Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 11:23:51 πμ
Κυριακή, 12 Μαϊος 2013 22:07

Προβλήματα καρκινοπαθών με την έλλειψη φαρμάκων

agios-eugenios
Κατά την επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα 25-27 Απριλίου 2013 στην Αθήνα λόγω του 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου Κλινικής Ογκολογίας και του 13ου Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που διοργανώθηκε από την Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων  Ελλάδαςείχα την ευκαιρία να  συναντήσω άτομα που δραστηριοποιούνται σε Συλλόγους Καρκινοπαθών της Αθήνας και ιδιαίτερα με την κυρία Γραμματόγλου Ζωή που είναι Πρόεδρος στο Σύλλογο Εθελοντών Φίλων Ιατρών.
Μέσα από τα διάφορα θέματα που συζητήσαμε το πιο καίριο αυτή την εποχή είναι η έλλειψη φαρμάκων των καρκινοπαθών και δη το τεράστιο πρόβλημα των ανασφάλιστων. Ο συντονισμός που υπάρχει μεταξύ των Συλλόγων που βρίσκονται κοντά στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και των Κοινωνικών Φαρμακείων που λειτουργούν σε περιοχές της περιφέρειας δίνει πολλές φορές λύση σε τέτοια θέματα.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη «ΜΕΤΑΞΑ Ακούγοντας το χρόνο» στο χώρο του ΚΕΦΙ και η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρισταμένων και του γιατρού Καρβούνη επίσης καρκινοπαθή έδωσε μηνύματα ότι ο καρκίνος σήμερα αντιμετωπίζεται και αυτό αποδεικνύεται από τους χιλιάδες επιζώντες. Προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Κιλκίς στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο και θα ακολουθήσει ανάλογη συζήτηση.
Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο έντονη συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια, με τα ποσοστά αναπηρίας κλπ.
Στο Συνέδριο στα θέματα που ήταν ιατρικού περιεχομένου παρουσιάστηκαν νέες θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης της νόσου και ο τίτλος που επιλέχτηκε «Φωτίζοντας το σκοτάδι - Καινοτόμες στρατηγικές για  <ευφυείς> όγκους»  έδινε έναν αισιόδοξο τόνο.
Δυστυχώς φέτος δεν προβλέφθηκε θέμα συζήτησης για τους εκπροσώπους των Συλλόγων όπως γινόταν σε προηγούμενες χρονιές και όπως ήταν φυσικό δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή αυτών στο Συνέδριο. Προφανώς ο περσινός τίτλος που είχε επιλεγεί «Η <κρίση> τεχνητή ή πραγματική και η απορρέουσα ένδεια πόρων: προσέγγιση και διαχείριση από την πλευρά των εθελοντικών οργανώσεων» επηρέασε όπως φάνηκε τη φετινή διοργάνωση.
Πέρα όμως από το Συνέδριο στο διήμερο της επίσκεψής μου στην Αθήνα είχα την ευκαιρία να θαυμάσω για άλλη μια φορά την Ακρόπολη και πρότεινα  στο διοικητικό συμβούλιο να πραγματοποιήσουμε τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα για τα μέλη και φίλους του Συλλόγου που θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα τον επόμενο Σεπτέμβριο. Οι ομορφιές της Ελλάδας και ιδίως της Αθήνας ξεκινάνε από τα αρχαία που αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η οποιαδήποτε γνώση σχετικά με την ιστορία του τόπου μας θα μας αυξήσει το αίσθημα του ελληνισμού που πλήττεται τόσο πολύ στις μέρες μας και θα μας δώσει δύναμη και ιδέες να προβάλουμε την πατρίδα μας από οποιοδήποτε μετερίζι.
Ήδη δρομολογείται εκδρομή στις 29 & 30 Ιουνίου στην Ουρανούπολη και Αμμουλιανή το κόστος της οποίας θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα  ανάλογα με τη συμμετοχή και τον ενδιαφέρον που θα σημειωθούν.