Με πολύ απλά λόγια ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη διάθεσή μας, κυρίως μέσω χημικών ουσιών που λέγονται νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη κτλ.). Μια κακή διατροφή, εκτός από την εμφάνιση σωματικών προβλημάτων (π.χ. παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις), μπορεί να κλονίσει το ισοζύγιο των νευροδιαβιβαστών, ευνοώντας υπό προϋποθέσεις το stress, το άγχος, τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.
Η ψυχική μας υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη βιταμινών (π.χ. σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνη C, βιταμίνη D), την έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων (π.χ. ψευδάργυρος, σελήνιο, μαγνήσιο), την έλλειψη αμινοξέων (π.χ. τρυπτοφάνης), καθώς και από ορμονικές διαταραχές (π.χ. ορμόνες θυρεοειδούς, κορτιζόλη).
Οι τροφές που είναι καλό να αποφεύγουμε είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, οι μεγάλες ποσότητες καφέ και το λευκό αλεύρι.
Αντίθετα, οι τροφές που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία είναι μεταξύ άλλων τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος), τα αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια), τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, λαχανίδα, μπρόκολο), οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες, τα καρότα, τα μούρα, το πράσινο τσάι και τα μπαχαρικά (κανέλα, πιπερόριζα, κουρκουμάς).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διατροφή δεν υποκαθιστά τη θεραπεία από ειδικό και όταν κάποιος αισθάνεται επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, χρειάζεται να συμβουλευτεί το γιατρό του και να ζητήσει βοήθεια. Η σωστά μελετημένη διατροφή μπορεί όμως να δημιουργήσει συνθήκες για μια ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων ή να βοηθήσει ακόμη και στην πρόληψη μιας ψυχικής ασθένειας.
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 19:38
Διατροφή και ψυχική υγεία
Γράφει ο Παύλος Κουτσοβίτης, ψυχίατρος.
Ο τρόπος με τον οποίο οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.