Μέρος προκαθορισμένου σχεδίου με απώτερο στόχο την περιουσία των συνεταιρισμένων αγροτών του Κιλκίς ή απλό σφάλμα; Το ερώτημα πλανάται και θα απαντηθεί εν καιρώ μετά την πρωτοφανή υποβάθμιση του νομού και την απαξίωση των 12.οοο αγροτώντου που υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις στο ΟΣΔΕ μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τους φορείς που θα αναλάβουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το διάστημα 2014-2020.
Το Κιλκίς απουσιάζει ολοκληρωτικά από τους φορείς που θα διαχειριστούν τις δηλώσεις παρότι με το πλαι΄0ο σύστημα υπήρχαν και οι δυο ενώσεις του νομού, ενώ πανελλαδικά δεν υπάρχει άλλος νομός από τον οποίο να αποκλείστηκαν οι συνεταιρισμοί του.
Όπως είναι γνωστό για τη διαχείριση των δηλώσεων προκηρύχθηκε πανελλαδικός διαγωνισμός από τον οποίο αναδείχτηκαν:
Ως εθνικός συντονιστής η εταιρεία «Γαία Επιχειρείν» στην οποία συμμετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ, η εταιρεία Europuprlic και η Τράπεζα Πειραιώς.
Στις παρακάτω βαθμίδες επιλέχθηκαν 88 ενώσεις που δικαιούνται τις εργασίες διαχείρισης Β’ βαθμού (αντίστοιχες των παλαιότερων πυλών). Από τη βαθμίδας αθτή απουσιάζει εντελώς το Κιλκίς παρότι υπάρχουν νομοί με 2 και 3 ενταγμένους συνεταιρισμούς.
Το ακόμα εξοργιστικότερο είναι πως από την κατώτερη βαθμίδα διαχείρισης (συλλογή δηλώσεων και πρώτη επεξεργασία) τους φορείς Α’ δηλαδή αποκλείστηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παιονίας παρότι είχε υποβάλλει δήλωση ενδιαφέροντος. Στην εν λόγω βαθμίδα επιλέχθηκαν δυο ιδιωτικές εταιρείες του Κιλκίς (EuroAgro, Agroplast). Ο συνεταιρισμός Αξιούπολης αποκλέιστηκε διότι όπως αναφέρεται στις παρατηρήσεις δεν υπήρχε θεωρημένη υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου της και δεν παρουσίασε επαρκή κοστολόγηση των υπηρεσιών που θα παρείχε!
Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν από το Φθινόπωρο πριν ακόμα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στο Κιλκίς νοικιάστηκαν γραφεία από τη Νέα Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, η οποία ως φορέας Β’ θα αναλάβει το βασικό έργο του φορέα Β’ δηλαδή την αποσφαλματοποίηση των δηλώσεων.
Οι δυο συνεταιρισμοί του νομού αποκλείστηκαν από το έργο του φορέα Β’ διότι όφειλαν να ενταχθούν σε πανελλαδικό φορέα, ενώ ειδικά για τον συνεταιρισμό του Κιλκίς ισχύει και η αδυναμία του να διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αλλά για την Αξιούπολη που δεν ισχύουν πάντα ταύτα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ΠΑΣΕΓΕΣ για ένταξη σε πανελλαδικό δίκτυο, όπως έπραξαν οι άλλες ενώσεις της χώρας. Η παράλειψη αποκτά ύποπτο χαρακτήρα όταν συνυπολογιστεί ότι σε όλο αυτό το διάστημα η Νέα Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης νοίκιαζε και προχωρούσε σε εξοπλισμό γραφείων, όπερ σημαίνει ότι τα πάντα υπάκουσαν σε οργανωμένο σχέδιο αποκλεισμού των δυο πρώην ενώσεων του νομού. Και η υπόσχεση της Νέας Ομοσπονδίας ότι θα αξιοποιηθούν εργαζόμενοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλκίς απλά χρυσώνουν το πικρό χάπι της υποβάθμισης.
Κι αν όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δυο ενώσεις χάνουν πολύτιμούς πόρους με τους οποίους διασφάλιζαν τη λειτουργία τους, το όλο σχέδιο φαίνεται ότι έχει και στόχευση στο μέλλον. Ιδιαίτερα η απαξιωμένη από κάθε δραστηριότητα πρώην Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς έχει στην κατοχή της ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα (αλευροαρτοβιομηχανία) στην Καλίνδρια. Η τύχη του οποίου μοιραία θα ακολουθήσει την τύχη της ίδιας της πρώην ένωσης ως δορυφορικού τμήματος ενός ευρύτερου σχήματος. Το οποίο αρχίζει και μορφοποιείται.
Αντίδραση Γ. Γεωργαντά
Την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Γεωργαντάς ο οποιος σημειωτέον ήταν εκείνος που παρέδωσε ιδιοχείρως στον ΟΠΕΚΕΠΕ την αίτηση του Συνεταιρισμού Αξιούπολης να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για ένταξη στη βαθμίδα Γ’ αντέδρασε με οργή στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και διαμήνυσε στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ την απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμού με τις αστείες παρατηρήσεις που επισυνάφθηκαν. Ήδη ο Συνεταιρισμός υποβάλλει με την καθοδήγηση του κ. Γεωργαντά ένσταση και εκτιμάται ότι τελικά θα ενταχθεί στη βαθμίδα Α’
Όμως η υποβάθμιση 12.000 αγροτών του νομού με τον μεθοδευμένο αποκλεισμό των δυο συνεταιρισμών του από την ανώτερη βαθμίδα Β’, και όσα συμβαίνουν στο Κιλκίς τελευταία, επιβάλλουν δυναμική απάντηση και κυρίως εγρήγορση για όσα μέλλονται.