Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2025, 3:18:44 πμ
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 08:08

Περί του Κέντρου Υγείας Δροσάτου και του Κανονισμού

Το άρθρο μου με τίτλο «Όταν στο Κ.Υ. Δροσάτου ο κανονισμός υπερτερεί της λογικής κι ο ανθρωπισμός σώζει ζωές στο Νοσοκομείο Κιλκίς» προκάλεσε έντονες διαδικτυακές συζητήσεις και γενικεύσεις που δεν ισχύουν ή βοηθούν, γι’ αυτό και αξιολογώντας τες είναι ανάγκη να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα.

 

Μιλάμε για ένα ατύχημα 67χρονου, που σε κανέναν δεν ευχόμαστε να συμβεί και για τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας μιας Ζωής, κι αυτό πιστεύω κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Το άρθρο, από τον τίτλο του ακόμη, εστίαζε στον Κανονισμό λειτουργίας, που δεν επιτρέπει έναν γιατρό που εφημερεύει να βγει εκτός του κτηρίου, ακόμη κι αν κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου λίγα μέτρα μακριά από αυτό. Το άρθρο δεν αφορά ούτε το Κ.Υ. ούτε το γιατρό. Κι αν κάποιοι θεωρούν πως τους θίγει, τους ζητώ όχι μια, αλλά χίλιες συγνώμες. Ουδεμία τέτοια πρόθεση είχα.

Για το Κ.Υ. του χωριού μου έχω κάνει πολλά, από το ξεκίνημά του μέχρι τα τώρα, και τα περισσότερα άγνωστα. Δεν τίθεται θέμα προσφοράς του Κ.Υ., των γιατρών και των νοσηλευτών του, στην τοπική κοινωνία. Είναι ανεκτίμητη. Γιατί είδα πολλές και εύκολες γενικεύσεις. Για τον γιατρό που εφημέρευε; Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικός άνθρωπος. Το άρθρο δεν αφορά το πρόσωπό του. Γι’ αυτό και δεν αναφέρθηκε το όνομά του, ούτε καν η ημέρα που έγινε το ατύχημα.

Το άρθρο εστιάζει στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ και στην όποια ερμηνεία του. Οι κανονισμοί λειτουργίας και οι νόμοι αναγκαία εμπεριέχουν μια γενίκευση. Κι αυτή η γενίκευση δεν επέτρεψε στον γιατρό να βρεθεί εκτός του κτηρίου για να σώσει μια ζωή. Ένας πολυτραυματισμένος άνθρωπος περιμένει τις πρώτες βοήθειες. Το ίδιο το ΕΚΑΒ ζητά από την έντρομη σύζυγο να τηλεφωνήσει στο Κ.Υ. του χωριού, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο, στα 10-15 λεπτά. Εύχομαι σε κανέναν να μην βρεθεί στη θέση της, ο άνθρωπός της να σφαδάζει καρφωμένος πάνω στα κάγκελα κι αυτή να ακούει για Κανονισμούς λειτουργίας. Αν από μια ακατάσχετη αιμορραγία χάνονταν μια ζωή, τότε σήμερα όλοι θα συζητούσαμε και θα ερμηνεύαμε πολύ διαφορετικά τον Κανονισμό. Κι ευτυχώς, μετά από πολλαπλά χειρουργεία στο νοσοκομείο Κιλκίς, ο άνθρωπος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Δεν ήταν λίγοι όσοι αναρωτήθηκαν, και τι θα γίνονταν αν εκείνη την ώρα έφθανε στο Κ.Υ. ασθενής με έμφραγμα και έλειπε ο γιατρός; Δεν θα κινδύνευε η ζωή του; Μπορεί. Αλλά την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά από το Κ.Υ. -από όποιο Κ.Υ., από όποιο Νοσοκομείο- κινδύνευε η ζωή ενός ανθρώπου κι εμείς αναρωτιόμαστε, ΑΝ έρχονταν και κάποιο έμφραγμα ή άλλο περιστατικό;

Καθαρές κουβέντες, λοιπόν. Δεν κρίνω την προσφορά του Κ.Υ., των γιατρών και των νοσηλευτών του. Επαναλαμβάνω: ανεκτίμητη. Είμαι όμως εδώ για να κρίνω τον Κανονισμό και την ερμηνεία του. Και κρίνω, πως η Ζωή ενός ανθρώπου είναι πάνω από Κανονισμούς. Κι εύχομαι στον καθένα μας να μην βρεθεί στη θέση του άτυχου 67χρονου.

Κώστας Τερζενίδης