Τρίτη, 8 Απριλίου 2025, 3:15:09 πμ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 12:29

Τοξικότητα και συντροφικότητα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Όταν μιλάμε για ζώα χρησιμοποιούμε τον όρο κοπάδι ή αγέλη. Όταν μιλάμε για πουλιά χρησιμοποιούμε τον όρο σμήνος κι όταν μιλάμε για ψάρια τον όρο σμάρι. Για τον άνθρωπο χρησιμοποιούμε γενικώς τον όρο "λαός". Όλα τα παραπάνω προσδιοριστικά  ονόματα έχουν κάτι το κοινό μεταξύ τους. Είναι ουσιαστικά και σύμφωνα με την γραμματική ανήκουν στα «περιεκτικά» κι όχι στα κύρια ονόματα.

Λέμε γενικά Έλληνες. Αλλά δεν διευκρινίζουμε για ποιους Έλληνες μιλάμε. Έλληνας είναι ο Γιάννης Λάτσης, Έλληνας ο Βαρδινογιάννης, Έλληνας και ο κάθε μπαρμπα-Γιάννης. Είναι όμως ίδιοι; Να γιατί  ο λαός είναι το μεγαλύτερο λογοπαίγνιο της Ιστορίας, αφού δεν δηλώνει τίποτα το συγκεκριμένο. Μπορεί να αναφέρεται στο σύνταγμα ότι  είναι «κυρίαρχος», αλλά στην ουσία κανείς δεν του δίνει σημασία, και στα νοσοκομεία δεν βρίσκει ράντζο!

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στηρίζεται σε κόμματα. Όσα από αυτά μπαίνουν τη βουλή, είτε μόνα τους είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα σχηματίζουν κυβέρνηση.

Το κάθε κόμμα έχει το δικό του κομματικό «στρατό» και το δικό του στελεχικό δυναμικό, αυτό που συνήθως ζει κομματική δαπάνη. Είναι ένας τρόπος βιοπορισμού κι αυτός για τους πολιτικούς επαγγελματίες .

Τα διαρκώς μειούμενα ποσοστά του Σύριζα από εκλογές σε εκλογές περιόρισαν την κρατική του επιχορήγηση, ώστε να μην μπορεί να πληρώνει το συνεργατικό του προσωπικό, γεγονός που προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις.

Το να μιλά κανείς για κομματική πολιτική και να πληρώνεται ως σύμβουλος ή συνεργάτης από αυτή, με χρήματα δανεικά, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει η κατάσταση αυτή  το κόμμα σε δανεισμό, όπως συνέβη με ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που μαζί χρωστούν σχεδόν 1 δις. Έτσι, θα χάσει ο Σύριζα ένα ακόμη ηθικό πλεονέκτημα.

Στις 7-8 Σεπτέμβρη 163  μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με την ψήφο τους,  μεταξύ αυτών και κάποιοι τηλεφωνικά, ακύρωσαν τις 74.450 ψήφους,  που έλαβε ο  Κασσελάκης στις προεδρικές εκλογές. Πίσω από τους αριθμούς αυτούς βρίσκονται πρόσωπα. 

Ον και όν-ομα πάνε μαζί, λέει ο Πλάτων.  Οι αριθμοί, όποιοι και να είναι αυτοί, είτε μιλάμε για 87 είτε για 163  ακυρώνουν κατά τον Αριστοτέλη τον άνθρωπο ως  πολιτικό ον και τον μετατρέπουν σε ένα νούμερο, σύνηθες κι αυτό φαινόμενο της εποχής μας, σε βάρος της προσωπικότητας του ατόμου.

Το κύριο ερώτημα  είναι: Αν αυτή τη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών, για την ανάδειξη προέδρου στον Σύριζα , θα γίνει σεβαστό; Αν θα το σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα αυτοί που καθαίρεσαν αντιδημοκρατικά τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Σύριζα; Αν ο Σύριζα μετά από τις εκλογές θα είναι  ενωμένος ή ξανά διασπασμένος; 

Στην Ελλάδα άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά", λέει ο Ροΐδης. Η καθεστηκυία τάξη εκτός από φαινόμενο ταξικό και κοινωνικό είναι και κομματικό. Το μεγαλύτερο κομμάτι σε κάθε κόμμα είναι η βάση του και όχι οι μηχανισμοί του! Ο αυταρχισμός, εξάλλου, εκτός από ιδεολογία είναι και νοοτροπία!

Κι ενώ η κεντροαριστερά γενικά ασχολείται με την προεδρολογία και δεν ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της χώρας, σε  στιγμές που η Τουρκία αλλάζει τον χάρτη για το Αιγαίο. Κι όπως δεν είναι πια τα Ίμια ελληνικά, φοβούμαι μην συμβεί το ίδιο και με άλλα νησιά. 

Η πολιτική ως δυνατότητα αλλαγής της κοινωνικής και της οικονομικής τάξης  υπήρχε πάντα  και θα υπάρχει. Οι ιδεολόγοι και οι συμφεροντολόγοι μέσα σε ένα κόμμα υπήρχαν και  θα υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που υπηρετούν αξίες και αυτοί που προσδοκούν αξιώματα.

 Όποιος σέβεται τη δημοκρατία, σέβεται και τις πλειοψηφικές αποφάσεις της. Όποιος δέχεται την ιδεολογία, τη φιλοσοφία και την ηγεσία ενός κόμματος μένει σ’ αυτό, ειδάλλως φεύγει. Εκτός κι αν μένει για προσωπικούς ή «ιδιοκτησιακούς» λόγους.