Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 7:40:22 πμ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 10:47

Αυγενάκης στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Εκλογές θα γίνουν σίγουρα το 2018, θα τις κερδίσουμε και θα κυβερνήσουμε με αλήθεια, σεβασμό και γνώση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο σημερινός επισκέπτης μας στο ν. Κιλκίς, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες του τόπου. Ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας έχει βαρύνοντα λόγο και με την ευακιρία της εδώ παρουσίας του -το απόγευμα θα βρίσκεται στη Γουμένισσα στην εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης- είχε την ευγένεια να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απευθύναμε.

 

Ιδού το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
 
- Κύριε Αυγενάκη, αφού συμφωνείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της χώρας για το Σκοπιανό (από το 2007-2008) για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, γιατί τόση ένταση στη διαχείριση ενός εθνικού θέματος που ταλαιπωρεί την χώρα από το 1990;

 

Η Ν.Δ., όπως έχει ήδη πει επανειλημμένα, θεωρεί αδιαπραγμάτευτο για να επιτευχθεί η οποιαδήποτε συμφωνία να συντρέχουν ταυτόχρονα τρεις προϋποθέσεις: Πρώτο, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεύτερο, το όνομα που θα συμφωνηθεί να είναι erga omnes. Δηλαδή σε απλά ελληνικά το ίδιο όνομα να ισχύσει έναντι όλων και για κάθε χρήση εντός και εκτός των Σκοπίων αλλά και σε όλες τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις αυτής της χώρας. Και τέλος, να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορών, που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ελληνικής Ιστορίας και παραπέμπουν σε επεκτατικές διαθέσεις της εν λόγω χώρας.
Όλα αυτά υπενθυμίζουμε ότι ήταν αδιαπραγμάτευτοι όροι και της κυβέρνησης της ΝΔ το 2008, ασχέτως αν πολλοί θυμούνται το Βουκουρέστι μόνον για το βέτο που θέσαμε όταν τα Σκόπια απέρριψαν την σύνθετη ονομασία. Και εννοείται ότι επιμένουμε και σήμερα για την αυτονόητη ανάγκη και οι τρεις αυτοί όροι να συμφωνηθούν σε ένα ενιαίο πακέτο.
Η ΝΔ έχει γνωστή και σταθερή θέση! Από την άλλη πλευρά μπορεί να μας μας πει κάποιος ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης; Ποια είναι η ελάχιστη βάση διαπραγμάτευσης; Τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση να περιλαμβάνει η συμφωνία; Δυστυχώς, προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών με τους κ.κ. Κοτζιά και Τσίπρα από τη μία και τον Καμμένο από την άλλη να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του. Οι Γαβρόγλου, Τσακαλώτος, Ζουράρις κ.α. έχουν αλλάξει θέση από αυτά που υποστήριζαν κατά το παρελθόν;
Μέχρι στιγμής περίπου ξέρουμε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λένε οι ΑΝΕΛ αλλά δεν ξέρουμε τι λένε επισήμως στις συνομιλίες. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Η ΝΔ δηλώνει παρόν με υπευθυνότητα και με σταθερή διαχρονικά στάση στο θέμα αυτό.

 

- Η τοπική οικονομία του Κιλκίς, ως παραμεθόριου νομού που γειτνιάζει με χώρες χαμηλού κόστους και τιμών (ΠΓΔΜ και σχεδόν με Βουλγαρία) δέχεται καθημερινά πλήγματα από τη διαρροή εισοδήματος. Παρά τις προτάσεις των τοπικών φορέων δεν υπήρξε ποτέ μια επεξεργασμένη πολιτική ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας κατά το πρότυπο άλλων χωρών όπου παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα (Γερμανία-Πολωνία κα.)
Μια κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης - προστασίας της τοπικής οικονομίας του Κιλκίς, προφανώς και άλλων νομών (Φλώρινας, Σερρών, Δράμας κ.ο.κ);

 

Κύριε Παγλαρίδη, το γνωρίζουμε αυτό το θέμα και πράγματι είναι πολύ σοβαρό το χρήμα που παράγεται στην τοπική οικονομία να μην πέφτει εκεί, αλλά να φεύγει. Το ότι οι πολίτες επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους στις γειτονικές χώρες αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραγκωνίζονται τα δικά μας προϊόντα, οι δικές μας επιχειρήσεις, οι δικές μας βιομηχανίες. Αυτό όμως είναι ένα συνολικό πρόβλημα:
Χρειαζόμαστε οι επιχειρήσεις να έχουν
• πρόσβαση σε φθηνό χρήμα,
• χαμηλότερη φορολογία που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στους καταναλωτές και βέβαια πιο ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά.
Κάθε 1€ που υφαρπάσσεται από τον επαγγελματία, στερείται από την επένδυσή του. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Στερείται από μια θέση εργασίας που θα χρηματοδοτούσε, από τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών που θα δημιουργούσε. Πρέπει να τελειώνουμε με την υψηλή φορολογία.

 

- Οι θέσεις της Ν.Δ. για την οικονομία είναι σαφείς και έχουν διατυπωθεί κατ' επανάληψη και σε κάθε ευκαιρία. Θεωρείτε ότι με την ίδια ευκρίνεια είναι διατυπωμένη η πολιτική σας στο ευαίσθητο και λόγω της πολυετούς κρίσης πεδίο της κοινωνικής πολιτικής;

 

Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια τεράστια πληγή. Στη ΝΔ δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα. Για μας μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινά, πάνω από όλα, από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική σήμερα είναι να μπορέσουμε
• να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και βέβαια
• να επανεκπαιδεύσουμε ανθρώπους σε άλλες δεξιότητες, να αυξήσουμε την πιθανότητα να πάρουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους.
Στο σχέδιό μας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων
• πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,
• πολιτικές στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες,
• η ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου
• εισοδήματος, που πιλοτικά είχαμε ξεκινήσει το 2014 και
• η προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών.
Η φτώχεια, που έχει προκαλέσει στην χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες θέλουν δουλειές. Και αυτές θα έρθουν με μείωση της φορολογίας, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ σύντομα.

 

- Τι μπορεί να περιμένει η ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα η παραμεθόρια από μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας; Ρωτάμε διότι συνήθως τα προγράμματα των κομμάτων αναλώνονται σε γενικόλογες προτάσεις χωρίς επεξεργασμένα μέτρα. Πως θα ενισχύσετε τον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου η περιφέρεια μπορεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη;

 

Για τη Νέα Δημοκρατία o Πρωτογενής Τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας και εχέγγυο την ουσιαστική έξοδο της Χώρας από τη εποχή των μνημονίων. Το κεντρικό συστατικό στοιχείο της αγροτικής πολιτικής της Ν.Δ. είναι η μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.
Επιπλέον προτείνουμε:
• Μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, συγκεκριμένα μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22 στο 9 % για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών.
• Την κατάργηση της παράλογης επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς η μείωση που έφερε η Κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα.
•Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.
• Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 ευρώ.
• Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
• Να επιτευχθούν μειώσεις όπως επί παραδείγματι στο κόστος του ρεύματος μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΠΑΑ) για ιδιοπαραγωγή και ιδιοχρησία ρεύματος βάσει ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι επαγγελματίες αγρότες θα καταφέρουν να εκσυγχρονιστούν και να καταστούν απόλυτα ανταγωνιστικοί διεθνώς.

 

- Επικεντρώνετε την αναπτυξιακή - οικονομική πολιτική σας στη μείωση των φόρων. Ωστόσο η παραγωγική ερήμωση της χώρας ιδιαίτερα στην πρωτογενή τομέα ξεκίνησε και διογκώθηκε σε εποχές με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Πότε η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα ανά τομέα ώστε να γνωρίζουμε πως θα κυβερνήσετε;

 

Διαφωνώ επί της αρχής, όμως θεωρώ ότι η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα χρόνιων στρεβλώσεων της οικονομίας. Έπρεπε την περίοδο εκείνη να θεραπευθούν αυτές οι στρεβλώσεις, να μπει η οικονομία σε τροχιά πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας. Δυστυχώς αυτή η ευκαιρία χάθηκε.
Όμως σας λέω ότι η ΝΔ έχει πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα! Ανά τομέα και βέβαια για την αγροτική οικονομία όπως σας απαρίθμησα νωρίτερα. Έχουμε μιλήσει για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ανεργία, το περιβάλλον, την ασφάλεια του πολίτη, τη ναυτιλία κλπ. Και σας παραπέμπω στο σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στο 11ο Συνέδριο της Ν.Δ.
Αφού με ρωτάτε όμως πως θα κυβερνήσουμε, σας απαντώ: με αλήθεια, σεβασμό και γνώση.

 

- Την ώρα που εσείς λέτε ότι θα στηθούν κάλπες μέσα στο 2018, ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δείχνει προς την ολοκλήρωση της τετραετίας. Πιστεύετε πως θα στηθούν τελικά κάλπες εντός του 2018;

 

Θα έχουμε σύντομα εκλογές και σίγουρα μέσα στο 2018. Ο κ. Τσίπρας μιλά για τις «προκλήσεις και τις ευκαιρίες του 2018». Δημιουργεί από τώρα ένα εκλογικό ψευτοδιακύβευμα, διότι δεν υπάρχει καθαρή πολιτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο η διατήρηση της εκκρεμότητας. Πρόκειται για τον πιο αναξιόπιστο πολιτικό, για τον πιο αναξιόπιστο πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα αιφνιδιάσει τη ΝΔ με εκλογές. Η ΝΔ όμως είναι προ πολλού έτοιμη.  


Θεοφύλακτος Παγλαρίδης