Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, 5:27:24 μμ
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 22:21

Αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, τη στήριξη του αιτήματος απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας για την προσφορά της στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, που μέχρι σήμερα έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 850 χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο. Η Κούβα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει στην παγκόσμια προσπάθεια.


Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας ζητούν τη σύγκληση της Ομάδας Φιλίας του Ευρωκοινοβουλίου με την Κούβα για την πολύμορφη στήριξη του αιτήματος απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών της Κούβας σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ».
Συγκεκριμένα, η Κούβα έχει στείλει 45 Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες "Χένρι Ριβ" σε 38 χώρες, σ' όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από 3.772 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό Υγείας. Αυτοί οι επιστήμονες έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους, που μολύνθηκαν με τον ιό Covid-19, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ασθενείς.
Η σπουδαία συμβολή της Κούβας μας έφερε στο νου μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του αλησμόνητου Φιντέλ Κάστρο στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άϊρες το Μάη του 2003. Τότε, μεταξύ άλλων, ο Φιντέλ υπογράμμιζε την σημασία που δίνει η Κούβα στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού έτοιμου να συνεισφέρει τις υπηρεσίες του απλόχερα, σε όποιο μέρος του κόσμου κι’ αν χρειαστεί
Ο Φιντέλ σημείωνε στο λόγο του: Η χώρα μας δεν ρίχνει βόμβες σε άλλους λαούς, ούτε στέλνει χιλιάδες αεροσκάφη να βομβαρδίσουν πόλεις. Η χώρα μας δεν κατέχει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα. Οι δεκάδες χιλιάδες επιστημόνων και γιατρών της χώρας μας έχουν εκπαιδευτεί με την ιδέα να σώζουν ζωές. «Γιατρούς, όχι βόμβες»
Σήμερα, που η Κούβα αναδεικνύεται και πάλι φωτεινό παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και προσφοράς, ο Φιντέλ δεν βρίσκεται στη ζωή.
Η σπορά της Κουβανικής Επανάστασης όμως, που γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της σοσιαλιστικής κοινωνίας, μεγάλωσε και κάρπισε.
Οι ΗΠΑ μπορεί να συνεχίζουν το εμπάργκο, όμως η σοσιαλιστική Κούβα όχι απλώς αντέχει αλλά αποδεικνύει εμπράκτως την αλληλεγγύη και τον διεθνισμό της
Ο Κομαντάντε Φιντέλ θα ήταν σίγουρα περήφανος γι’ αυτό.