδρυτική συνέλευση της παράταξης για την Διακήρυξη θέσεων, το όνομα και τη Συντονιστική.
Το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς ο δάσκαλος Αρης Παπαδόπουλος ανέλαβε από την πλευρά της προσωρινής επιτροπής να ανοίξει τις διαδικασίες και να αναφερθεί στο τι είναι και τι στοχεύει η Πρωτοβουλία Πολιτών.
Αμέσως μετά η νοσηλεύτρια Ιωάννα Ρούσσου ανέγνωσε το πολυσέλιδο (ομολογουμένως) σχέδιο της Διακήρυξης, το οποίο και συζητήθηκε για αρκετή ώρα, με διαφορετικές προσεγγίσεις και κριτική ματιά από τους συμμετέχοντες.
Οι περισσότερες ενστάσεις έγιναν για τις δυο πρώτες σελίδες της Διακήρυξης, οι οποίες αναφέρονται στην εθνική πολιτική σκηνή και στο θεσμό του «Καλλικράτη».
Το σχέδιο κάνει σκληρή κριτική στη μνημονιακή πολιτική, στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκήθηκε από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων συνολικά» και επισημαίνει: «Ο αγώνας μας στην Τ.Α. είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν οραματιζόμαστε την απλή αλλαγή αυτής της πολιτικής, αλλά την πλήρη ανατροπή της».
Ο φαρμακοποιός Χρήστος Μπίμπασης ζήτησε να διευρυνθεί η περίοδος ευθύνης αυτής της κατάστασης πέρα από τα 15 χρόνια και άλλοι επέμεναν να γίνει αναφορά σε όλη τη μεταπολίτευση. Στον αντίποδα ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κεσίδης και ο δάσκαλος Κώστας Σακελλαρίου, που ζήτησαν να περιορισθεί η δισέλιδη αναφορά για τη γενική πολιτική εκτίμηση και το ποιοι έφταιξαν και να τονισθεί το όραμα για το καινούργιο που φέρνει η παράταξη.
Στο τέλος, το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία, όπου 59 ψήφισαν να μείνει το κείμενο ως έχει και 53 να περιορισθεί, κρατώντας την ίδια φιλοσοφία. Όμως, για σεβασμό προς την ισχυρή… μειοψηφία το κείμενο τελικά θα περιορισθεί.

«Το απόλυτο τίποτα»!
Απόλυτα αρνητική για τις δημοτικές αρχές που προηγήθηκαν ήταν η Διακήρυξη, με πολίτες να ζητούν και πάλι να μην περιορισθεί η κριτική στα 20 χρόνια αλλά να συμπεριλάβει όλη  τη μεταπολίτευση! «Να μη χαρισθούμε σε κανέναν», τόνισαν.
«Τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια κάθε Δημοτική αρχή είναι χειρότερη από την προηγούμενη… φυτώριο σκανδάλων, ρουσφετιών και κακοδιοίκησης μέσα από ύποπτες εργολαβίες και αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων, οδηγώντας τους δημότες σε απόγνωση. Υποβάθμισε συστηματικά τη ζωή μας, μετατρέποντας τον τόπο μας σε μια θλιβερή πόλη-δήμο, κουκίδα πάνω στο χάρτη, άφωνη και απόμακρη… Ο ουσιαστικός απολογισμός κάθε τετραετίας ισοδυναμεί με το απόλυτο τίποτα…»
Επισημάνθηκε πολλές φορές πως η προσπάθεια είναι ακομμάτιστη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ισχυρή στήριξη και συμμετοχή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι, πως μπορεί να γίνεται τόσο σκληρή κριτική στην επί τρεις τετραετίες δημοτική παράταξη του Δημήτρη Τερζίδη, στην οποία συμμετείχε πάντα ενεργά και με αντιδημάρχους (Ιωσήφ Παυλίδης – Χρήστος Σπίγκος) ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ;
Πάντως, ακούστηκαν και φωνές για έντονο αρνητισμό ακόμα και για το θεσμό του κουκλοθεάτρου, των παιδικών σταθμών και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Ν. Αφεντουλίδη, τον Κώστα Ζώτο, που παρακολουθούσε τη συνέλευση, να κάνει λόγο για «υπερβολές»: «Αυτά που αναφέρατε είναι αυτά που λειτουργούν στο δήμο και αδικείτε ακόμη και τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς και στο Βοήθεια στο Σπίτι», τόνισε.
Εξ άλλου, ένας από τους συμμετέχοντες τόνισε πως «όταν στην ίδια τη Διακήρυξη λέμε πως υπήρξε δραματική μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης σε ποσοστό 60%, τότε μάλλον με το κράτος πρέπει να τα βάλλουμε και όχι με την Αυτοδιοίκηση». Και η αλήθεια είναι πως σήμερα οι δήμοι αναζητούν χρήματα ακόμα και για το πετρέλαιο των σχολείων.

Ονομα και Συντονιστική
Για το όνομα της δημοτικής παράταξης η προσωρινή συντονιστική πρότεινε το «Πρωτοβουλία Ευθύνης και Συμμετοχής». Συνολικά κατατέθηκαν επτά προτάσεις ονοματοδοσίας και συμφωνήθηκε τα δυο που θα πλειοψηφήσουν να μπουν ξανά σε ψηφοφορία. Τελικά κυριάρχησε η πρόταση της συντονιστικής (44 ψήφοι) και το όνομα «Αλλά… ΖΩ» (45 ψήφοι).
Οι δυο προτάσεις δεν μπήκαν σε ψηφοφορία και μετά από πρόταση του Αγγελου Αραμπατζή (από το Μέτωπο κατά των μεταλλείων) ενοποιήθηκαν οι δυο ονομασίες: «Αλλά… ζω -  Πρωτοβουλία Ευθύνης και Συμμετοχής».
Για τη νέα Συντονιστική Επιτροπή προτάθηκε να είναι 13μελής και τόσος ήταν και ο αριθμός των προταθέντων, που εκλέχτηκαν χωρίς ψηφοφορία και είναι οι: Μιχάλης Βιβιαδάκης, Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Αναστάσιος Κεσίδης, Άρης Κοκοβίδης, Νίκος Κουζίνης, Θεανώ Κουρουζίδου, Χαράλαμπος Μακρίδης, Ευριπίδης Μπάμπης, Χρήστος Μπίμπασης, Άρης Παπαδόπουλος, Νόπη Παπαδοπούλου, Αλεξία Παραστατίδου και Ιωάννα Ρούσσου.
Όπως σημείωσε ο Αρης Παπαδόπουλος, η νέα Συντονιστική θα δώσει σε μια εβδομάδα στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο της Διακήρυξης, θα επεξεργαστεί τον κανονισμό λειτουργίας της παράταξης, θα καθορίσει θεματικές ενότητες και ομάδες δουλειάς, ενώ θα προετοιμάσει και την επόμενη γενική συνέλευση για τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, όπου θα εκλεγεί και ο υποψήφιος δήμαρχος, «ένας μεταξύ ίσων», όπως τόνισε. Η Συντονιστική θα συγκεντρώσει τις υποψηφιότητες για το δήμαρχο, κλείνοντας τον κατάλογο μια εβδομάδα πριν τη συνέλευση.
Αν εκτιμηθεί πως στα μέσα Μαΐου θα έχουμε τις δημοτικές εκλογές, μάλλον τα πράγματα προχωράνε με αργούς ρυθμούς και ίσως πιο δύσκολη αποδειχθεί η αναζήτηση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων στους δεκάδες οικισμούς του δήμου Κιλκίς, μέσα στο σκηνικό που ήδη διαμορφώνεται. Γιατί την ίδια στιγμή οι κ. Βαγγέλης Μπαλάσκας και Παύλος Τονικίδης (αθόρυβα) έχουν σχεδόν κλείσει τον βασικό κορμό των ψηφοδελτίων τους, ο κ. Νίκος Αφεντουλίδης ανακοίνωσε την κάθοδό του και το ΚΚΕ ετοιμάζει το δικό του ψηφοδέλτιο.
Το σίγουρο είναι πως στο Συνεδριακό Κέντρο βρέθηκαν πολλά νέα πρόσωπα, χωρίς προηγούμενη ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση κι αυτό έχει τα θετικά του σε ιδέες και αποφασιστικότητα, μένει να αποδειχθεί αν η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, από τα κάτω προς τα πάνω, συμμετοχικές και εθελοντικές. Οι μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις και οι αντιδράσεις των πολιτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εκτός κι αν η κρίση έχει αλλάξει και τις εκλογικές νοοτροπίες. Ιδωμεν.
Αξίζει πάντως να καταγράψουμε τα λόγια του οικονομολόγου Μιχάλη Βιδιαδάκη, που απηχούν και το κλίμα της συνάντησης: «Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε μέχρι το τέλος. Μέχρι τώρα είχαν τους πολίτες εκτός κάδρου, εμείς θα τους βάλλουμε στο κέντρο των αποφάσεων. Αφήσαμε τα πράγματα σε ανάξια χέρια. Καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετέχει. Να ανησυχούν όσοι πλήγωσαν την αξιοπρέπεια και την αισθητική μας. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους».