Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 4:00:07 μμ
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 11:37

Hμερίδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Στις 19 Νοεμβρίου, ο Δήμος Κιλκίς, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αρμονία” διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας Παρόν και Μέλλον”. Οι ομιλητές Θεόδωρος Αγορατός:Καθηγητής Α’ Μαιευτικής - Γυναικολογικής, Κλινικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου,  Θεσσαλονική και Γεργίος Φραγγίης:Μαυευτήρας - Γυναικολόγος τόνισαν την ανάγκη πρόληψης για την μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του ΤΕΣΤ ΠΑΠ, του VPV test και του HPV εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα: ο κ. Φραγγίδης, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος αναφέρθηκε στην επιδημολογία της νόσου αναφέροντας ότι: Στην Ευρώπη μία γυναίκα πεθαίνει κάθε 18 λεπτά από αυτή τη μορφή καρκίνου,. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και στην χώρα μας, καθώς κάθε χρόνο περίπου 600 γυναίκες προσβάλλονται απο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 250 πεθαίνουν,
Επίσης παρουσίασε στοιχεία από τη έρευνα Λυσιστράτη, η οποια πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάα από το 2005. Τα στοιχεία αφορούσαν την γνώση της γυναίκας για το ΤΕΣΤ ΠΑΠ και την συχνότητα εξέτασης της. Δυστυώς, η πλειοψηφία των γυναικών δεν γνωρίζουν την σημασία και την αξία της δευτερογενούς πρόληψης. Δεν γνωρίουν ότι το ΤΕΣΤ ΠΑΠ μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας οι οποίες αν δε αντιμετωπιστούν έγκαιρ θα αποβούν μοιραίες για την ζωή της γυναίκας. Επίσης αναφέρθηκε στο χαμηλό ποσοτό γυναικών που συστηματικά ελέγχονται με ΤΕΣΤ ΠΑΠ.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα νέα όπλα που έχουμε στη μάχη έναντι του καρκίνουν του τραχήλου της μήτρας.
Συγκεκριμένα: Παρουσίασε το εμβόλιο έναντι του ΙΟύ των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, το πρώτο εμβόλιο που είναι πραγματικότητα για την πρόληψη μίας μορφής καρκίνου. Η παραγωγή του εμβόλιου κατέστη δυνατή μετά την ανακάλυψη της συσχέτισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μόλις το 1999 ανακαλύφθηκε ότι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ένας ιός, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων η πιο σύντομα HPV(human papilloma nirus). Συγχρόνως διαπιστώθηκε ότι ο ίδος αυτός ενοχοποιείται και για την πρόκληση του καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου αλλά και των πολύ ενοχλητικών γεννητικών κονδυλωμάτων.
Ο ιός αυτός είναι πολύ μεταδοτικός. Η μετάδοσή του γίνετια μέσω σεξουαλικών επαφών, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένες. Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών.
Από το 2007 στην Ελλάδα κυκλοφορεί το τετραδύναμο εμβόλιο έναντι του ιού των Αθρωπίνων Θηλωμάτων. Το τετραδύναμο εμβόλιο περιέχει τους 4 πιο συχνούς τύπους του Ιού (6,11,16 και 18). Οι τύποι 16, 18 ευθύνονται για το 75% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη, ενώ από τους χαμηλού κινδύνου, οι τύποι 6, 11 για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων της πρωτοκτογενητικής περιοχής.
Το τετραδύναμο εμβόλιο είναι απόλυτο ασφαλές, όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες αλλά και η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη χορήγηση εμβολίου σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Και αυτό είναι αναμενόμενο καθώς δεν περιέχει ζωντανό ιό, αλλά ιόμορφα σωματίδια που περιέχουν μόνο μία πρωτεϊνη του ιού, συνεπώς το εμβολιαζόμενο άτομο δεν μπορεί να νοσήσει. Οι μόνες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί σε ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται είναι τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης και χαμηλός πυρετός, κάτι που παρατηρείται με όλα τα εμβόλια.
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων εντάχθηκε στο Νέο Εθνικό Πρόγαμμα Εμβολιασμού (Ιανουάριος 2008). Η εισαγωγή του αφορά τον υποχρωτικό εμβολιασμό κοριτσιών 12-15 ετών, και τον εμβολιασμό κοριτσιών ηλικίας 15 - 26 ετών που δεν εμβολιάστηκαν στην συνιστώμενη από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ηλικίες 12-26 ετών.
Και οι δύο ομιλιτές τόνισαν την ανάγκη ελέγχου των γυναικών με ΤΕΣΤ ΠΑΠ και μετά τον εμβολιασμό.