Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 2:53:26 πμ
Δευτέρα, 06 Μαϊος 2013 12:17

Εμπορκός σύλλογος Κιλκίς : Αργοπεθαίνει το Κιλκίς Θα μας αφήσετε στην τύχη μας;

emporikos-sillogos-kilkis
Τη δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε η αγορά ως απόρροια και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αλλά και τω ιδιαιτεροτήτων στο ν. Κιλκίς περιγράφει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς στο υπόμνημα που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.Το υπόμνημα  καταλήγει με την έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να πράξει τα αναλογούνται στον ίδιο. "Αργοπεθαίνει το Κιλκίς. Το αξίζουμε;”  είναι το δραματικό ερώτημα που απευθύνει ο εμπορικός κόσμος.
Στην επιστολή της διοίκησης αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Αξιότιμε κ. Σαμαρά,
....Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε την καθημερινότητά μας και να σιωπούμε ή να περιμένουμε από την πολιτεία πότε θα ενδιαφερθεί από μόνη της για την περιοχή μας.  Για αυτόν το λόγο θεωρήσαμε σωστό να ενημερωθείτε και να πράξετε κατά το δοκούν, μιας και τα τελευταία χρόνια , το Κιλκίς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, για τα οποία, όχι μόνο δε δόθηκε λύση, αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν. Σας παραθέτουμε κάποια που θεωρούμε σημαντικά και μας αφορούν άμεσα ως εμπόρους, γιατί ο Νομός πραγματικά αιμορραγεί και δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός της ένταξής του στους 10 πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας.
Ειδικότερα:
Η ίδρυση της ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς (1979) συνδέθηκε με την τάση εγκατάστασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Βόρεια Ελλάδα. Έχουν λειτουργήσει αξιόλογες επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός κατοίκων αναζήτησε θέσεις εργασίας στα εκεί εργοστάσια. Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοοικονομικής ρευστότητας που επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση, σημειώθηκε υπολειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και πολλές βιομηχανικές μονάδες έκλεισαν ή μετεγκαταστάθηκαν σε βαλκανικές χώρες. Όσες παρέμειναν, μείωσαν κατά πολύ το εργατικό δυναμικό που απασχολούσαν. Άμεσο αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής αποτελεί φυσικά, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η μείωση της αγοραστικής κίνησης στην πόλη.
Πολλοί είναι αυτοί που μετανάστευσαν στο εξωτερικό λόγω οικονομικής κρίσης.  Σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία ο πληθυσμός του νομού μειώθηκε κατά 30% ! Ένα δεύτερο μεταναστευτικό κύμα παρατηρείται τώρα από τις περιοχές που σχεδιάζουν να λειτουργήσουν μεταλλεία. Άλλο ένα άκρως επίκαιρο και συνάμα πολύπλευρο θέμα που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο Νομό μας. Το πελατολόγιο συρρικνώνεται και ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα.
Ως γνωστόν, το Κιλκίς αποτελεί παραμεθόριο περιοχή και οι αποστάσεις από τις γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Σκόπια είναι σχετικά μικρές. Αυτό έχει σαν απόρροια, οι κάτοικοι του Κιλκίς, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, συχνά να καταφεύγουν στα κράτη αυτά, για φθηνότερα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και καύσιμα! Η έλλειψη τελωνειακού προσωπικού και οι ανεπαρκείς έλεγχοι των συνόρων , παραλύουν πλήρως την τοπική αγορά.
Η αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών και η ανοχή των συμπολιτών μας, επιτρέπουν στον κάθε «μη αδειούχο» μικροπωλητή να  δημιουργεί πλήγμα στο στεγασμένο εμπόριο και να μεγεθύνει το φαινόμενο της παραοικονομίας.  Η διακίνηση παρανόμως, προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, τροφίμων κ.α. λαμβάνει χώρα ακόμη και μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία!
Τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, καθ’ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως κίνηση ‘’ανάστασης’’ της αγοράς. Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, κάτω από το βάρος της φορολογίας, των λειτουργικών εξόδων και της δραματικά μειωμένης ζήτησης.
Επενδύσεις δεν δίνονται. Απορίας άξιο πώς θα υπάρξει πλέον ανάπτυξη, απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι για υποδομή.  Υπήρχε μία ελπίδα ‘’ ανάσας’’ με το Τ.Ε.Ι., αλλά αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ένα μόνο τμήμα σε ένα τεράστιο κτίριο.
Για τουρισμό φυσικά, δε γίνεται λόγος. Σίγουρα η περιοχή δεν ανταγωνίζεται τα νησιά μας ή νομούς όπως της Χαλκιδικής, αλλά η τουριστική αξιοποίηση είναι αδικαιολόγητα υποβαθμισμένη.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, που προγενέστερα ήταν πρότυπο, κυρίως οι Ορθοπεδικές κλινικές , υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού. Σημειωτέον, σήμερα λειτουργεί μία Ορθοπεδική Κλινική.  Χάθηκε ακόμη ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το Κιλκίς.
Κάποτε η περιοχή είχε στρατό, που έδινε μια ώθηση και κίνηση στα μαγαζιά της πόλης του Κιλκίς και στα χωριά όπου λειτουργούσαν μονάδες. Τώρα τα στρατόπεδα ερήμωσαν, το Κέντρο Εκπαιδεύσεων Νεοσύλλεκτων έκλεισε καθώς και η Μεραρχία.
Η πόλη αργοπεθαίνει. Το αξίζει;  Μία πόλη τόσο ιστορική, η πύλη όλης της Ελλάδας που τώρα αγωνίζεται να διατηρηθεί στο χάρτη της Ελλάδας.
Γνωρίζουμε ότι είστε ιδιαίτερα απασχολημένος. Έχοντας εμπιστοσύνη στην ευαισθησία σας, ευελπιστούμε ότι τα προβλήματά μας θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης και είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.  

Πωλούνται βιβλία
Την απαγόρευση της υπάιθριας διακίνησης βιβλίων με τη μη έκδοση αδειών μικροπωλητών, ζητεί  από τη διοίκηση του δήμου ο εμπορικός σύλλογος με επιστολή του, όπου αναφέρονται τα εξής:  
....
Είμαστε πάντα πρόθυμοι για συνεργασία και με την παρούσα θα θέλαμε να προλάβουμε το Δήμο από πιθανές μελλοντικές παρεξηγήσεις και δυσάρεστα περιστατικά.
Ο Σύλλογός μας ενημερώθηκε πολύ πρόσφατα από μέλη του και άλλους Συλλόγους της χώρας, πως έχει ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη υπαίθρια διακίνηση βιβλίων, η οποία οφείλεται κυρίως σε βιβλιοπωλεία που έχουν κλείσει . Μικροπωλητές τα διαθέτουν σε εξευτελιστικές τιμές και δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους συναδέλφους βιβλιοπώλες.
Με μεγάλη ικανοποίηση , βέβαια, είδαν οι συνάδελφοι της Καλαμάτας τον εκεί Δήμαρχο να αρνείται να εκδώσει άδειες για την πώληση βιβλίων και να βάζει φρένο στην κατάσταση.
Είμαστε σίγουροι ότι θα πράξετε το ίδιο και θα προστατέψετε το συγκεκριμένο κλάδο και τους συναδέλφους μας, οι οποίοι, όπως και όλοι μας άλλωστε, αγωνίζονται για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

“Καθαρίστε” διαδρόμους
από μικροπωλητές
Τελος η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου ’ε επιστολή της προς τον Διοικητή του Νοσοκομέιου Θ. Ανθρακίδη θέτει υπόψιν του και εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το παράνομο μικρεμπόριο στους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
Αγαπητέ κ. Ανθρακίδη
Το νοσοκομείο του Κιλκίς, εδώ και χρόνια είχε αποκτήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, τη φήμη ενός πολύ καλού και αποτελεσματικού ιδρύματος υγείας. Ο κάθε ένας από εμάς, έχει κάποιο λόγο να είναι ευγνώμων για τις υπηρεσίες και την νοσηλεία που δέχθηκε από το προσωπικό του.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς στήριξε και στηρίζει τους αγώνες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους και την συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος.
Δυστυχώς όμως είμαστε αναγκασμένοι να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες μελών μας που καταγγέλλουν ότι η μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων γίνεται στους χώρους του νοσοκομείου. Και αναφερόμαστε σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, καλλυντικά κ.ά. Ο λόγος που σας το γνωστοποιούμε είναι, επειδή η ανεξέλεγκτη και παράνομη αγοραπωλησία ζημιώνει τα εμπορικά καταστήματα του Κιλκίς και προάγει την παραοικονομία.
Το γεγονός αυτό είναι δυσάρεστο, αλλά μπορεί να αποφευχθεί. Ευελπιστούμε πως θα επιληφθείτε της κατάστασης και θα δικαιώσετε και τους δικούς μας αγώνες για επιβίωση των επιχειρήσεών μας.