Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 1:34:13 πμ
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 20:02

Η Οργάνωση «Ελευθερία», η Εθνική Αντίσταση και η συμβολή του ΚΚΕ (μια απάντηση στον κ. Χρυσάφη)

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

«Την ίδια εποχή ο Συνταγματάρχης Ψαρρός, πριν ακόμη αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΚΑ του Καρτάλη στην Θεσσαλία, συγκροτεί μία ομάδα στην Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Ελευθερία»». Αυτά και άλλα που γράφει στην απάντησή του ο κ. Χρυσάφης, είναι που μας κάνουν να οργιζόμαστε και να «χαλάμε» την πένα και τον λόγο μας.


Και οργιζόμαστε γιατί εδώ και κάποια χρόνια γίνεται προσπάθεια παγκόσμια από διάφορες πλευρές για ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και για την οικειοποίηση αγώνων, όπως στην αντίσταση ενάντια τους κατακτητές του 41-45, στην κατεύθυνση, «καλέ ήμασταν και εμείς εκεί παρόντες στους αγώνες!».
Λοιπόν κ. Χρυσάφη, με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, ιδρύθηκε η πρώτη σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη αντιστασιακή οργάνωση, η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία».
Το πρωτόκολλο για την ίδρυση της οργάνωσης «Ελευθερία», είχαν υπογράψει στις 15 Μαίου 1941 ο Απόστολος Τζανής εκ μέρους του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο γιατρός Γιάννης Πασσαλίδης εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο δικηγόρος Θανάσης Φείδας από το Αγροτικό Κόμμα, ο Γιώργος Ευθυμιάδης από τη Δημοκρατική Ένωση, ο Σίμος Κερασίδης από την ΟΚΝΕ και ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, που ανέλαβε στρατιωτικός υπεύθυνος της οργάνωσης ως πρώην στρατιωτικός. Στα πρώτα στελέχη της οργάνωσης, ήταν και ο μηχανικός της βιομηχανίας «Αλλατίνι», Νίκος Δηλαβέρης, μετέπειτα Γραμματέας του ΕΑΜ Μακεδονίας, καθώς επίσης ο κομμουνιστής Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος που μόλις είχε αποδράσει από το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου.
Η συμμετοχή των εκτός ΚΚΕ στελεχών έχει να κάνει με το ότι στο κάλεσμα του ΚΚΕ μόνο μερικά κόμματα και ομάδες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η ενότητα για την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Αυτά ήταν: Το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας» και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων, μαζί με το ΚΚΕ, προχώρησαν στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 και στην ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)
Ο αστικός πολιτικός κόσμος (λαϊκό κόμμα, κεντρώοι κ.λ.π.) δεν συμμετείχε στην αντίσταση και μετακόμισε στα Κάιρα και τα Λονδίνα μηχανογραφώντας μαζί με τους Εγγλέζους συμμάχους τους σε συνεννόηση με τις κατοχικές κυβερνήσεις για την επάνοδό τους στην εξουσία στην απελευθερωμένη Ελλάδα.
Και βέβαια είναι σωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ήταν ενάντια στον φασισμό και τον Ναζισμό και ένα σημαντικό μέρος του οργανώθηκε στον αγώνα αλλά μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Και κ Χρυσάφη δεν χωριζόμαστε σε στρατόπεδα δεκαετίες μετά από τον φρικτό εμφύλιο, υπερασπιζόμενοι την ιστορική αλήθεια. Μπορεί ο καθένας να προσαρμόζει τα γεγονότα κατά το δοκούν, αλλά «η αλήθεια είναι μία και είναι επαναστατική» όπως έλεγε και ο Λένιν.
Έτσι στο ΕΑΜ συσπειρώθηκαν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες, στο ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ σχεδόν 150000 ένοπλοι αντάρτες (τακτικός και εφεδρικός ΕΛΑΣ, ΕΑΛΝ, Εθνική Αλληλεγγύη κτλ.) . Λίγο αργότερα ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ που τράβηξε στις γραμμές της 650000 νεολαίους. Την ίδια στιγμή ο ΕΔΕΣ είχε 8.000 άνδρες με περιοχή δράσης μόνο την Ήπειρο και ο ΕΚΚΑ με το στρατιωτικό τμήμα του Ψαρού 1.500 άνδρες. Οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις είχαν δυνάμεις άνευ σημασίας για αναφορά και κάποιες δεν ήταν αντιστασιακές οργανώσεις… καταλάβατε τώρα.
Ο ΕΛΑΣ έδωσε πάνω από 600 μάχες και προξένησε μεγάλες ζημιές στον εχθρό. 12 γερμανικές μεραρχίες είχαν καθηλωθεί τότε στην Ελλάδα. Οκτώ λιγότερες από όσες αντιμετώπισαν οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι όταν αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία. Το αποτέλεσμα αυτής της γενναίας δράσης ήταν η απελευθέρωση μέχρι το 1944 του 90% της κατεχόμενης Ελλάδας. Στις απελευθερωμένες περιοχές έμπαιναν οι βάσεις της Εαμικής εξουσίας.
Αυτή είναι η συμβολή με λίγα λόγια του ΚΚΕ. Αυτό που ελέγχεται το ΚΚΕ είναι ότι δεν εκτίμησε σωστά τη σύμπλεξη του κοινωνικοταξικού περιεχομένου της λαϊκής πάλης με το εθνικοαπελευθερωτικό, ενώ οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές γνώριζαν πολύ καλά ότι ο αγώνας που διεξαγόταν κατά των κατακτητών είχε κατά βάθος ταξικό περιεχόμενο. Αλλά αυτά είναι ένα άλλο κεφάλαιο…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

- Το φτωχικό σπίτι του Ιωακείμ Μπελίδη, δίπλα στα Κάστρα, που φιλοξένησε για καιρό το «στρατηγείο» της οργάνωσης «Ελευθερία».

- Ο Απόστολος Τζανής μέλος του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ.