Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 4:38:24 μμ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 23:46

Τι προβλέπεται για την χωρική ενότητα Κιλκίς

rythmistiko-sxedio-thesnikhs
Το Υπουργείο ΠΕΚΑ κοινοποίησε προς τους δήμους το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα το υπουργείο ζητά και τις απόψεις των δήμων επ’ αυτού. Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο εντάσσεται ολόκληρος ο ν. Κιλκίςκαι λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει για το μέλλον του τόπου μας προσπαθήσαμε να απομονώσουμε από το τεράστιο κείμενο του όλου σχεδίου νόμου, εκέινα τα σημεία που αναφέρονται ειδικότερα στην χωρική ενότητα, όπως χαρακτηρίζεται, του ν. Κιλκίς.
Ιδού και αναμένουμε την αξιολόγηση των πλέον ειδικών.

Η Χωρική Ενότητα Κιλκίς συνιστά τη συνολική εδαφική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με χαρακτηριστικά την πολύ καλή υπερτοπική προσπελασιμότητα και την υφιστάμενη μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα.

(α) Ως στόχοι και επιλογές χωρικής οργάνωσης για την Ενότητα Κιλκίς, ορίζονται:
i. H δημιουργία νέων και εξυγίανση των υφιστάμενων υποδοχέων για χρήσεις μεταποιητικές, χονδρεμπορίου και διαμετακόμισης, σε σύνδεση με αντίστοιχες δραστηριότητες του Μητροπολιτικού Κέντρου και με σκοπό την αποφόρτισή του, και
ii . Η ενίσχυση των αστικών κέντρων της Ενότητας με τις κατάλληλες υποδομές και λειτουργίες, σε μία ιεραρχημένη διάρθρωση εξυπηρετήσεων του πληθυσμού.
(β) Εντός της Ενότητας Κιλκίς και μέσω της παροχής νέων υποδομών και υπηρεσιών επιδιώκεται η δημιουργία ισχυρού πόλου συγκέντρωσης δραστηριοτήτων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.
γ) Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της κατάλληλης οργάνωσης χρήσεων γης, μέτρων προστασίας των πόρων και δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών και εξυπηρετήσεων.

Πλαίσιο για τις λοιπές κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις

Ως προς τις υποδομές αθλητισμού, κατεύθυνση αποτελεί
η κάλυψη του συνόλου των οικισμών με πυρήνες αθλητικών
κέντρων Α’ τάξεως καθώς και η κατασκευή –αναβάθμιση αθλητικών  πυρήνων Β’ τάξεως σ
τα αστικά κέντρα των Γιαννιτσών, Κιλκίς, Αλεξάνδρειας, Πολυγύρου, Μουδανιών καθώς και
στις έδρες όλων των δήμων της Ενότητας του Μητροπολιτικού Κέντρο

Κατευθύνσεις και Μέτρα για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων, των ιστορικών τόπων και των πολιτιστικών πόρων της Χωρικής Ενότητας Μητροπολιτικού Κέντρου

Πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού»: διαδρομής που περιλαμβάνει αμπελουργικούς τόπους στη Ν. Μεσήμβρια, Γέφυρα, Ν. Αγχίαλο, της Χωρικής Ενότητας Μητροπολιτικού Κέντρου, και
Γουμένισσα,  Αξιούπολη, της Χωρικής Ενότητας Κιλκίς.

Μελέτη για την θέσπιση «πολιτιστικού τοπίου» στην περιοχή της πεδιάδας του Αξιού όπου
συνυπάρχουν στοιχεία που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα: σιδηροδρομικές γραμμές και  φυλάκια (από το τέλος του 19ου αι.), γέφυρες (υπό κήρυξη) και δρόμοι της μεσοπολεμικής περιόδου (έργα της εταιρείας Foundation).

Κατευθύνσεις και Μέτρα για την ανάδειξη και προστασία των πολιτιστικών πόρων στις υπόλοιπες Χωρικές Ενότητες της περιοχής Εφαρμογής

Στη Χωρική Ενότητα Κιλκίς ορίζονται οι παρακάτω κατευθύ νσεις και μέτρα, ανά θεματική ενότητα:
(α)
Ως προς τα ιστορικά κέντρα οικισμών,  προωθούνται μελέτες για την οριοθέτηση των ιστορικών  κέντρων των πόλεων Κιλκίς και Γουμένισσας. Προστατεύονται και αναδεικνύονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, και θεσπίζονται ρυθμίσεις για την προστασία του παραδοσιακού ιστού, των ιστορικών κτισμάτων και εγκαταστάσεων και του φυσικού τοπίου, καθώς και αναπλάσεις κεντρικών πλατειών και οδών.
(β)
Για τα σύνολα με ιδιαίτερα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά,
επιδιώκεται:
i  Η εκπόνηση μελετών για την αξιολόγηση και προστασία παραδοσιακού τμήματος ή αρχιτεκτονικού  συνόλου των οικισμών Ειδομένη, Φανός, Καστανερή, Ομαλό και Μάνδρες (προϋφιστάμενοι του 1923).
Προστατεύονται και αναδεικνύονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, και θεσπίζονται ρυθμίσεις για την προστασία των παραδοσιακών ιστών, των ιστορικών κτισμάτων και εγκαταστάσεων και του φυσικού τοπίου, καθώς και αναπλάσεις κεντρικών πλατειών και οδών.
ii. Η εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και προστασία με κατάλληλες διατάξεις, τα στοιχεία που σώζονται από τον μεγάλο προσφυγικό εποικισμό (ιστοί, κτίσματα, και χρήσεις) στην  πεδιάδα του Κιλκίς.
(γ) Ως προς την προστασία και ανάδειξη μεμονωμένων διατηρητέων εγκαταστάσεων και κτιρίων,
επιδιώκονται προγράμματα για την προστασία και ανάδειξη ιστορικών κτισμάτων που συνδέονται με  την ιστορία των σιδηροδρόμων, στον Γαλλικό, τη Δοϊράνη και την Ειδομένη.
(δ) Επιδιώκεται η υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών διαδρομών και δικτύων, που συνδέουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, καθώς και οικομουσεία
– πολιτιστικά τοπία, ως εξής:
I . Δημιουργία δικτύου που θα συνδέει τις προϊστορικές θεσεις (τούμπες και τράπεζες) Τούμπα,  Ανθόφυτο, Ξυλοκερατιά, Γαλλικός, Πεδινό, Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου, Κυριακαίϊκα, Μεταλλικό, Τούμπα, Παλαιό Γυναικόκαστρο, Σταυροχώρι, Χωρύγιο.
Ii Δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων (περιλαμβάνονται και οι αρχαίες πόλεις της Κάτω  Μακεδονίας) στις θέσεις Ευρωπός (αρχαία πόλη Ευρωπού), Γρίβα, Πεντάλοφος, Φιλυριά, Αξιούπολη, Κολχίδα, Παλατιανό (αρχαία μακεδονική πόλη Ίωρον) και Άγιοι Απόστολοι (αρχαία Μόρρυλλος),
καθώς και θέσεις με αρχαιολογικούς χώρους των βυζαντινών χρόνων (Νέο Γυναικόκαστρο, Καμπάνης Πεδινό, Καμπάνης και Ν.Σάντα).
iii Μελέτη για την θέσπιση «Πολιτιστικών τοπίων του Α’ Παγκοσμίου  Πολέμου» με το Συμμαχικό  νεκροταφείο στη Δοϊράνη, το Βρετανικό νεκροταφείο και το Μεγάλο Συμμαχικό νεκροταφείο στην  περιοχή του Πολύκαστρου, και των Μνημά των Σαριγκιόλ με βρετανικούς στρατιωτικούς τάφους στην  Κρηστώνη.
Iv Μελέτη για θέσπιση περιοχής Οικοανάπτυξης κατά μήκος του ποταμού Αξιού, στη λίμνη Δοϊράνη και στην Πικρολίμνη.
V Προστασία και ανάδειξη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπού Κρουσσίων στην Ποντοκερασιά.
V . Ενεργοποίηση ζωνών εναλλακτικού τουρισμού στους ορεινούς όγκους Κρουσσίων –Πάικου και Δοϊράνης –
Πικρολίμνης.

Μέτρα και Δράσεις για την προστασία των εδαφών

Προωθείται σχέδιο διαχείρισης και αποκατάστασης όξινων εδαφών  Περιφερειακής Ενότητας
Κιλκίς. Ο περιορισμός των αιτιών που προκαλούν την οξίνιση θα πρέπει να αποτελεί το κύριο
μέλημα του διαχειριστικού σχεδίου.
Η εγκατάσταση βαθύρριζων καλλιεργειών σε κεκλιμένα εδάφη, η εφαρμογή του ενδεικνυόμενου τύπου άρδευσης, η ορθολογική χρήση λιπασμάτων,
καθώς και η δημιουργ ία κατάλληλων αντιδιαβρωτικών έργων, θα μειώσουν τον κίνδυνο επέκτασης  του φαινομένου οξίνισης εδαφών.
Σε ήδη υποβαθμισμένα εδάφη, πρέπει να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης, κυρίως μέσω ασβέστωσης.

Έργα  προτεραιότητας για την  πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων
1.Τα ειδικά διαχειριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων εξειδικεύονται  ως ακολούθως:
(α)Οριστική διευθέτηση της κοίτης του Ποταμού Γαλλικού από το δέλτα στην περιοχή του
Καλοχωρίου μέχρι την περιοχή Κολχίδος - Κιλκίς.
(β) Κατασκευή φραγμάτων αποταμίευσης νερού στους χειμάρρους Αγιάχ (Ηλιόλουστου) και
Σελιμλή Ποντοηράκλειας Κιλκίς για τη συγκέντρωση 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού
ετησίως και την πρόληψη πλημμυρών στις αποξηραμένες λίμνες Αρτζάν και Αματόβου.
(γ) Κατασκευή φραγμάτων αποταμίευσης νερού στο χείμαρρο Γοργόπη στη δεξιά όχθη του Αξιού, κοντά στη Γουμένισσα για τη συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ