Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 21:03
Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς
Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες και λοιποί «μνημόνιο-κτυπημένοι». Αδέλφια μου τσιγγάνοι.
Τι είπε, μεταξύ άλλων, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Τζωρτζ-Τζέφρυ Παπανδρέου; «δεν υπάρχει δεν γίνεται». Ας βάλουμε επιτέλους μπροστά το «γίνεται»! «Το κράτος τραβάει "κόκκινη γραμμή" με το παρελθόν»! Έκανε σαφές ότι, «θα είμαστε βαθιά στο τούνελ μέχρι το 2013» και έβαλε και λίγο…κερασάκι στην πικρή αντιλαϊκή τούρτα. «Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πορεία των εσόδων, θα κάνουμε ότι καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους…!!!
Να θυμηθούμε τι έλεγε ο ίδιος άνθρωπος, ο πρωθυπουργός, πριν ένα ακριβώς χρόνο, πάλι στα εγκαίνια της ΔΕΘ; Να θυμηθούμε ξανά, το προεκλογικό λαθρεμπόριο ελπίδας, τη δημαγωγική χρυσόσκονη που κατανάλωσε για να πασπαλίσει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα και τις προειλημμένες αποφάσεις του: ξαναθυμηθείτε και κρίνετε…
«Η πρόταση που ακούσαμε πριν μια εβδομάδα (από τον Κ. Καραμανλή εννοούσε) θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις , θα παγώσουμε την αγορά».
«Επειδή έχω ρωτήσει πολλές φορές ειδικούς πάνω στο θέμα αυτό-και ειδικούς κυρίως την Ελλάδα-θεωρείται ότι αυτό δεν είναι το πρόβλημα για την εξυγίανση και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό εμείς έχουμε πάρει θέση για την μη αλλαγή των ορίων ηλικίας».
Και για να μην μακρηγορούμε αναφέροντας αποσπάσματα από τις περσινές προεκλογικές παπάρες του Γ.Α. Παπανδρέου, να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις.
Δεν γίνεται κ. Παπανδρέου την προηγούμενη χρονιά να λέτε στα εγκαίνια της ΔΕΘ «ότι λεφτά υπάρχουν» και φέτος ότι «κάνουμε αγώνα να γλιτώσουμε από τη χρεοκοπία».
Δε γίνεται πέρυσι να λέτε «έχουμε τις λύσεις» και φέτος, να αποδεικνύεται ότι δεν έχετε να σχεδιάζετε πως θα συρρικνώσετε και άλλο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.
Δε γίνεται πέρυσι να λέτε ότι «είναι ντροπή να υπάρχει η γενιά των 700 ευρώ και σεις να την έχετε κάνει των 600 και 500 και των 400.
Δεν γίνεται να λέτε «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και να εφαρμόζεται τη βαρβαρότητα».
Και ας σταματήσω γιατί δεν έχουν τέλος τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα…
«Ο κόσμος υποφέρει και πονά, και σεις τα ίδια παραμύθια» που λέει και ο γνωστός στίχος του Σαββόπουλου.
Με όλα τα παραπάνω, το 2013 αμφισβητείται όχι μόνο από εμάς αλλά από όλους. Και άντε να δεχθούμε ότι το 2013 θα αρχίσουν να τελειώνουν τα βάσανά μας. Πως θα βρει «αυτό το τέλος» τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα; Θα βρίσκονται σε συνθήκες δουλειάς και δικαιωμάτων πολλές δεκαετίες πίσω. Ότι είχε κατακτηθεί με αγώνες και πολλές φορές με αίμα θα έχει παρθεί πίσω. Εκτός εάν…λέω τώρα…
Πιέζουν, λέει, στελέχη αλλά και η βάση της ΝΔ τον Καραμανλή, να «βγει και να μιλήσει». Θα ενισχύσω και εγώ την προσπάθεια που γίνεται με ένα τραγουδάκι. Τραγουδήστε το στο σκοπό του γνωστού: «Πες μου μια λέξη» που τραγούδησε σε ταινία ο μεγάλος Δ. Χορν. «Κώστα, άσε το ραχάτι, έβγα και πες τους κάτι»…
Αυτοί που έφαγαν τρία Κοινοτικά Πακέτα, αυτοί που έκαναν τις επιχειρήσεις «προβληματικές» και τις ξαναπλήρωσε ο λαός, αυτοί που «ξενήτεψαν» το χρήμα του ελληνικού λαού, θα δώσουν λόγο και θα πληρώσουν; Μια απλή ερώτηση κάνω ρε παιδί μου…
Οι Τοπικές εκλογές του Νοέμβρη, όσο και εάν δεν θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι, είναι καραμπινάτες πολιτικές. Είναι μια εφ’ όλης της ύλης πολιτική μάχη. Είναι ευκαιρία ο λαός να εκφράσει με τη ψήφο του τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση για τη πολιτική που αλλάζει τη ζωή του, που του προκαλεί τεράστια βάσανα, που χαντακώνει τη ζωή του.
Στην πραγματικότητα, μνημόνιο και «Καλλικράτης», συνδέονται άμεσα, αφού κομμάτι της πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ – ΔΝΤ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και της ΝΔ, θα υλοποιηθεί και μέσα από τους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Πως το λέει ένα σκίτσο: «Μνημόνιο και «Καλλικράτης» είναι σαν… δόντι με ούλο…
Κριτήριο, λοιπόν για την ψήφο, στις προσεχείς Τοπικές Εκλογές, πρέπει να είναι η στάση των υποψηφίων, περιφερειαρχών, Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων απέναντι στο «Μνημόνιο» και σε σχέση με το πώς αυτό συνδέεται με τον «Καλλικράτη». Αλλά και εάν θα αναπτύξουν ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο, ή θα περιορίσουν την εκλογική μάχη σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με στόχο να κερδίσουν την εκλογή, ο ένας εναντίον του άλλου, όπως εξ άλλου γίνεται μέχρι σήμερα.
Ένας φίλος, μου είπε ότι: είναι πολύ σωστή η κριτική στάση σε όσα γίνονται, αλλά θέλουμε να βάζεις και θέσεις. Αγαπητέ μου φίλε, μέσα από την κριτική που ασκείται, προκύπτει και η θέση που έχουμε για όλα τα ζητήματα. Για να ικανοποιήσω όμως την επιθυμία σου, που είναι και άλλων, στα δύο επόμενα «Κατά Ριπάς» θα υπάρχουν θέσεις και προτάσεις, για πολλά και σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο.
Τι έγινε με τα φωτοβολταικά; «Άνθρακες ο θησαυρός»; Τους χρεώνουν μελέτες τους αγρότες και άγνωστο εάν θα επιλεγούν. Ξέχωρα απ’ όλα. Μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και μάλιστα υψηλής ποιότητας, αφού της διέλυσαν την πρωτογενή παραγωγική βάση, για να κερδίζουν πιο πολλά με την εισαγωγή προϊόντων, βάζουν τώρα στο «λούκι» τους αγρότες να «κυνηγούν» τα φωτοβολταικά. Τι να πει κανείς…
Και το καθιερωμένο «τσιτάτο»:
«Με την κατάργηση των δασμών αυξήθηκε ο ρυθμός διείσδυσης των κοινοτικών προϊόντων στην αγορά, με αποτέλεσμα το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, την έκρηξη των απολύσεων και την εμφάνιση της μαζικής ανεργίας… Ενώ το 1980, τελευταίο χρόνο πριν την ένταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είχαμε πλεόνασμα 6.8 δισ. δρχ. στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων Ελλάδας –ΕΟΚ, με την ένταξη είχαμε έλλειμμα 10,9 δισ. δρχ. το 1981, και 19,7 δισ. δρχ. το 1982. Δηλαδή αντί τα αγροτικά προϊόντα να βρουν θέση στην αγορά της ΕΟΚ, τα προϊόντα της ΕΟΚ βρήκαν τη θέση τους στην ελληνική αγορά…» {«Παραγωγικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανεργία» - Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών- Επίκαιρα Θέματα 3- έκδοση «Σύγχρονη Εποχή» -έτος 1984}.
Αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι… «Είδες η ΕΟΚ»;