Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 5:02:59 μμ
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 07:48

Αν πιάσει φωτιά ο Αη Γιώργης ποιος θα γλιτώσει το Κιλκίς;

Η ανείπωτη τραγωδία στην ανατολική Αττική με την (σχεδόν) εκατόμβη νεκρών από την φονική πυρκαγιά, επιβάλλει την κινητοποίηση των τοπικών αρχών του Κιλκίς για τη θωράκιση της πόλης από ενδεχόμενη πυρκαγιά στον λόφο του Αγίου Γεωργίου.


Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις και κατάρτιση για να διαπιστώσει κανείς την επικίνδυνη εικόνα που παρουσιάζει το περιαστικό δάσος του Κιλκίς στο Λόφο. Ξερά κλαδιά και πεσμένοι κορμοί μαζί με την χαμηλή ξερή βλάστηση και το παχύ στρώμα από πευκοβελόνες συνιστούν το εύφλεκτο υπόστρωμα που ευνοεί ταχύτατη επέκταση της φωτιάς εφόσον εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του Λόφου. Ιδιαίτερα μάλιστα αν συνδυαστεί με βορειους- βορειοανατολικούς ανέμους.
Ο λόφος και το δάσος έχουν να καθαριστούν από αμνημονεύτων ετών, αν καθαρίστηκαν ποτέ. Και εννοούμε αν καθαρίστηκαν με την απομάκρυνση του εύφλεκτου υλικού που περιγράψαμε.
Στην Αττική αποκαλύπτεται τώρα ότι πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί ήταν χαλασμένοι και εκτός λειτουργίας. Το ερώτημα είναι: στο δάσος του Αγίου Γεωργίου λειτουργούν όλοι οι κρουνοί; Ελέγχθηκαν ποτέ κι αν όχι, υπό το φως της τραγωδίας στην Αττική δεν είναι απολύτως επείγουσα η εργασία αυτή; ΤΩΡΑ κι όχι ΑΥΡΙΟ.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τους προβληματισμούς αυτούς συμμερίζονται και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες υπηρεσιών που εκ της θέσεώς τους μπορούν μόνο να συμβουλεύουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πράττουν.
Κι αν οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν γενικώς για ολόκληρο το δάσος στον Άη Γιώργη, ισχύουν στη νιοστή για το τμήμα του που εφάπτεται της πόλης στο βορειονατολικό τμήμα της. Η περιοχή δηλαδή από το Ι. Ναό Αγίου Θεράποντα μέχρι και τη συμβολή του περιαστικού δρόμου με τον οδό Ουτσκούνη που αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο εξάπλωσης ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο δάσος και εντός του γειτνιάζοντος αστικού ιστού της πόλης.
"Δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας" με τις επισημάνσεις αυτές. Γνωρίζουμε ότι η μέγιστη επικινδυνότητα στο ως άνω τμήμα του δάσους έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως και όπου απαιτείται. Και μάλιστα έχουν προταθεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της πόλης από ενδεχόμενη πυρκαγιά πέραν του καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, όπως η περιμετρική φύτευση “πυρίμαχων” φυτικών ειδών χαμηλής βλάστησης.
Αλλά μαζί με κάθε πολίτη που παρακολουθεί ενεός την τραγωδία της Αττικής, χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Ο Άγιος Γεώργιος δεν αποτελεί μόνο το κόσμημα της πόλης. Στην κατάσταση που βρίσκεται το δασάκι συνιστά και "βόμβα" για την πόλη.
Ας αποδειχθούμε λοιπόν για μια έστω φορά Προμηθείς, προλαμβάνοντας το κακό. Κι όχι ως Επιμηθείς να μετράμε συντρίμια.

Στις Φωτογραφίες που δημοσιεύουμε:
Αριστερά: Αεροφωτογραφία του Λόφου Αγίου Γεωργίου.
Κάτω, φωτο 1: Από το σημείο της συμβολής της περιμετρικής οδού με την οδό Ουτσκούνη αρχίζουν τα δύσκολα.
Φωτο 2: Κι εδώ καταλήγει η πλέον επίφοβη διαδρομή, στην περιοχή του Ι. Ναού Αγίου Θεράποντα. Η λήψη προληπτικών μέτρων είναι επείγουσα. Καλές οι προσευχές αλλά ας μην χρειαστεί να ζητήσουμε από τον Θεό να “βάλει το χέρι του”.