Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2025, 10:56:08 μμ
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 09:40

Ο καθένας μας ας μιλά για αυτά που ξέρει καλύτερα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε λέγεται νοοτροπία. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο αυτό  αναρωτιέται ο άνθρωπος από πολύ παλιά. Και φυσικά μπορούμε, απαντά η ίδια η Φύση. Το βλέπουμε στα φυτά που ηλιοτροπίζουν, που ακολουθούν δηλαδή τον ήλιο, όπως τα ηλιοτρόπια. Το βλέπουμε και στα φυτά που σεληνιοτροπίζουν, που ακολουθούν δηλαδή τη σελήνη. 

Μα κι ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλου του κόσμου κι όλων των εποχών στην αρχή της «Οδύσσειας», αναφέρεται  στη φράση « νόον έγνω», εννοώντας προφανώς ότι η γνώση αλλάζει τον άνθρωπο, γεγονός που το διατυπώνει αλλού με την έκφραση «στρεπταί φρένες εσθλών». Ότι οι λογικοί αλλάζουν μυαλά. Εκείνοι που δεν αλλάζουν είναι οι εγωιστές, οι φανατικοί και οι ξερόλες.

Οι λέξεις αριστερός ή δεξιός εκτός από πολιτικοί όροι είναι και γεωγραφικοί. Πολιτική ωστόσο είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στο ιστορικό του γίγνεσθαι. Αυτό το πνεύμα τίμησαν οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα συμπυκνωμένο στο ρητό του Σοφοκλή "πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει". Τίποτα το πιο δεινό, το πιο ικανό από τον άνθρωπο. Αν δεν είναι κανείς καλός ή ικανός ως άνθρωπος τίποτα το καλό και το ωφέλιμο δεν έχει να προσφέρει στην κοινωνία.

Η πρωτοπορία σε κάθε χώρο συνδυάζεται με τη γνώση, την επίγνωση και  την καινοτομία. Παντού στην φύση το νέο διαδέχεται το παλιό, όπου η ζωή προχωρεί και δεν βαλτώνει. Και κατά τον Ηράκλειτο,  και το νερό ακόμη στον ίδιο ποταμό που ρέει, με νέο νερό αλλάζει. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να ισχύει και για την ανανεωτική πολιτική, για να μην βαλτώσουν οι ιδέες.

Έλα όμως που στον τόπο μας ευκολότερα μπορεί να γίνει κανείς υπουργός παρά αμπελουργός ή κηπουρός σε δήμο. Η αμπελουργία είναι επιστήμη και θέλει γνώσεις. Αντίθετα το υπουργιλίκι δεν απαιτεί καμία προϋπόθεση. Γιατί, αν αποτύχει κανείς σε ένα υπουργείο, εύκολα μπορεί να μετατεθεί σε ένα άλλο.

Στις τοπικές εκλογές  ορισμένοι  από αυτούς που ζητούν την ψήφο του λαού, έχουν όντως δοκιμαστεί κι έχουν πράγματι αφήσει θετικά αποτυπώματα, τόσο στην επαγγελματική τους ζωή, όσο και στην καθαυτό πολιτική. Υπάρχουν όμως και αυτοί που υπολείπονται  εκείνων που τους ψηφίζουν, όπως συμβαίνει και με τις εθνικές εκλογές, όπου υπάρχουν ψηφοφόροι που σε μόρφωση και σε παιδεία είναι καλύτεροι από ορισμένους υποψήφιους βουλευτές!

Άλλωστε, δεν  υπάρχει πουθενά στη γη επαγγελματική κατηγορία που όσοι την συγκροτούν είναι ακριβώς το ίδιο. Ούτε όλοι οι δάσκαλοι είναι το ίδιο καλοί, ούτε όλοι οι γιατροί, ούτε και όλοι οι πολιτικοί. Το ον με το όν-ομα πάνε μαζί, λέει ο Πλάτων. Καλός γιατρός είναι ο θεραπευτής  γιατρός και καλός δάσκαλος είναι αυτός που βγάζει μαθητές που τον ξεπερνάνε. 

Η δημοκρατία και η αξιοκρατία είναι σιαμαίες αδερφές. Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο η δημοκρατία δεν θα έπρεπε να χωρίζεται με διαζευκτικό «ή» από την αξιοκρατία. Και αυτό οι πρώτοι που οφείλουν να το γνωρίζουν είναι οι γραμματείς των κομμάτων και οι βουλευτές. Να στηρίξουν στην πράξη όσους/ες  αξίζουν, ανεξάρτητα από συνδυασμούς, μιας και δεν κατάφεραν να κατεβάσουν δικούς τους ΠΑΣΟΚ και Σύριζα είτε ξεχωριστά είτε από κοινού!

Η πολιτική δεν είναι στείρα θεωρία που συζητιέται στα πολιτικά γραφεία, αλλά τρόπος ζωής και έκφρασης. Είναι προσφορά στην κοινωνία μακριά από κάθε ατομική απολαβή.

Το αμπέλι θέλει αμπελουργούς και το καράβι ναύτες λέει ο λαός μας. Κανείς δεν μπορεί να σου μάθει εκείνο που δεν ξέρει. Κανείς δεν μπορεί στην εποχή της εξειδίκευσης να μιλά επί παντός  του επιστητού ως ειδικός. Ας μάθουμε επιτέλους να μιλάμε γι’ αυτό που γνωρίζουμε  καλά. Ο γιατρός να μιλά ως γιατρός, ο γεωργός ως γεωργός και ο δάσκαλος ως δάσκαλος. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά συνολικά ως κοινωνία.