Τί κάνει ο γνωστικός συμπεριφορικός ψυχοθεραπευτής στη θεραπεία ζεύγους: Αφού ενημερωθεί για τα προβλήματα στη σχέση, πάρει το ατομικό ιστορικό του καθενός και ιστορικό σχέσης, διαπιστώνει και τους εξηγεί ποιες είναι οι πυρηνικές πεποιθήσεις τους και ανάγκες του καθενός, όπως διαμορφώθηκαν από την πατρική οικογένεια αλλά και μέσα στα χρόνια. Συνεχίζει, εξηγώντας τους τα αίτια και όλους τους λόγους που έχουν το συγκεκριμένο σύστημα αλληλεπίδρασής στη σχέση τους.
Τους βοηθάει να κατανοήσουν ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν κι αναζωπυρώνει ο ένας τον άλλον, μπαίνοντας σε φαύλο κύκλο επιθέσεων.
Τους μαθαίνει νέες τεχνικές ώστε να μη καταφεύγουν αυτόματα στις ίδιες που δημιουργούσαν τα προβλήματα. Πλέον μπορούν καλύτερα από αυτό, καθώς συζητούν και κατανοούν τις βαθύτερες ανάγκες τους και τις καλύπτουν, αλληλοβοηθούμενοι κι επιλύοντας τις διαφωνίες τους ως υγιείς ενήλικες. Λειτουργούν επουλωτικά ο ένας για τον άλλον.
Ωστόσο, η θεραπεία ζεύγους δεν μπορεί να υποχρεώσει δύο ανθρώπους που δεν περνάνε καλά μαζί να συνεχίσουν να είναι μαζί ή που ο ένας εξελίσσεται κι ο άλλος όχι, κι έτσι πολλές φορές το διαζύγιο είναι η πιο ώριμη και καλή λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, είναι σημαντική η θεραπεία ζεύγους για την ομαλή εξέλιξη του διαζυγίου, χωρίς αντιδικίες ή ανώριμες καταστάσεις, κάτι που βλάπτει και τους ίδιους και πολύ περισσότερο τα παιδία αν υπάρχουν.
H Ελισάβετ Μελετιάδου, είναι Ψυχολόγος Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.