Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 10:24:35 πμ
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 00:09

«Βόμβα νερού» με αρσενικό και νιτρικά

pikrolimnh
Οι επιστημονικές αναλύσεις  ανίχνευσης τοξικών ουσιών και φυτοφαρμάκων σε νερό ύδρευσης από το οποίο υδροδοτούνται ευρύτατα τμήματα πληθυσμού έδειξαν σοβαρό πρόβλημα παρουσίας αρσενικού και νιτρικών.
Τα δείγμα γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτούνται η Τέρπυλος και το Δίβουνο και σε δεύτερη ανάλυση αποδείχθηκαν με παρουσία αρσενικού πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του έτους όταν οι πρώτες αναλύσεις έγιναν γνωστές έγιναν δυο ενημερωτικές συναντήσεις των κατοίκων των οικισμών με τον Δήμαρχο Ευάγγελο Μπαλάσκα, τον οικείο αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασιάδη και στελέχη της ΔΕΥΑ Κιλκίς.
Κι αν τότε συστάθηκε στους κατοίκους  να μην καταναλώνουν ως  πόσιμο το νερό τώρα πλέον κι ενώ επίκειται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και τρίτης ανάλυσης  η ΔΕΥΑ και ο Δήμος Κιλκίς προσανατολίζονται σε μονιμότερη και ριζική λύση, μόνο που χρειάζονται χρήματα. Ήδη η ΔΕΥΑ – Δήμος Κιλκίς απέστειλαν αίτημα προς το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος να χρηματοδοτήσει τα έργα καθώς πρόκειται για έκτακτο γεγονός. Ωστόσο το Υπουργείο επικαλούμενο κι εκείνο διατάξεις και άρθρα επιμένει ότι τα προβλήματα αυτά υπάγονται στη  συνήθη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και δεν χρηματοδοτεί το κόστος των απαιτούμενων εργασιών.
Το θέμα βεβαίως έχει και την επιστημονική του διάσταση καθώς δεν είναι τεκμηριωμένη ακόμα η αιτία του κακού, η αυξημένη δηλαδή παρουσία αρσενικού στο νερό. Δοθείσης της ύπαρξης μικτών θειούχων πετρωμάτων στην περιοχή είναι δυνατή η παρουσία αρσενικού και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Ωστόσο υπάρχει και η ερμηνεία της επιμόλυνσης από την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή.

Ευρύτατη ρύπανση στην Πικρολίμνη
Στην Πικρολίμνη πάλι η αιτία είναι γνωστή. Η ευρύτατη χρήση λιπασμάτων ενοχοποιείται για την παρουσία νιτρικών στον υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο νομό από το 1988 και μάλιστα σε ευρύτατη λεκάνη, που περιλάμβανε και τους οικισμούς κοντά στο Κιλκίς (Καστανιές, Μ. Βρύση, …). Τότε επιλέχθηκε η λύση της αλλαγής της «πηγής» υδροδότησης και έκτοτε με νερό γεώτρησης από τη λεκάνη του Σταυροχωρίου δεν υπήρξε πρόβλημα γαι τα χωριά του Κιλκίς.
Στην Πικρολίμνη όμως οι πρόσφατες αναλύσεις έδειξαν υψηλότερη του επιτρεπομένου παρουσία νιτρικών ουσιών σε βαθμό που το καθιστούν ακατάλληλο προς πόση.
Αν η λύση θα είναι η κατασκευή ενός διυλιστηρίου για τον καθαρισμό του νερού από το υπάρχουσες γεωτρήσεις ή η μεταφορά νερού από γεωτρήσεις π.χ. του Γαλλικού θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να πίνουν ακατάλληλο νερό οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς το θέμα να συνεγείρει τους αρμόδιους.
Με την ευκαιρία και προς γνώσιν: Για το θέμα του νερού σε Δίβουνο και Τέρπυλλο επενέβη αυτεπάγγελτα ήδη ο Εισαγγελέας Κιλκίς και διενεργείται προανάκριση για τυχόν ευθύνες.