Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, 4:48:02 πμ
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 19:50

Νηφάλια αποτίμηση της πρόσφατης αναταραχής για το κέντρο του Χέρσου

Με αφορμή την πρόσφατη  κινητοποίηση κατοίκων του Χέρσου αναφορικά με την τύχη του εκεί κέντρου διαμονής προσφύγων κι αφού καταγράψαμε σε αναλυτικά ρεπορτάζ τόσο όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου όσο και δυο ημέρες αργότερα στη συγκέντρωση των κατοίκων στο Χέρσο, κρίνουμε σκόπιμο να εκφράσουμε τη θέση μας νηφάλια με γνώμονα μόνο το συμφέρον του τόπου μας.

Ήταν άστοχες και αχρείαστες οι ανακοινώσεις – δηλώσεις του Δημάρχου Κιλκίς Δ. Σισμανίδη για την εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας Χέρσου. Ούτε είχε αρμοδιότητα, ούτε μπορούσε να το κλείσει. Κι όταν δημιουργήθηκε ουσιαστικά η δημοτική αρχή συνελήφθη εξ απίνης και με το “μαχαίρι στο λαιμό”   Στο ρεπορτάζ εξηγήσαμε εξάλλου  γιατί ήταν άστοχες. Περαιτέρω να εξηγήσουμε ότι ήταν και αχρείαστες.  Δεν είναι καν στο «χέρι»  του δημάρχου να διατηρήσει το κέντρο Χέρσου, ακόμα κι αν το ήθελε, ύστερα από απαίτηση των κατοίκων. Άλλος (η κυβέρνηση) αποφασίζει, άλλος υλοποιεί.
Επομένως η δήλωση «αν το θέλουν οι περισσότεροι…» μόνο προβλήματα δημιούργησε.
Ανάλογα θέματα άλλωστε δημιουργήθηκαν και στο Πολύκαστρο, όταν εκκενώθηκε η Ειδομένη. Κι εκεί υπήρξαν αντιδράσεις όσων ωφελήθηκαν (μαγαζιά, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ο.κ.) Αλλά φρονίμως ποιών ο Δήμαρχος  Χρ. Γκουντενούδης το άφησε και πέρασε.

Όσο για το «οριστική κατάργηση» και «δικαίωση»  της ανακοίνωσής του,  ήταν αχρείαστα καθώς ούτως ή άλλως το ανακουφιστικό αποτέλεσμα υπήρξε. Το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση εμπλοκής του Δημάρχου στην όλη λειτουργία του κέντρου. Διότι ο καθένας σκέφτηκε: Αφού είχε τη δύναμη να το κλείσει επομένως θα μπορούσε και να το αποτρέψει ή να το κλείσει νωρίτερα ή….

Έχουμε την εντύπωση ότι ο κ. Σισμανίδης στην περίπτωση του Χέρσου παραβίασε μια βασική αρχή : Στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται. Μια αρχή που εφάρμοσε στη συζήτηση του αιτήματος των επαγγελματιών του Κιλκίς που ζήτησαν ελαστικότητα – ανοχή των ελεγκτικών αρχών σε θέματα όπως το κάπνισμα και οι πολεοδομικοί έλεγχοι.
Υπαινίχθηκε λοιπόν πολλά στη συζήτηση εκείνη καθώς ανοιχτά δεν μπορούσε να μιλήσει. Κι ενώ επέδειξε προσοχή στο θέμα αυτό, αποδείχτηκε απρόσεκτος  στο θέμα του Χέρσου.

 

Υπερβολές των …απέναντι
Τώρα να μιλήσουμε και για την αντίδραση των κατοίκων. Εύλογες οι ανησυχίες τους καθώς το κέντρο παραμένει σε ετοιμότητα. Εύλογες και οι απαιτήσεις τους να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναλειτουργήσει. Εύλογη και η διαμαρτυρία τους ότι δεν καταγράφηκαν οι ζημιές, όπως έπραξε ο Δήμος Παιονίας για την Ειδομένη και τη Νέα Καβάλα.

Αλλά στο Χέρσο οι υπερβολές – αδικαιολόγητες και αχρείαστες- δεν αποφεύχθηκαν ούτε από την πλευρά των αντιδρώντων.
Ειπώθηκε και στη συγκέντρωση της Τετάρτης, καταγράφεται και τον κατάλογο των ερωτημάτων: 52 εκατ. ευρώ κόστισε όλη η δράση γύρω από τη λειτουργία του κέντρου, αναφέρουν,  για  δαπάνες υποδομών, σίτισης, μεταφοράς, περίθαλψης κ.λ.π. Και επικαλούμενοι την επιβάρυνση του νοσοκομείου ρωτούν σε ποιες ενέργειες προέβη ο δήμος για να είναι το νοσοκομείο όπως αρμόζει στον πολίτη. Μάλιστα ένας εξ αυτών ζητούσε και λογαριασμό που πήγαν τα χρήματα αυτά;
Η υπερβολή είναι αυταπόδεικτη. Τα 52 εκατ. αναφέρονται σε έργα υποδομών – ούτε καν σίτισης, περίθαλψης μεταφορών -  στα κέντρα όλης της χώρας. Το ποσόν είναι τερατώδες για όποιον σκεφτεί ψύχραιμα. Και παρότι επισημάνθηκε στη συγκέντρωση, παρέμεινε στα ερωτήματα.

Όσον αφορά στο Νοσοκομείο, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Δήμαρχο για αδιαφορία. Όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο Δήμος Κιλκίς είναι ένας από τους ελάχιστους στην χώρα που συνέδραμε και συνδράμει  με «ζεστό χρήμα» το ταλαιπωρημένο ίδρυμα.  Πότε καλύπτοντας καύσιμα, πότε χρηματοδοτώντας έργα αναβάθμισης της κτηριακής υποδομής...

Και κάτι τελευταίο: Σαφώς και οι κάτοικοι του Χέρσου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ζητήσουν εξηγήσεις  από τη δημοτική αρχή είναι δημότες Κιλκίς και απευθύνονται στη φυσική τους ηγεσία. Αλλά γνωρίζουν κάλλιστα ότι στα θέματα που αναφέρονται  «Άλλος αποφασίζει».  Δηλαδή η κυβέρνηση. Και αυτόν τον ‘Άλλο» μετά βίας  τον ….φωτογραφίζουν.  
Η εξήγηση πως “πιέζουμε τον Δήμο Κιλκίς για να πιέσει την κυβέρνηση”, είναι επαρκής μόνο όταν καταγράφει ταυτόχρονα και τις ευθύνες εκείνων των κυβερνητικών που εν μια νυκτί εξανάγκασαν τις τοπικές κοινωνίες να αποδεχθούν ως πράξη εθνικής ευθύνης τη λειτουργία των κέντρων κι ύστερα λησμόνησαν τα προβλήματα που όλοι προεξοφλούσαν ότι θα δημιουργηθούν.
Θ.Π.