Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, 4:29:58 πμ
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 23:48

Από τον "Καλλικράτη" στον "Κλεισθένη": Νέος κύκλος αντιδραστικών ρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, λέω και γράφω ότι η πάλαι ποτέ Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πια. Γνώρισα την τότε αυτοδιοίκηση, την διεκδικητική , την αγωνιστική αυτή που ήταν δίπλα σε όλα τα προβλήματα του κόσμου από το 1975 μέχρι το 1984 ως εκλεγμένος στο Δήμο της Νεάπολης και από το 1984 ως υπάλληλος και μπορώ να έχω μια συνολική διαχρονική εκτίμηση.


Την μελαγχολική, θλιβερή αυτή διαπίστωση, ότι δηλαδή εδώ και χρόνια εκείνη η αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει, την κάνουν όσοι ασχολήθηκαν και την γνώρισαν πριν την Χούντα και κυρίως μετά την λεγόμενη μεταπολίτευση του 1974.
Η σημερινή Τοπική Διοίκηση είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, της κεντρική εξουσίας διεκπεραιωτής και σε πολλές περιπτώσεις μπροστάρης στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ και ως κόμμα, αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις που στήριζε είχαμε αντιδράσει στην εφαρμογή του «Καποδίστρια», το 1997 («Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης») του ΠΑΣΟΚ με διάφορους τρόπους. Όλοι θα θυμούνται την ημερίδα που διοργανώσαμε στην παλιά δημοτική βιβλιοθήκη του Κιλκίς όπου συνεδρίαζε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς και σήμερα στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
Στην κατάμεστη αίθουσά της από τους τότε κοινοτάρχες, συμβούλους και γενικά αυτοδιοικητικούς ανθρώπους, παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και έγινε γόνιμος διάλογος με την συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων να είναι κατά της εφαρμογής του. Είχαμε καταγγείλει τις αναγκαστικές συνενώσεις που προέβλεπε, ότι ήταν σχεδιασμένος να «βάφει πράσινο τον Χάρτη της Ελλάδας», και ότι ο στόχος που εξυπηρετεί ήταν σαφής: "...η προσαρμογή της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις κατευθύνσεις του τοπικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φορτώνοντας την αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες χωρίς πόρους.
Το ίδιο είχαμε αντιδράσει και στην μεταρρύθμιση της χώρας του 2010 πάλι του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία και της ΝΔ, γνωστή με το όνομα «Πρόγραμμα Καλλικράτης » και στους νέους μηχανισμούς που συγκροτούσε, στους οποίους «θα δίνεται η δυνατότητα για αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, για συνεργασία με μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που θα μπορούν πιο ευέλικτα να αναλαμβάνουν έργα υποδομής και τομείς υπηρεσιών με τη ληστρική μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης και των ΣΔΙΤ»..

Το Σχέδιο «Κλεισθένης1»
Με την κατάθεση νομοσχεδίου το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τη διαβούλευση με το οποίο δίνεται η αντιλαϊκή σκυτάλη από τον «Καλλικράτη» στο «Κλεισθένη 1», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εγκαινιάζει έναν ακόμη κύκλο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση. Αλλωστε, η συνέχεια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε κρατική και τοπική διοίκηση είναι μέρος των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου που ψήφισαν τα αστικά κόμματα και στηρίζουν αναφανδόν τα «αυτοδιοικητικά» στελέχη τους σε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Αν και το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν είναι γνωστό, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και δεδομένα που είναι ικανά, ώστε να κατανοήσουμε ποιες ακριβώς είναι οι επιδιώξεις και με αυτήν τη νέα αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο. Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενσωματώνονται παλιότερα σχέδια όπως ο "Καποδίστριας" και ο "Καλλικράτης" και ταυτόχρονα γίνονται νέες προσαρμογές στην Τοπική Διοίκηση, ώστε να απαντούν στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο με λίγα λόγια; Το νομοσχέδιο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:
-- Την υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου. Το μέτρο αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019, που μάλιστα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 50%. Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι τώρα τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φωτισμός) τις πλήρωναν μέσω των ανταποδοτικών τελών (λογαριασμός ΔΕΗ) οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Με την προσθήκη και του πρασίνου, αυτομάτως τα ανταποδοτικά τέλη θα αυξηθούν.
-- Τη συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
-- Την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.
-- Την καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων.
-- Την υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης.
-- Τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων με στόχο τις μπίζνες σε γη και ακίνητη περιουσία, φυσικούς πόρους, σε κλάδους που ιεραρχεί ψηλά το μεγάλο κεφάλαιο, όπως Ενέργεια και ΑΠΕ, μεταφορικό έργο, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.
-- Τη σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης.
Την ίδια ώρα, για να αποπροσανατολιστούν και να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, το σύνολο των λαϊκών οικογενειών από τις ανάγκες τους, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων, στήνεται ένα διευρυμένο πλαίσιο αποπροσανατολισμού με αιχμή το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
• «Το ΚΚΕ απορρίπτει και την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.
• Οχι στον παλιό και τον νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην Τοπική Διοίκηση.
• Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
• Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.
• Μόνιμη - σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
• Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
• Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.».
• Αποδεχόμαστε την απλή αναλογική και ζητάμε την απόσυρση του «Κλεισθένης1»

Κώστας Πινέλης
3-6-2018