Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κιλκίς, του περασμένου Ιουλίου, μας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος την πρόθεση της διοίκησης για οργάνωση ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νομό το Σεπτέμβριο που διανύουμε. Εξέφρασα την ένστασή μου για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συνεδρίου, όπως και για την περίοδο υλοποίησης, αφού λόγω καλοκαιρινών διακοπών δεν υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας τέτοιου εγχειρήματος, αλλά και γιατί καθώς θα διανύουμε προεκλογική περίοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση, δε θα υπάρχει ουσιαστικός λόγος, προτάσεις και δέσμευσή της για τις κατευθύνσεις που θα χαράξει το Συνέδριο και έτσι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της τοπικής ανάπτυξης δε θα μπορεί να εκπροσωπηθεί και να εκφρασθεί ουσιαστικά.
Ο Πρόεδρος επέμενε για την υλοποίηση το Σεπτέμβριο, όμως στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ μας ανακοινώθηκε η αναβολή του Συνεδρίου για το Φεβρουάριο, ενώ με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το κόστος του προϋπολογίζεται στις 50.000 ευρώ.
Μάλιστα επιλέχθηκε (με ποια διαδικασία άραγε) και Σύμβουλος Διοργάνωσης Συνεδρίων, ο καλύτερος στην Ελλάδα, όπως σημείωσε με καμάρι ο Πρόεδρος, ο οποίος θα παρέχει όμως τις υπηρεσίες του δωρεάν!!!
Τη στιγμή λοιπόν που η αγορά αναστενάζει, τη στιγμή που είναι νωπό το Δάνειο των 100.000 ευρώ της Διοίκησης για να αποπληρώσει τις δαπάνες για την επίπλωση των γραφείων, τη στιγμή που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το τοπίο της αυτοδιοίκησης και των αρμοδιοτήτων της (δήμοι, περιφέρειες κλπ.) και συνεπώς του σημερινού Νομού Κιλκίς, ο κ. Τονικίδης επιμένει για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου αμφιβόλου σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας, το οποίο ανέβαλε ήδη μία φορά λόγω κακού προγραμματισμού και εκτιμήσεων και θέλει μάλιστα να δαπανήσει για αυτό 50.000ευρώ.
Τα χρήματα εκτιμά πάλι (όπως εκτιμούσε ότι θα τα βρει και για την επίπλωση και διαψεύσθηκε), ότι θα τα βρει από χορηγούς και Υπουργεία, όπως όμως ο ίδιος μας είπε, πρώτη η Περιφερειάρχης αρνήθηκε το ρόλο του συνδιοργανωτή και προφανώς του χρηματοδότη με τη δικαιολογία του θολού μετεκλογικού τοπίου των αρμοδιοτήτων.
Εάν όλοι οι τοπικοί φορείς (Αυτοδιοικητικοί, Αγροτικοί, Βιοτεχνικοί, Βιομηχανικοί, Εμπορικοί και Επαγγελματικοί, Πολιτιστικοί και Τουριστικοί, Τοπικές Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ.) αποφάσιζαν να διοργανώσουν ένα τέτοιο Συνέδριο και δεσμεύονταν για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων και των προτεραιοτήτων που αυτό θα χάραζε τότε, υπό προϋποθέσεις και πάλι, θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε ένα τέτοιο ποσό, αλλά και πάλι όχι αυτήν τη χρονική περίοδο.
Ακόμη όμως και αν τα χρήματα βρεθούν, αποτελεί πρόκληση κάτω από τις παρούσες γενικές οικονομικές συνθήκες και την οικονομική κατάσταση του ίδιου του ΕΒΕ Κιλκίς να διοργανωθεί ένα Συνέδριο από αυτό μεμονωμένα, τα αποτελέσματα του οποίου δε θα δεσμεύουν κανένα από τους συντελεστές της ανάπτυξης εντός και εκτός Νομού και ο οποίος Νομός ουσιαστικά δε θα υφίσταται πλέον σαν αυτοδιοικητική οντότητα με σοβαρές αρμοδιότητες.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τονικίδης ωθεί και πάλι το Επιμελητήριο, για ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας Αναπτυξιακό Συνέδριο, σε ένα νέο χορό δαπανών για τις οποίες δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα έσοδα και δεν ξέρουμε τελικά ποιός θα τις φορτωθεί.
Η Ανάπτυξη με δανεικά συζητιέται, αλλά η Ανάπτυξη στα λόγια και στο χαρτί με δανεικά είναι πλέον απαγορευμένη για αυτούς που ξέρουν πού πατάνε και πιστεύουν πραγματικά σε αυτήν, χωρίς να τη χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα.
Του
Παναγιώτη Αμοιρίδη
Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕ
Κιλκίς,
Επικεφαλής
Συνδυασμού
«Επιχειρηματική Δράση»