Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2025, 3:27:13 πμ
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 22:16

Ζούμε σ’ ένα κράτος ανεύθυνο και επικίνδυνο!

Του Κώστα Τερζενίδη
Σχεδόν κάθε μέρα αυτό το κράτος προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ανευθυνότητα και την επικινδυνότητά του στη (μη) λειτουργία του, και το κατορθώνει!
Μπορεί κανείς να φανταστεί πως πάνω από έναν κεντρικό αγωγό ύδρευσης, είναι δυνατό να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει κτηνοτροφική μονάδα; Κι όμως, στη χώρα αυτή κάναμε πράξη το σύνθημα του Γαλλικού Μάη του ’68, «η φαντασία στην εξουσία»!


Αρμόδιες και αναρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν άδεια και λειτούργησε κτηνοτροφική μονάδα πάνω από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Κιλκίς, με αυτονόητο επακόλουθο ο αγωγός να καταστραφεί σταδιακά από τα απόβλητα του στάβλου και να σπάσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη και ένας τεράστιος πίδακας νερού να κάνει την εμφάνισή του στο χώρο που σταβλίζονται τα ζώα.
Πρόκειται για τον τεράστιο αγωγό που κατασκευάστηκε μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και θα μετέφερε τα νερά του Μπέλλες στο Κιλκίς. Ο αγωγός αυτός χρησιμοποιήθηκε τελικά σε ένα μικρό του τμήμα για τη μεταφορά των νερών από τις γεωτρήσεις του Σταυροχωρίου στο Κιλκίς.

Το ιστορικό
Το 1999 με τη συμπληρωματική διανομή χωραφιών κτηνοτρόφος της Ξηρόβρυσης πήρε έκταση 6,3 στρεμμάτων. Το 2001 όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και του Δήμου Κιλκίς συνεπικουρούν  και στο αγρόκτημα αυτό δίνεται άδεις εγκατάστασης, ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας. Ακριβώς πάνω από τον αγωγό ύδρευσης! Κανείς δεν αποτύπωσε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, κανείς δεν έλεγξε αν υπάρχουν τέτοια δίκτυα στην περιοχή και για τις τρεις αυτές άδειες. Ηταν αυτονόητο πως μετά από χρόνια τα απόβλητα του στάβλου θα κατέστρεφαν τον αγωγό ύδρευσης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία των κατοίκων του Κιλκίς που υδρεύονται μέσω αυτού του αγωγού!
Η ύπαρξη του αγωγού όμως ήταν γνωστή, γι’ αυτό και για την προστασία του σκεπάστηκε με τσιμέντο, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ικανό να αποτρέψει τη σταδιακή φθορά του αγωγού.
Όταν ο αγωγός έσπασε και τα νερά του κατέκλεισαν το χώρο που σταβλίζονται τα ζώα, είχε πρόβλημα πλέον και ο κτηνοτρόφος, ο οποίος το Νοέμβριο κατέθεσε αγωγή κατά της ΔΕΥΑΚ, επικαλούμενος απώλεια γάλακτος και παραγωγής.  
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Ηλίας Αβραμίδης, προσέφυγε στην Εισαγγελία Κιλκίς, ενημερώνοντας πως το πρόβλημα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και πως πρέπει να υποχρεωθεί ο κτηνοτρόφος να επιτρέψει τη λήψη μέτρων. Κι αυτό γιατί η ΔΕΥΑΚ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα απολύτως χωρίς να έχει την έγκριση του κτηνοτρόφου για εργασίες μέσα στον ιδιωτικό του χώρο.
Πάντως, οι μέχρι τότε μετρήσεις της ΔΕΥΑΚ δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα μόλυνσης του νερού, μιας και ο αγωγός ήταν σε διαρκή πίεση, μη επιτρέποντας την είσοδο μολυσματικών ουσιών στον αλλοιωμένο αγωγό. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο λόγος που η ΔΕΥΑΚ δεν προχωρούσε σε διακοπή της υδροδότησης και άρα της πίεσης στον αγωγό.
Η εισαγγελέας Κιλκίς αντέδρασε άμεσα και με ευαισθησία, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος. Κάλεσε σε σύσκεψη το δήμο, τη ΔΕΥΑΚ, τον κτηνοτρόφο και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς. Στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της μονάδας, αλλά τελικά και για κοινωνικούς λόγους επιλέχθηκε η λύση της παράκαμψης της κτηνοτροφικής μονάδας.

Οι δημότες... πληρώνουν
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Αφού ο κτηνοτρόφος έδωσε την άδεια να γίνουν στον ιδιωτικό του χώρο εργασίες από τη ΔΕΥΑΚ, και να απομακρύνει επιτέλους τις αγελάδες, την περασμένη Τετάρτη η υπηρεσία αποκάλυψε σε βάθος δυο μέτρων τον αγωγό, καθάρισε το χώρο και διέκοψε την λειτουργία του αγωγού, αποκαθιστώντας προσωρινά τη βλάβη με ηλεκτροκόλληση.
Ταυτόχρονα ξεκινούν οι εργασίες ώστε να κατασκευαστεί νέος αγωγός, μήκους 150 μέτρων, παρακάμπτοντας πλέον την κτηνοτροφική μονάδα. Το έργο αυτό εκτιμάται πως θα στοιχίσει περίπου 40.000 ευρώ, κοντά δηλαδή 15 εκατομ. δρχ., για να μην ξεχνιόμαστε με την ισοτιμία του σκληρού νομίσματός μας. Και ποιος θα πληρώσει για την ανευθυνότητα των υπηρεσιών; Μα είναι προφανές: η ΔΕΥΑΚ, δηλαδή –όπως πάντα- οι δημότες!   
Το θέμα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Η κα Ιωάννα Ρούσσου έθεσε το θέμα και μίλησε για ολιγωρία της σημερινής και προηγούμενης δημοτικής αρχής, γιατί χτίστηκε στάβλος πάνω στον κεντρικό αγωγό. Μίλησε για μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση της βλάβης, με αποτέλεσμα να σπαταλούνται τεράστιες ποσότητες νερού σε έναν δήμο που οι δημότες ακριβοπληρώνουν το νερό.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης απάντησε με το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα», σημειώνοντας πως η νέα δημοτική αρχή δεν έχει καμία ευθύνη ούτε για την παραχώρηση του χωραφιού ούτε για τη λειτουργία του στάβλου πάνω στον αγωγό. «Από το Νοέμβριο που διαπιστώθηκε η φθορά του αγωγού, κάναμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την υγεία των κατοίκων και να προχωρήσουμε στη μετατόπιση του αγωγού» σημείωσε, περιγράφοντας και τις κινήσεις που έγιναν μέσω της Εισαγγελίας Κιλκίς.
Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο αντιδήμαρχος Κρουσσίων Θεόδωρος Βαφειάδης, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει το γιατί η κα Ρούσσου επιρρίπτει ευθύνες στη νέα δημοτική αρχή, που και ευθύνη δεν έχει για το τι έγινε στο παρελθόν και κάνει το παν για να δώσει άμεση και οριστική λύση.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσογγίδης σημείωσε πως το νερό δεν μπορεί να μολυνθεί όσο ο αγωγός λειτουργεί λόγω της υψηλής πίεσης στο εσωτερικό του.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης ζήτησε να χαρτογραφηθεί η περιοχή που διέρχεται ο αγωγός και να δεσμευθεί η χρήση των αγροτεμαχίων, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις.