Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2024, 5:11:44 μμ
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 22:50

Τασος Ναούμης:Αφελείς και επιτήδειοι

Πολλές  φορές η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν υπακούει τους κανόνες της λογικής.  Οι φήμες έλεγαν ότι θα γίνει ισχυρός σεισμός  στις  15.00 (που δεν έγινε) και μετά στις 17.00 (που δεν έγινε ) και μετά στις  18.00 (που επίσης δεν έγινε).  Οι κάτοικοι της Λέσβου επηρεασμένοι από  τον ισχυρό σεισμό, που ταρακούνησε το νησί τους  δυο ήμερες νωρίτερα, πίστεψαν αυτήν την φημολογία και  παρέμειναν φοβισμένοι  σε ανοικτούς χώρους για να προστατευτούν.

Ο δε υπουργός υποδομών ζήτησε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ελέγξει την προέλευση της φημολογίας  (Καθημερινή 15/6/2017). Είναι γνωστό ότι η επιστήμη δεν διαθέτει  την ικανότητα  να προβλέψει  ούτε το επίκεντρο, ούτε την ένταση, ούτε την χρονική στιγμή που θα γίνει  ένας  σεισμός. Κανένας μα απολύτως κανένας επιστήμονας δεν μπορεί σε καμιά χώρα του κόσμου να κάνει πρόβλεψη σεισμού. Επομένως  με βάση την κοινή  λογική οι κάτοικοι της Λέσβου  θα έπρεπε να περιφρονήσουν τις  ανυπόστατες διαδόσεις και να συνεχίσουν την ζωή τους κανονικά. Το ζήτημα  δεν είναι το ποιός  διασπείρει ψευδείς ειδήσεις  αλλά το  γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς και   με τόση ευκολία υιοθετούν  καλόπιστα τόσο εξωφρενικά  παράλογες και αντιεπιστημονικές απόψεις.  
     Πολύ συχνά οι αφελείς πέφτουν θύματα επιτηδείων.  Δεν υπάρχει περιοδικό ποικίλης ύλης που να μην αφιερώνει  ειδική στήλη σε ωροσκόπιο  και δεν υπάρχει μεσημεριανή εκπομπή στην τηλεόραση που να μην παρουσιάζει τον /την αστρολόγο της  που με σοβαροφάνεια  και πειστικότητα  αναγγέλλουν τα μελλούμενα.  Τι είναι η αστρολογία;  Η επιστήμη του τίποτε.  Και τι είναι οι αστρολόγοι;  Επιτήδειοι  που εκμεταλλεύονται την αφέλεια των ανθρώπων και πλουτίζουν εις υγείαν των κορόιδων. Είναι άνθρωποι που αν και έχουν  πλήρη άγνοια από αστρονομία,  προσποιούνται ότι γνωρίζουν τις κινήσεις των άστρων που υποτίθεται ότι καθορίζουν την ζωή μας.  Με βάση την κοινή λογική θα έπρεπε οι πολίτες να αποφεύγουν και να χλευάζουν τους αστρολόγους  (και τα μέντιουμ και τις  καφετζούδες)  και η πολιτεία θα έπρεπε  να προστατεύει τους αφελείς,  απαγορεύοντας  και  την διαφήμιση  των αστρολόγων  στα μέσα μαζικής ενημερώσεως  και τις εμφανίσεις  τους στην τηλεόραση.  
    Στην απουσία της κοινής λογικής οφείλεται και το φαινόμενο Σώρα.  Ένας άνθρωπος  που εμφανίζεται από το πουθενά, ισχυρίζεται ότι  διαθέτει 600 δις ευρώ (όσο δυο φορές το χρέος της Ελλάδος) τα όποια προσφέρει για να ξεχρεώσει τα ιδιωτικά χρέη των Ελλήνων. Επικαλείται μάλιστα και μια δικαστική απόφαση που πιστοποιεί την αλήθεια των λόγων του και αποδυναμώνει κάθε αντίλογο.  Αν οι Έλληνες έδειχναν  περισσότερη εμπιστοσύνη στους αριθμούς, θα έπεφταν   σπανιότερα θύματα των επιτηδείων. Τι λένε οι αριθμοί;  Ο πλουσιότερος  άνθρωπος του πλανήτη  είναι ο Bill Gates ο ιδρυτής της microsoft με 79.2  δις $,  ο δεύτερος στην σειρά είναι ο μεξικανός  Carlos Slim Helu των τηλεπικοινωνιών με 77,1 δις $,  τρίτος είναι ο επενδυτής Warren Buffett με 72,7 δις $ και τέταρτος ο Amancio Ortega της Zara με 64,5 δις $. ( Forbes 10/10/2015 ελληνική έκδοση) .  Αθροίζοντας  τα ποσά και μετατρέποντας  τα δολάρια σε ευρώ διαπιστώνουμε ότι  ο Άρτεμης Σώρας διαθέτει  (κατά τα λεγόμενα του)  περιουσία οκτώ φορές μεγαλύτερη από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και  διπλασία από το άθροισμα  της  περιουσίας των τεσσάρων πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Η κοινή λογική λέει  ότι είτε ο Αρτέμης Σώρας αποτελεί ένα μοναδικό οικονομικό φαινόμενο αφού κατάφερε ι να δημιουργήσει την μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη (και να την κρατήσει   κρυμμένη από όλους),  είτε ότι  είναι ένας ακόμη κατεργάρης, από τους τόσους που απασχολούν την δικαιοσύνη. Διαλέγετε και παίρνετε. Διακόσιοι  συντοπίτες  μας  πίστεψαν ότι πρόκειται για οικονομικό κολοσσό και στηρίχθηκαν επάνω του (πληρώνοντας την συνδρομή τους)  για να γλυτώσουν τα χρέη τους.  Δυστυχώς γι’ αυτούς,  απογοητευτήκαν.
 Ευλόγως μπορεί να αναρωτιέται κανείς για πιο λόγο γινόμαστε τόσο αφελείς  και  εμπιστευόμαστε  ανθρώπους που εκστομίζουν τόσο τερατώδη  ψεύδη. Η αποδοχή του ψέματος  εξαρτάται από το μέγεθος του. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τόσο  ευκολότερα γίνεται αυτό  πιστευτό, ιδίως όταν είναι δύσκολο  να σταθμίσουμε τις πραγματικές  συνέπειες του ψέματος στην ζωή μας. Επιπροσθέτως όσο το ψέμα  ανταποκρίνεται στις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα πιστεύω μας, τόσο αποφεύγουμε κάθε λογική επεξεργασία και τα πιστεύουμε  ακρίτως. Εάν μάλιστα αυτός που εκστομίζει  το ψέμα έχει ύφος σοβαρό, εμφάνιση περιποιημένη  και λόγο που πείθει, τότε  υιοθετούμε το ψέμα  ευκολότερα.
  Είδαμε τι συνέβη στην Μ. Βρετανία. Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ  της αποσχίσεως της  Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και το ακόλουθο: τα 350 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας που πληρώνει η χώρα κάθε εβδομάδα  στην Ε.Ε. θα μένουν στην Μ. Βρετανία  και θα πηγαίνουν στο ταμείο  του NHS, δηλαδή  στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας. Ο εμπνευστής του επιχειρήματος και πρωταγωνιστής της νίκης στο δημοψήφισμα  Nigel Farage είχε  το θράσος να πει (εκ των υστέρων) ότι επρόκειτο για λάθος  (courier international no1389 15/6/2017).Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε τι διαφέρει το λάθος  από την ‘’αυταπάτη’’, η ‘’αυταπάτη’’ από το  ψέμα και το ψέμα από την συνειδητή εξαπάτηση;  
Ευτυχώς όμως όλα τα ψέματα δεν γίνονται πάντα  πιστευτά. Εάν για παράδειγμα  ακούγατε  ότι  διακόσιοι ελέφαντες  βόσκουν  στο Πάρκο του Κιλκίς ασφαλώς και δεν θα το πιστεύατε, διότι κανείς δεν  είναι τόσο αφελής για να πιστέψει  τέτοια ανοησία.  Τι δουλεία έχουν οι ελέφαντες σε ένα πάρκο όπου δεν υπάρχει  ίχνος πρασινάδας για να βοσκήσουν;  
  Επίσης αν ο πρωθυπουργός μιάς  χώρας  έλεγε για πρώτη φορά στην ζωή του ένα μεγάλο ψέμα  όπως πχ ότι θα σκίσει μνημόνια (δηλαδή επίσημα κρατικά συμβόλαια) ή ότι θα διαγράψει το δημόσιο χρέος με ένα άρθρο και ένα νόμο  ή ότι δεν θα μειώσει μισθούς και συντάξεις  θα τον πίστευε κανείς;  Φυσικά και  όχι,  διότι πολίτες  τόσο  αφελείς  δεν υπάρχουν και διότι ένας πρωθυπουργός δεν λέει ποτέ ψέματα. Ψέματα και μάλιστα τερατώδη λένε μόνο οι επικίνδυνοι και οι απατεώνες.