Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, 8:42:48 πμ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 08:35

Παλαιστίνιοι: ένας λαός χωρίς πατρίδα!

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

 

29 Νοεμβρίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και όμως...

Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της νέας επιθετικότητας του Ισραήλ με “πρόσχημα” την αυτοάμυνά του,  η οποία  «αυτοάμυνα» έχει στοιχίσει μέχρι την ημέρα αυτή, τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, κυρίως στη Γάζα, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, 4.000 γυναίκες, 207 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικοί, 26 μέλη του σώματος πολιτικής προστασίας και 70 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν επιπλέον 7.000 αγνοούμενοι, κυρίως κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4.700 παιδιά και γυναίκες», αναφέρει το κόμμα μας το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.

Έτσι λοιπόν στο παγκόσμιο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Παλαιστίνη με αφορμή τη νέα έξαρση στο Μεσανατολικό και την σύρραξη με το Ισραήλ, η οποία έχει λάβει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Το Κράτος της Παλαιστίνης βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι μερικώς αναγνωρισμένο και το διεκδικεί δύο αποκομμένα εδάφη του Ισραήλ, της Λωρίδας της Γάζας και την Δυτικής Όχθης.

 

Η ετυμολογία

Η ονομασία της Παλαιστίνης προέρχεται από τους Φιλισταίους της Αγίας Γραφής καθώς ιστορικά θεωρείται πιθανότερο να υπάρχει σύνδεση με κάποια φύλα που έφυγαν από την αρχαία Κρήτη και  αναφέρονται μεταξύ άλλων σε κείμενα της Γραμμικής Β (η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας) ως «Πελεστέτ».  Η αρχαία εβραϊκή λέξη «Pleseth» σημαίνει «η χώρα των Φιλισταίων».

Η ονομασία «Παλαιστίνη» είναι ελληνική. Οι Ρωμαίοι, τον 2ο αιώνα π.Χ., ονόμαζαν την περιοχή «Παλαιστίνη της Συρίας», ως περιοχή της Συρίας. Το όνομα «Παλαιστίνη» αναβίωσε και καθιερώθηκε επίσημα ως ανεξάρτητο έδαφος από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τις ακτές της Μεσογείου μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δημιουργήθηκε ως κράτος κατ΄ εντολή και παραχωρήθηκε υπό την προστασία των Άγγλων.

Ο όρος «Παλαιστίνη» (στα Λατινικά, Palæstina) πιστεύεται ότι ήταν ένας όρος ο οποίος επινοήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για την περιοχή της γης που κατείχαν οι Φιλισταίοι, αν και υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις σχετικά με τη προέλευση του όρο. 

«Σε αυτή τη γη υπάρχει κάτι που αξίζει να το ζήσεις. Σε αυτή τη γη, την κόρη της γης / τη μάνα όλων των ξεκινημάτων / τη μάνα όλων των τελειωμών. Τη λέγαν Παλαιστίνη / Παλαιστίνη τη λένε ακόμα» Μαχμούντ Νταρουίς [1941-2008], Παλαιστίνιος ποιητής

Η Παλαιστίνη είναι η μαύρη τρύπα στην καρδιά κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Η Παλαιστίνη είναι η σημειολογία της ανθρωπότητας. Το ένα και μόνο που χρειάζεται να ξέρεις ώστε να καταλάβεις πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Η Παλαιστίνη είναι η μεγαλύτερη πληγή μας. Που αιμορραγεί ασταμάτητα από το 1967 και κανείς δεν φροντίζει να την κλείσει.

Το Παλαιστινιακό είναι μια ιστορία κατοχής. Μια ιστορία επιβολής του ισχυρού στον αδύναμο. Είναι η φωτογραφία του Ιμπεριαλισμού. Είναι το μεγαλύτερο διαρκές έγκλημα της ανθρωπότητας. Γιατί για κάθε παιδί που σκοτώνεται στα μαρτυρικά εδάφη της, φταίω εγώ και εσύ, όλοι μας  Τόσο απλά.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2023, ο Νετανιάχου παρουσιάζει μια εικόνα για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Μιλώντας στον ΟΗΕ. Ο χάρτης που δείχνει δεν έχει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα ή την ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Παλαιστινιακά εδάφη. Ο χάρτης δείχνει το Ισραήλ να περιλαμβάνει και τα τρία.

Αναρωτιέμαι πως ένας λαός που πέρασε ένα ολοκαύτωμα και τράβηξε τόσα, ανέχεται αυτά που κάνει η ηγεσία του με την κάλυψη, ανοχή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων

Έχουμε γράψει για τα πάθη της εβραϊκής φτωχολογιάς της Θεσσαλονίκης, όπως τον εμπρησμό του Κάμπελ και ουσιαστικά της παράδοσης των εβραίων της πόλης στους χιτλερικούς για να γίνει αρπαγή των περιουσιών τους.

 Η συνοικία του Κάμπελ (στη σημερινή περιοχή του Βότση στην Καλαμαριά) ήταν μια εβραϊκή φτωχογειτονιά (παραγκούπολη) της Θεσσαλονίκης όπου διέμεναν οικογένειες εβραίων που μετακινήθηκαν εκεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Οι εβραίοι για άλλη μια φορά έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα μιας δύσκολης περιόδου της ιστορίας της πόλης..

Αποκαλύπτεται η άδικη απαλλαγή των ενόχων που κατόρθωσαν να τρομοκρατήσουν και να εξαναγκάσουν σε φυγή μεγάλο μέρος των φτωχών και άστεγων εβραίων κατοίκων, οι οποίοι αφού μετατράπηκαν σε πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη κατέφυγαν σε νέες πατρίδες". (Δρ. Ρένα Μόλχο)

Ο βενιζελικός αλλά και μέρος του φιλοβασιλικού Τύπου με πρόσχημα τη συκοφαντία κατά της Μακκαμπή που οδήγησε στην απροκάλυπτη βία οπαδών των ΕΕΕ της εθνικιστικής, αντισημιτικής, φασιστικής, αντικομουνιστικής και αργότερα ναζιστικής οργάνωσης μέλη της οποίας ήταν Πόντιοι της Καλαμαριάς και λίγοι Μικρασιάτες της Κάτω Τούμπας. (μέλος της οποίας ήταν και ο Λεωνίδας Ιασωνίδης «Ο πατέρας των Ποντίων»).

Την πατρίδα μου τη λένε Παλαιστίνη...

Γράμμα Παλαιστίνιου μαθητή

Ο Ashraf είναι παλαιστίνιος μαθητής στη Γάζα. Το γράμμα του προς τους Έλληνες μαθητές - έχει ανέβει στην ιστοσελίδα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας - διαβάστηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο και με πρωτοβουλία του Συντονιστικού διαβάζεται αυτές τις μέρες μέσα στα σχολεία, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

«Συμμαθητές μου,

Δε βρίσκω λόγια να σας περιγράψω πώς περνάμε αυτές τις στιγμές. Μας χτυπούν συνέχεια, μας βομβαρδίζουν. Να καλυφθούμε δεν έχουμε. Να φύγουμε δεν μπορούμε. Εδώ είναι η πατρίδα μας! Μας σκοτώνουν. Μας είπαν τώρα ότι στέλνουν και στρατό.

Εδώ στον καταυλισμό, εδώ και πολύ καιρό, μόνο ανασαίνουμε, γι' αυτό και ζούμε ακόμα. Νερό μας το χουν κόψει. Κι όταν έρχεται, ποιος από μας να πρωτοπιεί; Φαγητό δεν έχουμε. Μας λένε ότι μας στείλατε βοήθεια, πολλά, αλλά οι Ισραηλινοί τα σταματάνε και δε φτάνουνε ποτέ. Ρεύμα, ποιο ρεύμα; Είναι πολυτέλεια για μας.

Αυτή είναι η ζωή μας, όχι τώρα που μας πολεμάνε οι Ισραηλινοί, αλλά κάθε μέρα όσο ζω. Γιατί μας τιμωρούν οι Ισραηλινοί; Γιατί έβαλαν στόχο τη φτωχή ζωή μας; Εδώ μας λένε ότι έχουν γερές πλάτες τους Αμερικάνους κι όλους τους ισχυρούς της Γης, αλλά πολλοί εδώ στον καταυλισμό μας λένε ότι όλοι οι λαοί στο εξωτερικό από πολύ μακριά, μας σκέπτονται και φωνάζουν στις χώρες τους και στέλνουν βοήθεια. Αχ και να ξέρατε πόση δύναμη μας δίνετε να αντέξουμε. Δε θα σταματήσουμε γιατί έχουμε δίκιο, γιατί όπως εσείς, όπως κάθε λαός στον κόσμο έχει τη δική του πατρίδα. Και τη δικιά μου τη λένε Παλαιστίνη !

Ashraf, Γάζα, τις μέρες των βομβαρδισμών».

Συνενοχή η σιωπή για τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων

Την Ιστορία την γράφουν οι νικητές και τις πιο πολλές φορές λένε ψέματα για να υποστηρίξουν το αφήγημά τους. Το έχουμε δει στη Γιουγκοσλαβία, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα... Πόσες χιλιάδες παιδιών έχουν σκοτωθεί... Και όμως, οι κυβερνήσεις ούτε ψελλίζουν κάτι... Γιατί;

 

Θα δανειστώ τα λόγια ενός Αμερικανού πολιτικού, του Ρόμπερτ Κέννεντυ. «Το Ισραήλ είναι μια αμερικανική πλατφόρμα για να προσγειώνονται τα αεροπλάνα μας και να υπερασπίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα...»