Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 6:11:46 πμ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 21:50

Χρόνια ζητάμε τα αυτονόητα. Δείξτε έμπρακτο ενδιαφέρον

Καταντά θλιβερό για τη χώρα αλλά και για το πολιτικό δυναμικό του νομού μας τα όσα ακούγονται και ξανακούγονται, πολλά χρόνια τώρα, στην καθιερωμένη εκδήλωση κοπής πίτας των βιομηχάνων της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς .
Ο αείμνηστος Βασίλης Σεργιαννίδης παλιότερα και η κ. Ευαγγελία Μυλωνά τώρα, ως πρόεδροι της ΔΙΒΙΠΕ Κιλκίς, χρόνια τώρα θέτουν τα ίδια και τα ίδια θέματα προς επίλυση. Και είναι τραγικό να έχεις την καλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, την πρώτη αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΠΕ, οι ίδιοι οι βιομήχανοι να επιλύουν τα της περιοχής τους, να έχουν διασώσει τις επιχειρήσεις και τις περισσότερες θέσεις εργασίας και να παρακαλούν το κράτος να κάνει επιτέλους μια σύνδεση της ΒΙΠΕ με το σιδηροδρομικό δίκτυο και έναν κόμβο της προκοπής με το εθνικό δίκτυο, όταν και τα δυο βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη ζώνη!


Η ΒΙΠΕ Κιλκίς έχει καταντήσει …ατραξιόν για τους πολιτικούς μας. Την έχουν επισκεφθεί πρωθυπουργοί και δεκάδες υπουργοί, όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει μείνει… έκπληκτο για την αυτοοργάνωση της περιοχής, έχει ακούσει τα αιτήματα των επενδυτών, αλλά μέχρι εκεί. Οι λύσεις δεν έρχονται, τα αυτονόητα δεν γίνονται.
Η πρόεδρος της ΔΙΒΙΠΕΚ Ευαγ. Μυλωνά τα επανέλαβε προχθές, με χαμηλούς τόνους και περίσσια ευγένεια απέναντι στους πολιτικούς μας, στους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του δήμου Κιλκίς, δίνοντας αναλυτικό υπόμνημα με όσα απασχολούν τη ΒΙΠΕ και το οποίο δημοσιεύουμε.
Ο Ανδρέας Βεργίδης και ο Δημήτρης Σισμανίδης υποσχέθηκαν κάθε δυνατή βοήθεια, αν και οι αρμοδιότητές τους δεν φθάνουν στα του κράτους και της κυβέρνησης. Σίγουρα όμως μπορούν να σκύψουν πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα και να πιέσουν στο μέγιστο βαθμό. Για τη στήριξή του δεσμεύτηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και υπεύθυνος για την αγροτική οικονομία Θεοφάνης Παπάς.
Σίγουρα όμως και οι βουλευτές μας μπορούν να πιέσουν για λύσεις. Οι τελευταίοι υπουργοί που «πέρασαν» από τη ΒΙΠΕΚ και ενημερώθηκαν για τα προβλήματά της ήταν η κα Θεοδώρα Τζάκρη και ο κ. Αλέξης Χαρίσης. Ήρθαν, είδαν και απήλθαν…
Την κοροϊδία που υφίστανται οι βιομήχανοι και ο τόπος μας από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, την αποτύπωσε με λίγα λόγια ο αντιπρόεδρος της ΔΙΒΙΠΕΚ, Χρήστος Πετρίδης. Όταν ολοκληρώθηκε ο διάλογος και λίγο πριν κοπή η πίτα ο κ. Πετρίδης εξέφρασε ουσιαστικά την απογοήτευσή του. «Τόσα χρόνια τα λέμε και τα ξαναλέμε. Παράκληση, όταν θα φύγουμε από εδώ, κάτι επιτέλους να γίνει…»!
Τα έξι κακά της μοίρας τους
Το υπόμνημα με τα αιτήματα
Η κ. Ευαγγελία Μυλωνά στην τοποθέτησή της απαρίθμησε όσα εύλογα αιτήματα διεκδικεί επί έτη πολλά ο επενδυτικός κόσμος της ΒΙΠΕ. Ιδού τι είπε:
Στο πλαίσιο των ενεργειών μας για το έτος 2018 έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την επίλυση ή δρομολόγηση υλοποίησης των παρακάτω ζητημάτων:
1) Σύνδεση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής με το ΕΠ Κιλκίς
Κατόπιν συναντήσεων της Διοίκησης με εκπροσώπους του ΟΣΕ αλλά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την διαπίστωση ενός ιδιαίτερα θετικού κλίματος για την υλοποίηση αυτού το πάγιου αιτήματος,  εντός του 2018 χρηματοδοτήσαμε την μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης και κοστολόγησης του έργου. Η Εν λόγω μελέτη θα διαβιβασθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως του αρμόδιου φορέα για την ένταξη σε χρηματοδότηση της απαλλοτρίωση της γης, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο ΟΣΕ να υλοποιήσει τεχνικά την σύνδεση του δικτύου με το ΕΠ Κιλκίς. Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά για πρώτη φορά την εκκίνηση της διαδικασίας για την πραγματοποίηση αυτού του μέγιστου έργου πνοής για την επιχειρηματικότητα και την ευρύτερη περιοχή.
2) Οδική σύνδεση ΕΠ Κιλκίς με τον άξονα Θεσ/κης-Δοϊράνης
Το αίτημα για απευθείας σύνδεση του ΕΠ Κιλκίς με τον όμορο οδικό άξονα Θεσ/κης-Δοϊράνης μπορεί, με δρομολογημένες ήδη ενέργειες μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπει σε φάση προγραμματισμού και υλοποίησης.
3) Μεταβίβαση κοινοχρήστων ακινήτων και υποδομών του Επιχειρηματικού Πάρκου Κιλκίς
Η εταιρία μας παρότι από το 2000 έχει αναλάβει την διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου Κιλκίς δεν έχει ακόμα την κυριότητα των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων αυτής. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ. 48 του ν. 3982/2011 και την ένταξη της ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς σ’ αυτόν, θα έπρεπε να μεταβιβασθούν άνευ τιμήματος από την  ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και  εγκαταστάσεις με συμβολαιογραφική πράξη στην κυριότητα της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ Α.Ε. Η ΕΤΒΑ όμως ερμηνεύει σε κάποια σημεία διαφορετικά τον νόμο. Η Διοίκηση της ΔΙΒΙΠΕΚ έχει ήδη αποστείλει σχετικό ερώτημα στην ΓΓ Βιομηχανίας ευελπιστώντας στην νομοθετική διευκρίνιση του θέματος, ενώ παράλληλα συνεχίζει την επικοινωνία και διαπραγμάτευση με την ΕΤΒΑ για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
4) Χρηματοδότηση έργων υποδομής μέσω των ανταποδοτικών τελών
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ε.Π ΚΙΛΚΙΣ είναι αυτό της χρηματοδότησης για την δημιουργία νέων υποδομών και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Η πρώτη πρότασή μας συνίσταται αφενός μεν στην σύναψη σύμβασης  κατ’ αρθ. 58 του ν. 3982/2011 μεταξύ του Δήμου Κιλκίς  και της εταιρίας μας, ως του φορέα διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Κιλκίς. Με την σύμβαση αυτή το σύνολο των παρεχομένων σήμερα από τον Δήμο Κιλκίς ανταποδοτικών υπηρεσιών, ήτοι ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και αποκομιδής αστικών λυμάτων θα μεταβιβασθεί στην εταιρία μας με την αντίστοιχη μεταφορά του 80%  των σχετικών πόρων, δηλαδή των ανταποδοτικών τελών, που εισπράττονται σήμερα από τον Δήμο Κιλκίς μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εισπράττετε από τον Δήμο για χρηματοδότηση διοικητικών εξόδων. Σήμερα το ύψος των ανταποδοτικών τελών είναι πολλαπλάσιο των πραγματικά παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτή η διαφορά θα μπορούσε να διοχετευθεί για την χρηματοδότηση κοινωφελών έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Η δεύτερη πρόταση που έχουμε υποβάλει προς την ΓΓ Βιομηχανίας είναι το ποσοστό επιδότησης για έργα αναβάθμισης των υφισταμένων υποδομών σε βιομηχανικές περιοχές να είναι 100% καθώς και για τα έργα νέων υποδομών να φθάνει τουλάχιστον το 80%.
5) Τροποποίηση του ΠΔ 99/2017 για την αδειοδότηση του παιδικού σταθμού
Με το νέο ΠΔ 99/2017 που αφορά την αδειοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων, προβλέπεται στο αρθ.  2 ότι η ελάχιστη απόσταση λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού θα πρέπει να είναι 300 μέτρα από την περίμετρο εγκεκριμένης Βιομηχανικής ζώνης. Τούτο ουσιαστικά σηματοδοτεί  την διακοπή λειτουργίας του υφιστάμενου παιδικού σταθμού στο ΕΠ Κιλκίς, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς εδώ και χρόνια παρέχοντας μεγάλη διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς των επιχειρήσεων. Η Διοίκηση θα επιχειρήσει τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, κάτι που κρίνουμε ότι είναι εφικτό.
6) Κατασκευή Μονάδας σταθεροποίησης Λυματολάσπης
Η Διοίκηση της εταιρίας έχει ήδη αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την σύνταξης πρότασης για ένταξη στο πρόγραμμα επενδύσεων του έργου κατασκευής μονάδας επεξεργασίας λυματολάσπης προερχόμενη από τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, την κεντρική ΜΚΑ του ΕΠ Κιλκίς όσο και από την αντίστοιχη μονάδα του Δήμου Κιλκίς. Σύντομα θα έχει επιλυθεί και το ζήτημα της χωροθέτησης της μονάδας με την διασφάλιση της έκτασης, όπου αυτή θα ανεγερθεί.

Πολυμέσα