Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 6:15:13 πμ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 08:51

8 χρόνια εγκατάλειψης του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς - Θα περιμένουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές για να ξαναδούμε τον Υπ. Παιδείας προσδοκώντας μια κάποια λύση;

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Κατασκευάστηκε με ακατάλληλα υλικά στη δεκαετία του ’70 αφού το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε ήταν τσιμέντο καθαρισμού, όπως αποκαλείται στη γλώσσα των τεχνικών, επομένως ο κατασκευαστής εξαρχής έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και καθηγητών.

Η επικινδυνότητα του κτηρίου αυτή ήταν σε γνώση της Πολιτείας από το 2010, όταν και δημοπρατήθηκε μεγάλο έργο στατικής ενίσχυσης με 1,3 εκατ ευρώ., αναδείχθηκε εργολάβος αλλά το έργο δεν εκτελέστηκε καθώς, όπως ισχυρίζεται το Δημόσιο, η τότε Νομαρχία δεν εξέδωσε οικοδομική άδεια(!).

Το σχολικό συγκρότημα ωστόσο παραμένει σε λειτουργία (τι περισσότερο έπρεπε να δια)πράξουν όσοι επέτρεψαν τη λειτουργία του σχολείου για να καθίσουν στο «σκαμνί»;) ώσπου το 2016 μετά τους σεισμούς ο Δήμος Κιλκίς προχωρά σε σειρά ενεργειών προστασίας των μαθητών - καθηγητών με κατάληξη το σφράγισμα του σχολικού συγκροτήματος μέχρι και σήμερα.

Από το 2016 λοιπόν κλειστό ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ το οποίο στεγάζεται διχασμένο ύστερα από πολύμηνη αναζήτηση, οι μεν αίθουσες διδασκαλίας στο συγκρότημα του ΟΑΕΔ, όπου παλαιότερα στεγάστηκε το τμήμα του ΤΕΙ, τα δε εργαστήρια στο κτήριο της Εργατικής Εστίας, επί της Καραολή και Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.

Δεν εξετάζουμε πως μπορεί να λειτουργεί ένα σχολείο με τη λογική «αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του».

Εξάλλου ως λύση ανάγκης επιλέχθηκε.

Μόνο που η έκτακτη λύση ήδη διανύει τον όγδοο χρόνο της, για δε το κλειστό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ έκτοτε επικρατεί σιγή τηλεγράφου.

Η τότε δημοτική διοίκηση Σισμανίδη απέστειλε εκτενή αναφορά στην Εισαγγελία Κιλκίς με όλο το ιστορικό του έργου για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Από τότε δεν καταγράφηκε καμιά άλλη εξέλιξη στον τομέα αυτό.

Και τα χρόνια είναι πολλά εξάλλου και αρκετά αδικήματα, ακόμα κι αν υπήρχε τρόπος να στοιχειοθετηθούν, σήμερα θα είχαν παραγραφεί.

Κάπως έτσι απόμεινε να χάσκει επί μια οχταετία αδειανό το κτηριακό συγκρότημα χωρίς ούτε να επισκευάζεται ούτε να γκρεμίζεται.

Για να επισκευαστεί και να θωρακιστεί στατικά χρειάζονται πολλά χρήματα, λένε όσοι τεχνικοί γνωρίζουν την ιστορία του κτηρίου.

Για να γκρεμιστεί δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη.

Πριν δυο μήνες – αρχές Απριλίου- βρέθηκε στο Κιλκίς ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μονοθεματική αποδείχθηκε η επίσκεψη.

Αποκλειστικά για το μέλλον του μονάκριβου από το 1999 τμήματος σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος αρχικά ως τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αργότερα ως τμήμα του ΤΕΙ Σερρών και νυν τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Τότε ο κ. Πιερρακάκης δεν είχε χρόνο επισκεφθεί συνεργαστεί ούτε με τον Δήμαρχο Κιλκίς όπου και προφανέστατα θα ενημερωνόταν για το σύγχρονο …άγος των κτηριακών υποδομών στην πόλη του Κιλκίς.

Όπου ένα τεράστιο κτηριακό συγκρότημα βρίσκεται σε καθεστώς …αγρανάπαυσης, αφημένο στην κακή του τύχη ή μάλλον στο έλεος μιας Πολιτείας ανίκανης να προστατεύσει τα παιδιά της και την περιουσία της.

Πέντε λεπτά να επισκέπτονταν το κτηριακό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ ο κ. Πιερρακάκης θα καταλάβαινε πολλά.

Θα περιμένουμε άραγε μέχρι τις επόμενες εκλογές για να τον ξαναδούμε στο Κιλκίς;

Κι αν ο Υπουργός δεν έρθει ποτέ, ο Δήμος Κιλκίς προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε να αξιοποιηθεί είτε το κτήριο είτε ο τεράστιος χώρος;

Διότι φαντάζει εξαιρετικά σπάταλο ένα τεράστιο οικόπεδο και οικοδομικό συγκρότημα να προορίζονται ως τόπος απόθεσης των κάδων απορριμμάτων του δήμου.