Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2025, 2:07:40 μμ
Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 22:46

Το αντεργατικό έκτρωμα και ο χρόνος εργασίας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ κτυπά τη λειτουργία των συνδικάτων, το απεργιακό δικαίωμα και τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, κατ' επέκταση τους μισθούς. Αφορά την καρδιά της ίδιας της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, στοχεύει σε αλλαγές που είναι στρατηγικές για το κεφάλαιο. Και γι' αυτόν τον λόγο κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων, να βάλουν τους απεργιακούς αγώνες στον γύψο.


Από την αντιπαράθεση στη Βουλή , αλλά και η ταξική αναμέτρηση έξω από την Βουλή, στους χώρους δουλειά, στα συλλαλητήρια για το αντεργατικό τερατούργημα αποκάλυψε για ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν δύο κόσμοι. Από την μια βρίσκονται η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που με αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους στη κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας.
Από την άλλη υπάρχει ο κόσμος της εργασίας που υπόκειται αυτήν την πολιτική, που όμως πρέπει να οργανωθεί να παλέψει μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να μείνουν στα χαρτιά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, όλες οι αντεργατικές επιλογές, όπως το αντεργατικό έκτρωμα.
Κοιτάμε κατάματα τον χειρότερο συσχετισμό δυνάμεων που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, την υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Όμως δεν υποτασσόμαστε. Μας απασχολεί πώς στις δεδομένες συνθήκες ισχυροποιείται το ΚΚΕ με στόχο να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό του σκοπό, την πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Οι αυξημένες ώρες εργασίας μεγαλώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη)

Μέσα στις διατάξεις του αντεργατικού εκτρώματος είναι 10ωρη απλήρωτη δουλειά με τα κεφάλια σκυμμένα για την καπιταλιστική ανάκαμψη της επόμενης μέρας
Όμως περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), μια τάση που φαίνεται να αυξάνεται, με τους οργανισμούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας της covid-19.
Στην παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment Intenational, έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν.
Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.
Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία”, δήλωσε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
Γενικά η έρευνα, που εξέτασε στοιχεία από 194 χώρες, βρήκε ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)