Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2025, 11:16:51 μμ
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 08:50

Δημοτικές Εκλογές –Ψηφοφόροι κι υποψήφιοι

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός συγγραφέας

Η έννοια της λέξης «ανεξαρτησία» έγινε γνωστή στην ελληνική Ιστορία, κυρίως μετά την απελευθέρωσή της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό. Ύστερα δηλαδή από 1.200 χρόνια σκλαβιάς, 500 στη ρωμαιοκρατία, 300 στη φραγκοκρατία και 400 στην τουρκοκρατία. Όταν όμως γίναμε μέλος της ΕΟΚ  και του ΝΑΤΟ χάσαμε ένα μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, καθώς οι αποφάσεις των δύο ανωτέρων Οργάνων απαιτούν ομοφωνία, γεγονός που έχει περιστείλει την ελευθερία της πατρίδας μας, ως προς την άσκηση μιας ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής.

Εκτός όμως από την εθνική μας ανεξαρτησία υπάρχει και η ατομική, αλλά κι αυτή μόνο για όποιον ή όποια δεν έχει οικονομική, εργασιακή ή άλλου είδους εξάρτηση, στην κοινωνία που ζει. Ουδείς λοιπόν ανεξάρτητος, όσο υπάρχουν προσωπικές, κοινωνικές, πολιτικές ή άλλου είδους δεσμευτικές σχέσεις. Ουδείς ψηφοφόρος είναι παντελώς ανεξάρτητος ως προς την άσκηση των εκλογικών του δικαιωμάτων, όσο υπάρχουν φιλικοί, συγγενικοί, οικονομικοί ή άλλου είδους δεσμοί. Άλλωστε κι αυτή καθαυτή η εκλογική διαδικασία από ψήφους εξαρτάται!

Η ποιότητα της όποιας δημοκρατίας σε κάθε χώρο ή χώρα  συνδέεται με το επίπεδο του λαού της. Υπό την έννοια αυτή στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αξιολογούνται μόνον οι υποψήφιοι, αλλά και οι ψηφοφόροι. Στις τοπικές εκλογές κρίνεται η αξία ενός εκάστου υποψηφίου, όπως και η ευγνωμοσύνη ή και η αχαριστία κάθε ψηφοφόρου.  Με δυο λόγια κρίνονται τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί, ανάλογα με τη στήριξη που παρέχουν σε μερικούς υποψηφίους.

 Υπό την έννοια αυτή ούτε καν οι βουλευτές ενός  τόπου είναι εντελώς ανεξάρτητοι, καθώς οφείλουν εν τινι μέτρο να ανταποδώσουν τη βοήθεια που οι ίδιοι έλαβαν σε ψήφους στις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις, όπου  η   αξιοκρατία και η ψηφοφορία βαδίζουν μαζί. Όπου η ψήφος και η ψυχή δένουν και γίνονται ένα.

Οι τοπικές εκλογές, το λέει άλλωστε και η λέξη, δεν είναι εθνικές εκλογές. Δεν έχουν σχέση με την κεντρική και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Στις τοπικές εκλογές κρίνεται το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας μας.  Στις εκλογές αυτές θα έπρεπε να προκρίνονται όσοι/ες έχουν γνώση, διάθεση και μπορούν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για το καλό του τόπου.

Ο κάθε δήμος είναι κυρίως οι άνθρωποί του. Αυτοί χαράσσουν την πορεία του κι αυτοί γράφουν την  Ιστορία του. Η Ελλάδα ως γεωγραφικός χώρος είναι ο ίδιος από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε τούτη τη γη έζησαν σοφοί, φιλόσοφοι και πολιτικοί, ήρωες, ποιητές και δημιουργοί, άνθρωποι της επιστήμης και της Τέχνης. Εδώ δημιουργήθηκε η πιο τέλεια γλώσσα, εδώ οικοδομήθηκε η οργανωμένη Πολιτεία κι εδώ επινοήθηκε η δημοκρατία.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συγκρίνονται οι υποψήφιοι των συνδυασμών μεταξύ τους, αλλά και με το συλλογικό τους όραμα συνάμα. Με τους στόχους που θέτουν αναφορικά με τα θέματα της προόδου, του πολιτισμού και της παράδοσης, της φροντίδας του περιβάλλοντος και γενικότερα  της ποιότητας ζωής του τόπου τους. Σε τέτοιου είδους θέματα καλείται  να δώσει λύση ο κάθε συνδυασμός.

Αλλιώς, το πιο εύκολο θα ήταν να απέχει ο δημότης από τα τοπικά δρώμενα. Να περιοριστεί στο ρόλο της στείρας κριτικής και της ατέρμονης μεμψιμοιρίας. Να περιμένει να αλλάξουν οι άλλοι αυτά που δεν του αρέσουν. Αντίθετα, το δύσκολο είναι να ασχοληθεί ο ίδιος με τα κοινά και να βρει λύση, σε όσα προσδοκά να του τα λύσουν οι άλλοι. Πουθενά στον κόσμο δεν δημιουργούνται τα προβλήματα από μόνα τους. Οι άνθρωποι είναι που τα δημιουργούν κι αυτοί  οφείλουν να δώσουν λύσεις σ’ αυτά, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν!