Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 7:14:45 μμ
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 04:07

Αριστείδης Παπαδόπουλος : “Καλλικράτης”: Νέα πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Και ο λόγος περί συνενώσεων… αποφασιστική και κρίσιμη φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, η διανύουσα περίοδος για το μέλλον και την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συζητήσεις , διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων σε όλη τη χώρα. Υποθέτουμε βέβαια πως όλα συμβαίνουν προς το  όφελος και την εξυπηρέτηση των πολιτών – δημοτών της απανταχού επικράτειας. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτω τις απόψεις μου διαμορφώνοντας μια πρόταση που πιστεύω ότι ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιοχής από όπου κατάγομαι. Πιο μπροστά όμως θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση.


Η κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει το ριζικό ανασχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, με την ίδρυση νέων περιφερειών, την κατάργηση των Νομαρχιών, τη δημιουργία νέων ισχυρών δήμων. Πιστεύω πως ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολύ σοβαρό και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά το δυναμικό των νέων συνενωμένων δήμων. Όλοι γνωρίζουμε πως η μορφολογία μιας ευρύτερης περιοχής, τα φυσικά χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, η πολιτιστική της ταυτότητα, οι ασχολίες και οι σχέσεις των κατοίκων, οι κοινές δράσεις και εκδηλώσεις δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα γιατί μετά την κατάργηση των Νομαρχιών να μην προχωρήσουμε από μηδενική βάση σε δήμους που η συνοχή τους και τα κοινά τους χαρακτηριστικά θα δίνουν καλύτερη προοπτική στους κατοίκους τους; Νομίζω ότι η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για συνενώσεις δήμων από διαφορετικές νομαρχίες με καλύτερες προοπτικές από αυτές που τώρα διαμορφώνονται. Μάλιστα δίνεται η εντύπωση πως γίνεται προσπάθεια το θέμα των συνενώσεων να κλείσει γρήγορα χωρίς να έχει για τη σοβαρότητα του τη δέουσα αντιμετώπιση.
Εν πάσει περιπτώσει και εφόσον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την τελική απόφαση πιστεύω πως το σχέδιο Καλλικράτης πρέπει να διδαχθεί από τον Καποδίστρια και να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, έτσι ώστε να έχουμε δήμους που να σέβονται τις κοινωνίες και τους ανθρώπους τους. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει οι νέοι δήμοι να χαραχθούν με πολιτική σκοπιμότητα, έτσι ώστε να βολεύουν και να συμφέρουν «κομματικά» σε κάποιους. Δυστυχώς το αναφέρω αυτό γιατί συνήθως διάφοροι πολιτικοί παράγοντες βλέπουν μέσα από τους νέους δήμους ποια μπορεί να είναι η δική τους προοπτική και αγωνιούν να διαμορφώσουν καταστάσεις που θα τους δίνουν αυξημένο ρόλο στα νέα δεδομένα. Οι συνενώσεις αν δεν σεβαστούν τις τοπικές κοινωνίες και τις ιδιαιτερότητες τους θα οδηγήσουν την περιφέρεια στο μαρασμό και θα διογκώσουν τα αστικά κέντρα υπερβολικά.
Πάνω σε αυτή τη βάση και με τα παραπάνω γενικά κριτήρια ένας νέος δήμος που θα προέκυπτε από τη συνένωση των Δήμων Μουριών, Δοϊράνης και Χέρσου θα μπορούσε να είναι  ισχυρός και βιώσιμος. Αποτελεί  εξαιρετική ευκαιρία  για την περιοχή βιομηχανικής προοπτικής του Χέρσου, της μοναδικής λίμνης Δοϊράνης και του ορεινού όγκου του πανέμορφου Μπέλλες να πρωτοστατήσουν στις νέες συνθήκες και να μη μείνουν ουραγοί στις διαμορφούμενες εξελίξεις.
Πρόταση λοιπόν για έναν δήμο με την συνένωση των τριών με τους  τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας σε προτεραιότητα. Με τις δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, με την ανάπτυξη της μελισσοκομίας και με σύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που θα στηρίζονται στις γνώσεις και τις εμπειρίες που από παράδοση κατέχουν οι άνθρωποι της περιοχής η οικονομία της περιοχής μπορεί να ζωντανέψει. Η αξιοποίηση των υποδομών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ιατρεία, Κ.Ε.Π., συνεταιρισμοί κ.α.) μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων.
Η περιοχή αυτή έχει τη δική της ιστορική διαδρομή, είναι σημαία και πύλη της πατρίδας μας, έχει τα ιδιαίτερα φυσικά γνωρίσματα της και αποτελεί πόλο έλξης για το νομό μας. Σε συνδυασμό με μια κοινή πορεία με τον όμορο δήμο της Κερκίνης τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα. Το μεγάλο προνόμιο της περιοχής είναι η απαράμιλλη ομορφιά της. Το Μπέλλες με τις «δυο νύφες» στα πόδια του ( Δοϊράνη – Κερκίνη) έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί τουριστικά. Η σύνδεση των δυο λιμνών σε μια διαδρομή κατά μήκος της οροσειράς με αφετηρία τα Χίλια Δένδρα και τέρμα το Φράγμα του Λιθότοπου θα πρέπει να αποτελέσει στόχο συνεργασίας των δήμων της περιοχής.     
Αυτό όμως που ιεραρχείται  ως πολύ σημαντικό κατά την άποψη μου και πρέπει να γίνει συνείδηση για όλους αυτούς που διαχειριστούν τα επόμενα χρόνια τις «τύχες» της ευρύτερης περιοχής, είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων λόγω του φυσικού πλούτου, της ομορφιάς και του κλίματος που συναντούμε στην περιοχή.
Με τη λειτουργία προαστιακού σιδηρόδρομου στο μέλλον, όπως και με τη δημιουργία του νέου αυτοκινητόδρομου η απόσταση από τα αστικά κέντρα του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης μικραίνει ακόμη περισσότερο και κάνει την περιοχή ακόμη πιο ελκυστική. Νέα οικιστικά σχέδια κατά μήκος των χωριών του Δροσάτου, Αμαράντων, Αγ. Χαραλάμπους, Μυριοφύτου, όπως και κατά μήκος των παρυφών του Μπέλλες όλα με θέα  τη λίμνη δίνουν τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων σύγχρονων οικισμών που θα σέβονται το περιβάλλον και θα δίνουν την ευκαιρία για υψηλή ποιότητα ζωής κοντά στη φύση και στο πράσινο.
Χαίρομαι που σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση του κ. Κώστα Τερζενίδη, που χρόνια τώρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη διάσωση της λίμνης, δείχνοντας την ευαισθησία και την αγάπη του για την περιοχή της λεκάνης.
Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, ελπίζω σύντομα οι δήμαρχοι της περιοχής να οργανώσουν ανοικτή συνάντηση που θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα.