Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, 1:04:53 μμ
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 08:44

Η Δύση, η Ρωσία και η Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

 

Στις  συχνά χρησιμοποιούμενες  λέξεις της ιστορίας ανήκουν και οι λέξεις «σύμμαχος» και «αντίπαλος». Μια χώρα που τίμησε ιστορικά την έννοια του όρου σύμμαχος για την Ελλάδα, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, είναι η φίλη και η ομόδοξη Ρωσία.

Επιγραμματικά να θυμηθούμε νωρίτερα ότι η Αικατερίνη η Β΄ προστάτεψε τον χριστιανικό πληθυσμό, με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η οποία  ήταν καθοριστική  για την ανάπτυξη ελληνικού εμπορικού στόλου.  Η Ελλάδα βάσει της συνθήκης αυτής απέκτησε το δικαίωμα να  χρησιμοποιεί τη ρωσική σημαία στα καράβια της, γεγονός που βοήθησε  σημαντικά  στον απελευθερωτικό της αγώνα, το 1821, αλλά και στη δημιουργία  ελληνικής ναυτοσύνης.

Αντίθετα η αποικιοκρατική Αγγλία, «σύμμαχός» μας κατά τα λοιπά, δημιούργησε τα γνωστά Δεκεμβριανά και προκάλεσε τον Εμφύλιο στη χώρα μας. Την ίδια δόλια στάση έδειξε  και στη μάχη του Ανάλατου (Μάχη Φαλήρου), που ήταν πραγματική ενέδρα για τους Έλληνες, παρά την αντίθετη άποψη του Καραϊσκάκη!

Η Αγγλία ήθελε μια Ελλάδα μικρή, περιορισμένη στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, με βάση το πρωτόκολλο του 1828.  Κι όταν ο Καποδίστριας αντέδρασε, ότι αυτή δεν είναι χώρα αλλά χωράφι, τον έστησαν στα τρία μέτρα…!    Την ελευθερία μας την έδωσαν οι Ρώσοι με τον ρωσοτουρκικό πόλεμο 1828-1829. Συγκεκριμένα, με τη συνθήκη της Αδριανούπολης, 14 Σεπτεμβρίου 1829, του τσάρου Νικολάου, καθορίστηκαν τα ελληνικά σύνορα στη γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, στα χρόνια της νεώτερης ιστορίας,  θεωρούν συμμάχους την Αγγλία και τη Γερμανία, που η μεν πρώτη, όπως είπαμε, προκάλεσε τον Εμφύλιο στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη, μας κατέστρεψε κυριολεκτικά με δύο Παγκοσμίους Πολέμους και πρόσφατα αφαίμαξε οικονομικά την Ελλάδα με τα μνημόνια . Όλος σχεδόν ο δημόσιος πλούτος της χώρας μας, πέρασε στα χέρια της. Για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, που ανέρχονται σε 162 δις, θεωρεί το θέμα λήξαν!

Η Ουκρανία, την οποία βοηθά ο σημερινός  πρωθυπουργός,  αφοπλίζοντας τα νησιά μας,  ουδέποτε υπήρξε σύμμαχος της χώρας μας. Μάλιστα, στην Κατοχή τα μισά Ες Ες στην Ελλάδα ήταν από την Ουκρανία. Όσο για την Οδησσό, πρέπει να ξέρουμε ότι στα χρόνια της Φιλικής Εταιρείας ήταν ρωσική. Και ότι  κοιτίδα των Ρως (Ρώσων) είναι το Κίεβο.

Η Ελλάδα διαχρονικά είναι θύμα της Δύσης. Μια (ημι)αποικία  σε «συμμαχία», που  μας κόστισε το 40% της Κύπρου και μας έσπρωξε στη Μικρασιατική Καταστροφή, αφήνοντάς μας στο έλεος του Θεού, όταν οι τσέτες έσφαζαν τους Έλληνες στη Σμύρνη και τα αγγλικά και τα γαλλικά καράβια δεν τους έπαιρναν για να σωθούν. Μόνον ένας Ιάπωνας πλοίαρχος ανέβασε στο καράβι του Έλληνες που κινδύνευαν από σφαγή. Οι «σύμμαχοι» μας ήθελαν τότε για τα πετρέλαια της μέσης Ανατολής.

Γνωστός είναι και ο ρόλος της Γερμανίας στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Την Τουρκία την έφτιαξαν οι δυτικοί σύμμαχοί μας πάνω στα κόκκαλα των Ελλήνων και των Αρμενίων.  Ή μήπως δεν ήταν η Αγγλία, που μετά τη λήξη του Β’ Π.Π., ήθελε να δώσει μερικά από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία; Ξέρετε ποιος αντέδρασε τότε; Ο Στάλιν. Ναι ο Στάλιν: «Ποιά Τουρκία; Είπε. Η Τουρκία  ήταν με τον Χίτλερ)! (Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΕΚΠΑ).

Όπως λοιπόν στον Β΄Π.Π. η τότε Σοβιετική Ένωση πολέμησε ενάντια στον γερμανικό ναζισμό, έτσι και τώρα πολεμά η Ρωσία ενάντια στους Αζοφίτες ναζιστές της Ουκρανίας, με την στήριξη όλης της Δύσης. Μόλις, προχθές, ο  νέος υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ,  είπε: «Το ΝΑΤΟ και οι φιλικά προσκείμενοι παράγοντες σε αυτό, έριξαν «λάδι στη φωτιά» για να αρχίσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος»!

Τέλος να θυμηθούμε τους δώδεκα πολέμους που έχει κάνει  η Ρωσία με την Τουρκία. Και ότι ακόμη ο όρος «Ελλάς» εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία, ως όρος δηλωτικός πολιτικής οντότητας, το 1827, με  το πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Ενώ με τη συνθήκη της Αδριανούπολης,  γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη  δημιουργία ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, χάρη στη Ρωσία. Αυτά ας μην τα ξεχνούμε, γιατί  η λήθη οδηγεί σε λάθη, που βλάπτουν την αλήθεια!