Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 5:01:08 πμ
Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 16:40

Ο οινοτουρισμός έκανε στάση στη Γουμένισσα: «Ας μιλήσουμε για το κρασί»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα η εκδήλωση «Ας μιλήσουμε για το κρασί» (Let’s talk about wine) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Στο όμορφο και φιλόξενο οινοποιείο του Κτήματος Χατζηβαρύτη, οι οινοποιοί του τόπου μας συναντήθηκαν με τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού σε μια εκδήλωση που τα είχε όλα!
Όπως περιέγραψε η κα Μαρία Παρταλίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας και υπεύθυνη του έργου «Μια Θάλασσα Κρασί. Προωθώντας τον οινοτουρισμό στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας» … ο τουρισμός είναι η αίσθηση του Τόπου! Όπως αυτός διαμορφώνεται από τις προσωπικές και συλλογικές μνήμες, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα προϊόντα, τη φύση αλλά κυρίως τους ανθρώπους … στον τουρισμό αναζητούμε όχι μόνο ξεκούραση και αναψυχή αλλά και παλιές αγαπημένες γεύσεις και εικόνες που χάσαμε, που ξεχάσαμε…είναι λοιπόν ένα ταξίδι στον τόπο και στο χρόνο. Και μέσα από τις θεματικές οινοτουριστικές διαδρομές του έργου που χάραξε το ΑΠΘ μπορούμε να ενώσουμε τους τόπους και τους ανθρώπους μέσα από το Κρασί».
Η εκδήλωση ξεκίνησε λοιπόν με ένα ποτήρι κρασί για το καλωσόρισμα και τους συμμετέχοντες/σες να γνωρίζονται μεταξύ τους μιας και ήρθαν φίλοι και επαγγελματίες όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και τη Θεσσαλονίκη και το Σουφλί. Συνεχίστηκε με την ξενάγηση στον αμπελώνα του Κτήματος Χατζηβαρύτη και ακολούθως έγινε η παρουσίαση του έργου και των διαδρομών από την επιστημονικά υπεύθυνη κα Μαρία Παρταλίδου.
«Η παγκόσμια οινοτουριστική διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας που έχει χαράξει στο πλαίσιο του έργου «Sea of Wine» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσφέρει το storytelling εκείνο που θα λειτουργήσει ως εργαλείο μάρκετινγκ βελτιώνοντας και προωθώντας τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες με οινοπαραγωγικές περιοχές της Αρμενίας, Γεωργίας και Ουκρανίας. Common Boarders-Common Solutions είναι εξάλλου και το μήνυμα του προγράμματος».
Το κρασί, ο αγροτικός πολιτισμός και η τοπική γαστρονομία μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία ανάπτυξης και να οδηγήσουν σε καινοτόμα μοντέλα τουρισμού, ενός τουρισμού που πετυχαίνει μια ανάπτυξη αλλιώς, όχι μόνο με όρους οικονομικής αειφορίας αλλά και περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευημερίας για τις αγροτικές μας περιοχές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια και με την πανδημία να λειτουργεί ως μεγενθυντικός φακός, ξαναβλέπουμε με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τα προϊόντα μας, τη σχέση μας με την φύση, την ύπαιθρο και σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε. Ο οινοτουρισμός και η γαστρονομία αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για διαφοροποίηση και ενίσχυση της αλυσίδας αξίας του οίνου και γενικότερα αναζωογόνησης πολλών αγροτικών περιοχών, οι οποίες μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω περιορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων ή συρρίκνωσης του πληθυσμού, έχουν ωστόσο πληθώρα αγροτουριστικών πόρων αλλά και ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία με κρασιά από τα επισκέψιμα οινοποιεία της Γουμένισσας που συμμετέχουν στις Οινοτουριστικές διαδρομές του έργου: Κτήμα Χατζηβαρύτη, Οινοποιείο Αϊδαρίνη, Κτήμα Τάτση. Οι οινοποιοί μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και την ιστορία τους με τους συμμετέχοντες που απόλαυσαν ετικέτες από οίνους λευκούς ΠΓΕ Πλαγιές Πάϊκου, ροζλε, ΠΟΠ Γουμένισσα. Το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα είχαν την τιμητική τους.
Η Γουμένισσα αποτελεί μια περιοχή με μεγάλη οινοποιητική ιστορία, εξαιρετικά κρασιά και συνολικά συμμετέχει σε πέντε διαδρομές:
• Οίνος και Μετάξι
• Οίνος και Βασιλείς: Η Διαδρομή των Μακεδόνων Βασιλιάδων
• Οίνος και περιπέτεια: Η Διαδρομή των Βουνών
• Οίνος και Τέχνες: Η Διαδρομή των Μουσείων οίνου & τεχνών
• Οίνος και Τοπικές Ποικιλίες: Η Διαδρομή του Ξινόμαυρου
Εκτός από τα οινοποιεία της περιοχής στις διαδρομές συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις διανυκτέρευσης και εστίασης οι οποίες «αγκαλιάζουν» και προβάλουν τα τοπικά κρασιά και προσφέρουν στους επισκέπτες μια συνολική βιωματική εμπειρία.
Η βάση δεδομένων και οι διαδρομές θα εμπλουτίζονται συνεχώς.
Στο www.seaofwine.travel από το καλοκαίρι του 2022 θα είναι διαθέσιμες οι οινοτουριστικές διαδρομές της Μαύρης Θάλασσας ενώ στο FB @seaofwine μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και νέα για τις δράσεις του έργου ή εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του έργου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΦΩΤΟΡΓΑΦΙΕΣ: Βούλα Τσαγανού