Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 12:35:05 πμ
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 12:24

Δήμος Παιονίας με έδρα τη Γουμένισσα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γουμενισσιωτών κατοίκων Θεσσαλονίκης ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα, που περιλαμβάνει τις θέσεις του Συλλόγου Γουμενισσιωτών κατοίκων Θεσσαλονίκης, σχετικά με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά τον Δήμο Γουμένισσας και την συνένωσή του με άλλους όμορους Δήμους της επαρχίας Παιονίας.


«Απαιτούμε το προφανές, το αυτονόητο και το αδιαπραγμάτευτο, της δημιουργίας Δήμου Παιονίας και της παραμονής της έδρας του Δήμου στη Γουμένισσα, η οποία είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Παιονίας.
Το γεγονός αυτό διασφαλίζεται ιστορικά, διοικητικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά, αφού αυτό αποτελεί το ιδανικότερο κέντρο αυτοδιοικητικής ανάπτυξης, κάτι που οδήγησε στην πάγια επιλογή της Γουμένισσας ως πρωτεύουσα της επαρχίας Παιονίας, όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και τυπικά (έδρα επάρχου). Επί αιώνες ήταν διοικητική έδρα. Αρχής γενομένης από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, εν συνεχεία υποδιοίκηση κατά τα έτη 1912-1927, ο πρώτος Δήμος στην περιοχή την περίοδο 1912-1919 και η έδρα της επαρχίας Παιονίας από το 1927. Καταλυτικό γεγονός, που περίτρανα αποδεικνύει το γεγονός αυτό, είναι η επιλογή της ως έδρα της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Στη Γουμένισσα λειτουργούν Νοσοκομείο, Ειρηνοδικείο, Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, Δασαρχείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Γραφείο Συγκοινωνιών, ΟΑΕΔ, Γραφείο Εκπαιδεύσεως (Προϊσταμένου και Σχολικού Συμβούλου), Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο, Λαογραφικό Μουσείο, ΚΑΠΗ, Κ.Ε.Π., υποκατάστημα ΙΚΑ, Τράπεζες, Ταχυδρομείο, κ.α που εξυπηρετούν ήδη επί πολλά χρόνια τους κατοίκους όλης της Παιονίας.
Αγροτική κατά κύριο λόγο περιοχή, με μεγάλη παράδοση στη παρασκευή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού και τσίπουρου. Το κύριο εισόδημα των κατοίκων προέρχεται από τους αμπελώνες, χωρίς όμως να λείπουν και οι συμπληρωματικές καλλιέργειες μήλα, κεράσια, αχλάδια, καπνά, κλπ. Επίσης, από την εκμετάλλευση δασικών προϊόντων που προέρχονται από τον ορεινό όγκο του Πάικου. Μια μερίδα του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζεται, και σήμερα το προϊόν της είναι το γνωστό ξηρό κόκκινο κρασί «Γουμένισσα», που έχει χαρακτηρισθεί ως ποικιλία ανωτέρας ποιότητας. Στη Γουμένισσα υπάρχουν οινοπαραγωγοί οι οποίοι παράγουν κρασί επώνυμο (Μπουτάρης, Αϊδαρίνης, Τάτσης, Ευτυχίδης, Χατζηβαρύτης), αλλά και πολλές οικοτεχνίες-οινοπαραγωγοί που παράγουν εξαιρετικό κρασί και τσίπουρο.
Η περιοχή της Γουμένισσας σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στον θρησκευτικό τουρισμό (παλιές εκκλησίες και μοναστήρια), στον αγροτουρισμό (το Πάικο με τα μοναδικά δάση καστανιάς και οξιάς, τα ποτάμια, τα δασικά μονοπάτια, κλπ), στον πολιτιστικό τουρισμό (εκδηλώσεις προβολής εθίμων και προϊόντων, τα περίφημα «χάλκινα» κ.α.).
Η Γουμένισσα βρίσκεται στο κέντρο της Παιονίας και σε ακτίνα μόλις 10 χιλιομέτρων είναι όλα τα αστικά κέντρα της επαρχίας. Από τους όμορους μεγάλους δήμους π.χ. Γιαννιτσών απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα, από το Κιλκίς 40 χιλ. και από τη Θεσσαλονίκη 75 χιλ. (με αποπεράτωση έργων υποδομής της οδού Γουμένισσας – Ευρωπού – Άσπρου η απόσταση μειώνεται στα 60 χιλ.).
Η άποψη παραμονής της έδρας στην ιστορική της θέση, θα συμβάλει θετικά στην ενδυνάμωση της ενδοχώρας της Παιονίας. Θα αποτελέσει εμπόδιο στην ερήμωση, και στη φυγή των κατοίκων που απέμειναν, με την αναγκαιότητα που θα προκύψει να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα θετικά δεδομένα ορεινών και ημιορεινών περιοχών, οι φυσικοί πόροι και τα φυσικά αγαθά π.χ. το άφθονο νερό που προέρχεται από το Πάικο για ύδρευση όλου του νέου Δήμου και  άλλα.
Σημαντικό λόγο, επίσης, αποτελεί και η απόκρουση των ισχυρισμών των Σκοπιανών, καθόσον η ελληνικότητα της Γουμένισσας και της περιοχής αποδεικνύεται από τους αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοί της εναντίον κάθε επιβουλής, η ανέγερση και λειτουργία ελληνικού διδακτηρίου κατά την τουρκοκρατία μοναδικού στην ευρύτερη περιοχή κλπ.
Εξετάζοντας τα πράγματα με απλό ορθολογικό τρόπο, θεωρούμε δίκαιο, εύλογο και αυτονόητο ο νέος Δήμος Παιονίας να ταυτιστεί πλήρως με τα διοικητικά όρια της πρώην Επαρχίας Παιονίας. Ένας τέτοιος Δήμος δίνει τα εχέγγυα οικονομικής βιωσιμότητας, παραγωγικής ανάπτυξης και αυτοδιοικητικής επάρκειας.
Πρακτικά αυτό εκφράζεται με την συνένωση στο νέο Δήμο Παιονίας (πληθυσμός 21.374 κάτοικοι και έκταση 584.212 στρεμμάτων) των Δήμων Γουμένισσας (πληθυσμός 6.819 κάτοικοι), Αξιουπόλεως (πληθυσμός 6.725 κάτοικοι), Ευρωπού (πληθυσμός 6.042 κάτοικοι), της Κοινότητας Λιβαδίων (πληθυσμός 402 κάτοικοι), και ενδεχομένως προσάρτηση των Δ.Δ. Αξιοχωρίου (πληθυσμός 471 κάτοικοι) και Δ.Δ. Άσπρου (πληθυσμός 912 κάτοικοι) του Δ. Πολυκάστρου.
Μια τέτοια λύση είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του νέου σχεδίου, αλλά και με τα αντικειμενικά δεδομένα της περιοχής.
Η νυν επαρχία και μελλοντικά δήμος Παιονίας αποτελεί μια κοινωνικά συμπαγή περιοχή, με κοινές πολιτισμικές και πολιτιστικές παραδόσεις και έθιμα. Έχει ένα συμπαγές σχήμα, με την ένωση των όμορων ΟΤΑ, χωρίς να παρεμβάλλονται περιοχές άλλων ΟΤΑ. Η προσβασιμότητα στο εσωτερικό του είναι μεγάλη και επιτρέπει οι παραγόμενες υπηρεσίες να διανέμονται στους πολίτες ταχύτατα, αξιόπιστα και διασφαλίζει την ποιότητά τους. Οι πολίτες της επαρχίας Παιονίας έχουν συνείδηση ότι ανήκουν σ’ αυτήν την γεωγραφική ενότητα (αυτό διδάχθηκαν στο σχολείο και αυτό βίωσαν μέχρι σήμερα) και αυτό διευκολύνει την μετάβαση από την έννοια της επαρχίας σ’ αυτήν του δήμου. Το δίκτυο υποδομών επικοινωνίας, στο εσωτερικό της επαρχίας Παιονίας, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και με ελάχιστες παρεμβάσεις θα επιτευχθεί βελτιστοποίησή του, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα της άριστης, άμεσης και ταχύτατης επικοινωνίας των πολιτών.
Καταλήγουμε ότι, σε κάθε περίπτωση ο νέος Δήμος Παιονίας θα πρέπει να γίνει ο ένας εκ των τριών προτεινόμενων Δήμων στο νομό μας με έδρα την ιστορική του πρωτεύουσα Γουμένισσα, όπως το επιτάσσει η πολιτική και ιστορική οντότητά του.
Η απόφαση αυτή καταγράφηκε στο με αριθμό 101 Πρακτικό Συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γουμενισσιωτών κατοίκων Θεσσαλονίκης.
Παραδίδεται στον κ. Δήμαρχο Γουμένισσας, για να το χρησιμοποιήσει στα κέντρα απόφασης, στα οποία θα λάβει μέρος για επίλυση του ζητήματος».