Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 1:17:58 μμ
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 11:36

Οι θέσεις του Γ. Θεοδωρίδη για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις νέες συνενώσεις δήμων, ένα ζήτημα που έχει διχάσει το πολιτικό προσκήνιο. Ο δήμαρχος Γαλλικού, σταθερός στις απόψεις του, έχει ταχθεί κατά των συνενώσεων των δήμων, τόσο στην πρόταση που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και στην νέα πρόταση για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με την ονομασία «Καλλικράτης».
Επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα του προσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρα και πιστεύοντας στις ικανότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιπροτείνει τις εθελούσιες συνενώσεις, τονίζοντας ότι οι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και όταν ακόμα είναι αναγκαίες απαιτούν ένα χρόνο ωρίμανσης και δεν δύναται να πραγματοποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με την ονομασία «Καλλικράτης» απασχολεί, πλέον, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα μετά την παρουσίαση στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γεγονός που προμηνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του, το ζήτημα των συνενώσεων βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Σε αυτή τη φάση, ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, ως εκπρόσωπος του τόπου μου, θεωρώ υποχρέωση μου να επισημάνω μερικές επιφυλάξεις μου.
Πρώτον και κυριότερων, το σχέδιο αυτό αποτελεί πραγματικά «στόχο εθνικής σημασίας»; Είναι πραγματική και άμεση ανάγκη για την ευημερία της πατρίδος  αυτή η «Νέα αρχιτεκτονική»; Για τις δυσκαμψίες, τα αδιέξοδα και την αναποτελεσματικότητα της παρούσας κατάστασης ολόκληρου του Δημόσιου Τομέα υπαίτιοι είναι οι δήμοι; έχουν δοκιμαστεί οι υπάρχοντες ΟΤΑ, με διευρυμένους οικονομικούς πόρους, συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τεχνικά μέσα, κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβέρνηση και φάνηκαν αναποτελεσματικοί;
Δεύτερον, είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος; Θεωρώ αυτή τη δραματική συγκυρία για την εθνική οικονομία αρκετά δύσκολη για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Χρειαζόμαστε μια διοικητική μεταρρύθμιση με γερά θεμέλια, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις εξελίξεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εκκρεμότητες και οι οφειλές πάσης φύσεως θα καταδικάσουν τους νέους ΟΤΑ σε αποτυχία.
Τρίτον, με το σχέδιο αυτό διασφαλίζεται η αποκέντρωση και η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας; Ενισχύονται οι έννοιες της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αμεσότητας; θα αναζωογονηθεί η ύπαιθρος και θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να επιλύσουν τα όποια προβλήματά τους ή θα οδηγηθούμε στην ερημοποίηση της υπαίθρου με την συγκέντρωση των εξουσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα; Θεωρώ απαραίτητο για την βιωσιμότητα των συνενώσεων να διατηρηθεί η εδαφική και κοινωνική συνοχή στους νέους δήμους με συνενώσεις όμορων δήμων με κοινά χαρακτηριστικά και όχι δημιουργία μεγάλων σε έκταση αλλά διαφοροποιημένων κοινωνικά και πολιτισμικά δήμων.
Τέταρτον, σε σχέση με τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου περιφερειακής διοίκησης. Προβλέπετε η ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και η αναβάθμιση των θεσμικών και διοικητικών οργάνων; Ζητήματα αιχμής, θεωρώ, διότι συνδέονται με την αποτελεσματική διοίκηση, τη διαφάνεια στη λειτουργία και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη.
Πέμπτον, γίνεται αναφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τον πολίτη χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο, η πιστοποίηση και η ασφάλεια των υποδομών.
Συμπερασματικά, στο προωθούμενο σχέδιο Καλλικράτης υπάρχουν σαφή προβλήματα. Αυτό που βλέπουμε από πλευράς κυβέρνησης είναι γενικές διατυπώσεις χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο. Περιμέναμε κάτι πιο μελετημένο, με καθαρές λύσεις και προτάσεις, που θα έχει πάει σε δημόσια διαβούλευση, γιατί ενδιαφέρει πολύ τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως της υπαίθρου, που πρέπει να έχουν λόγο.
Το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει αν τεθεί σε διαφορετική βάση, διασφαλίζοντας τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας, της συλλογικότητας και της πολιτικής δημοκρατίας.
Από δηλώσεις και δημοσιεύματα φαίνεται οι περισσότεροι «Καποδιστριακοί» δήμοι να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, κριτικοί απέναντι στο προτεινόμενο σχέδιο και να  συμμερίζονται την άποψη όσον αφορά  την ανάγκη εμπεριστατωμένης μελέτης που θα αποδεικνύει ότι τελικά, θα είναι προς όφελος της Τ.Α. και των δημοτών.
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε και το σενάριο για την δημιουργία 2 ή 3 δήμων με την συνένωση του δήμου Γαλλικού, Κιλκίς και Πικρολίμνης, τριών δήμων μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει ενότητα και δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί καμία λειτουργία προς όφελος των πολιτών. 
Θέτουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και προδιαγραφές βάσει της αυτοδιοικητικής μας πορείας και πείρας.  Οφείλουμε να έχουμε συνεχώς στην σκέψη μας την ανάγκη για ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.