Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 1:24:56 πμ
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 08:20

Από τον ηγέτη στον αγύρτη

Γράφει o Νίκος Κωνσταντινίδης, Παιδευτικός - συγγραφέας.

Ό,τι δε χωρά ο ανθρώπινος νους κι ό,τι αδυνατεί να ερμηνεύσει το ανάγει στη σφαίρα του θαύματος. Ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια υπήρχε ο μάγος ή αλλιώς  ιητήρας, από όπου και η λέξη ιατρός, που είχε τα φάρμακα «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» Ο ρόλος του ιητήρα γιατρού θυμίζει στις μέρες μας το ρόλο του υποψηφίου πολιτικού, του υποσχόμενου στην κοινωνία τη σωτηρία της από τα καθημερινά δεινά της.

 

Ποιος εχέφρων πολίτης θα ψήφιζε ποτέ κόμματα που φόρτωσαν στις πλάτες της χώρας χρέη τετρακοσίων δις ευρώ; Ποιος νουνεχής άνθρωπος θα εμπιστευόταν ποτέ τα οικονομικά της χώρας του σ’ αυτούς που της χρωστούν εκατομμύρια ευρώ  από απλήρωτα δάνεια; Αυτά μόνο στο βασίλειο της «Δανιμαρκίας» θα μπορούσαν να συμβούν!  

Ποιος λογικός ψηφοφόρος θα καταψήφιζε ποτέ εκείνον που του λέει ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής κι ενέργειας και θα ψήφιζε αυτόν  που στον καιρό της ανέχειας και της ακρίβειας τον κρατά στα ύψη; Μόνον ένας παλαιοκομματικός οπαδός, πιστός στην πάλαι ποτέ αντίληψη “ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά, θα μπορούσε να το κάνει αυτό!   

Μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών για τις επικείμενες εθνικές εκλογές είναι και μια κοπέλα 23 ετών, η Διάνα Βουτυράκου, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με Μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Βιοϊατρική, και με πολλές διακρίσεις  στον τομέα της ρομποτικής, η οποία έχει ιδρύσει μία ΜΚΟ και έχει υποστηρίξει περισσότερους από 20.000 μαθητές ως τώρα.

Η Διάνα, αν και νεαρή, είναι καθηγήτρια ρομποτικής και νικήτρια σε πολλούς παγκόσμιους διαγωνισμούς. Μοναδική της επιθυμία να προσφέρει στην πατρίδα την τέχνη της ρομποτικής στη χειρουργική και τη βιοϊατρική, με την πεποίθηση ότι η τεχνολογία δεν αποτελεί απειλή, όταν γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πώς να μην πιστεύω σε τέτοια παιδιά, σε παιδιά φαινόμενα, που θέλουν μέσω της επιστήμης τους να  βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία και να πιστεύω σε σε μπαγιάτικα, πλην όμως ξαναζεσταμένα λόγια; Πως να μην πιστεύω σε παιδιά με παγκόσμιες επιτυχίες και να πιστεύω σε αναπόδεικτες πολιτικάντικες θεωρίες;  

Δεν ξέρω αν θα εκλεγεί η μικρή Διάνα, που είναι και διάνοια συνάμα, ξέρω όμως μετά από τόσα χρόνια παίδευσης και παιδεμού, ότι το επίπεδο του λαού ορίζεται συχνά από τη συμπεριφορά του λαοπλάνου πολιτικού, επαληθεύοντας τον στίχο της Γαλάτειας Καζαντζάκη «καθρέφτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».

Με δεδομένο ότι όπου μιλούν τα έργα, τα λόγια είναι περιττά και βλέποντας τα αποτελέσματα που έφεραν στη χώρα τα κόμματα που την κυβέρνησαν μόνο λόγια επαίνου δεν μπορούν να ειπωθούν για την υποθηκευμένη Ελλάδα.

Η άποψη ότι ο λαός είναι  σοφός και συνταγματικά  κυρίαρχος, δεν σημαίνει πως είναι και αλάνθαστος. Τα πολλά εκλογικά λάθη μάς οδήγησαν ως εδώ.  Άλλο η δημοκρατία και άλλο η αξιοκρατία. Η δημοκρατία σχετίζεται με την πλειοψηφία, ενώ η αξιοκρατία στηρίζεται στη δια βίου δοκιμασία. με κριτήρια αξιολογικά, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, αλλά κυρίως με ανθρωπιά.

Από τον έκτο π.Χ.  αιώνα και μετά, η Ελλάδα οδεύει κατηφορικά. Απόδειξη; Σ΄ όλες τις σημερινές λίστες, που αφορούν την ευημερία και την ευνομία η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Κι ενώ δεν υπάρχει επιστήμη στον κόσμο που να μην έχει βάση της την αρχαία ελληνική, κάποιοι άσχετοι στη βουλή, σε ώρες μεσονυχτίου, την  καταψήφισαν!

Ίσως επειδή δεν γνώριζαν ότι το 60% των λέξεων που χρησιμοποιούμε σήμερα, έχουν ρίζα τους την ομηρική. Ίσως γιατί δεν ήξεραν ότι η παραγωγή των νέων λέξεων γίνεται από την αρχαία ελληνική.  Λέμε φωτιά αλλά τα παράγωγά της είναι από το «πυρ». Λέμε νερό αλλά τα παράγωγά του είναι από το «ύδωρ». 

Κρίμα γιατί, από το αρχαίο ρητό, «ουκ εν τω πολύ τω ευ» περάσαμε στο σκέτο «ευ». Στο πληθωρικό και το οπαδικό «ευ». Ενδεχομένως γιατί από τον παιάνα περάσαμε στην πίπιζα, από τον ηγέτη στον αγύρτη, κι από  λαός γίναμε οπαδός.