Ο μυελός των οστών, δηλαδή το μεδούλι, είναι μια μαλακή λιπώδης ουσία, η οποία γεμίζει τον αυλό των διαφύσεων και τις κυψέλες της σπογγώδους ουσίας των διαφόρων οστών και είναι το κύριο αιμοποιητικό όργανο του ανθρώπου. Κάθε εικοσιτετράωρο παράγει 100 έως 250 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων πολυμορφοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια και 70 έως 150 δισεκατομμύρια αιμοπετάλια. Ας διευκρινιστεί, ότι η μαλακή λιπώδης ουσία βρίσκεται μέσα στα μεγάλα κόκαλα του σκελετού μας.
Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι κάθε 4 λεπτά κάποιος άνθρωπος στον κόσμο μαθαίνει ότι έχει καρκίνο του αίματος, π.χ. λευχαιμία. Τότε ο μυελός των οστών (το μεδούλι) σταματά να παράγει υγιή κύτταρα και συνήθως παράγει προβληματικά παθολογικά κύτταρα. Και τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: τι μπορεί να θεραπεύσει τη λευχαιμία; Κάποιοι, από το πλήθος των ασθενών μπορούν να θεραπευθούν. Πώς; Να πώς: Αν πάρουμε κύτταρα μυελού των οστών από κάποιον υγιή δότη και τα εναποθέσουμε στον οργανισμό του ασθενή, τότε το μεδούλι των οστών του παράγει ξανά υγιή κύτταρα αίματος, αφού βέβαια προηγουμένως έχουμε σκοτώσει τα παθολογικά κύτταρα. Η διαδικασία αυτή η τόσο πολύ σημαντική ονομάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η όλη υπόθεση φαίνεται καταρχήν απλή και εύκολη αλλά δεν είναι. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Για να μεταμοσχευθεί ο μυελός των οστών πρέπει να βρεθεί συμβατός με τον ασθενή δότης. Η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης με τον ασθενή μέσα στα μέλη της οικογένειάς του είναι μόνον 3 στις 10. Γι’ αυτό το λόγο οι πιο πολλοί ασθενείς καταφεύγουν για συμβατό δότη στην Παγκόσμια Τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Πως γράφετε κάποιος εθελοντής;
Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να γραφτεί όποιος έχει ηλικία μεταξύ 18 και 45 ετών χωρίς να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας πράγμα που θα πιστοποιήσουν οι ειδικοί γιατροί. Ο υποψήφιος δότης δίνει ελάχιστο αίμα ή σάλιο με ειδική μπατονέτα. Αν λοιπόν κάποιος δότης είναι συμβατός με τον ασθενή τότε η διαδικασία που ακολουθεί είναι να δώσει αίμα, δηλαδή με μια αιμοδοσία με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια. Και σώζεις ζωές! Για να γραφεί κανείς εθελοντής δότης μπορεί να απευθυνθεί στα σχετικά κέντρα της Ελλάδας, ακόμη και από μακριά τηλεφωνικώς. Μπορεί ακόμη να ζητήσει πληροφορίες και για την περιοχή του.
Αν βοηθήσουμε όλοι, μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν, χαρίζοντας λίγα κύτταρα και πολύ αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Το πλήθος των δοτών παγκοσμίως.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Bone Marrow Donors Worldwide που προαναφέραμε, μας πληροφορεί ότι η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί περί τους 45 εκατομμύρια δότες, εκ των οποίων στην Ελλάδα είναι περί των 45.000. Αυτός ο αριθμός, παρότι φαίνεται μεγάλος, είναι εντούτοις πολύ μικρός για κάποιον ασθενή ο όποιος αγωνιά να βρει συμβατό δότη διότι η πιθανότητα κυμαίνεται ανάμεσα στο 1 με 100.000.
Στοιχεία επικοινωνίας με σχετικά τηλεφωνικά κέντρα.
- ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ανοσολογικό τμήμα, τηλέφωνο 213 20 43 166
- ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ανοσολογικό τμήμα τηλέφωνο 213 2032 480
- Γ.Ν Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ανοσολογικό τμήμα τηλέφωνο 231089 2607
- Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ανοσολογικό τμήμα τηλέφωνο 2 413 50 27 79
Πηγές:
https://www.sansimera.gr/worldays/419
Περιοδικο Προς τη Νίκη τευχ. 893, σελίδα 25