Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, 7:05:48 μμ
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 20:33

Η σημασία των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών

Υπογράφουν οι: Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος / Επιχειρηματίας και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός.

 

Δύο μήνες απομένουν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 (10 και 24 Απριλίου 22) και μας αφορούν ως Ελλάδα (και Κύπρο) περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. H Γαλλία είναι η μόνη ίσως ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα πρώτης γραμμής που ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, μέσα σε μια μακρά σειρά ετών, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Φρανσουά Μιτεράν μέχρι και σήμερα και την εποχή Μακρόν. Τα συγκλίνοντα στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των δύο χώρων είναι μεγάλα, υπαρκτά, πολυεπίπεδα και ενισχύονται όλο και περισσότερο.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, «Στα θέματα άμυνας, οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία". Το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022, προσγειώθηκαν στην Ελλάδα τα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία προκάλεσαν ταραχή στην Άγκυρα.

Η αποτρεπτική ισχύς και η αμυντική δύναμη της Πατρίδας μας ενισχύεται σταδιακά και γοργά σε όλα τα επίπεδα, θωρακίζει τη χώρα, αλλά  αναβαθμίζει επίσης το ρόλο της στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η ισχυρή ελληνογαλλική σχέση θα γράψει ιστορία και ανοίγει το δρόμο ίσως για την Αυτοδύναμη Στρατιωτικά και Διπλωματικά Ενωμένη Ευρώπη του Μέλλοντος. Ανοδική πορεία δεν έχουν μόνο τα Rafale, αλλά και οι ελληνογαλλικές εμπορικές σχέσεις. Κατά το 2021, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών κατέγραψε αύξηση της τάσης του 22,6%, λόγω κυρίως της εντυπωσιακής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, και διαμορφώθηκε σε 3,4 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Επιπλέον, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 22,6% και διαμορφώθηκαν σε 1,855 δισ. ευρώ.

Παρόλο που η πανδημία ήταν καταστροφική για ορισμένους τομείς, όπως η τουριστική βιομηχανία, ψήφο όμως εμπιστοσύνης δίνουν και στο τουριστικό προϊόν μας, σημειώνοντας αυξηση κατά 146,8% (1.141 χιλ. ταξιδιώτες) από την Γαλλία. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας από τη Γαλλία διαμορφώθηκαν στα 997 εκατ. ευρώ, καταγραφοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 173,8%. Μετά την ταραγμένη 10ετία Σαρκοζί και Ολάντ, η Γαλλία ως Έθνος, Κοινωνία, Πολιτισμός, Οικονομία και Κράτος φαίνεται να βρίσκει ξανά τον κεντρικά πρωταγωνιστικό και σπουδαίο ρόλο της στο ευρωπαϊκό, ατλαντικό και διεθνές γίγνεσθαι. Ένας ρολο που πολλές φορές χτυπήθηκε από το 1500 μέχρι και σήμερα μα πάντα η Γαλλία επέστρεφε.

Ποιος θα είναι λοιπόν ο νέος ''μικρός Ναπολέων'' σε ένα τόσο μα τόσο ισχυρό ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟικό, σημαντικό πολιτιστικά, λαμπερό και γοητευτικό, με μεγάλη επιρροή και εξαιρετική δύναμη, κράτος. Πέρα από Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά, για την Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο! Το Κέντρο στον 1ο γύρο θα αγγίξει οριακά το 30% με το Κόμμα Emmanuel Macron, δηλ. το La République En Marche! (LaREM) και στον 2ο γύρο το 55%. Η Κεντροαριστερά-Αριστερά έχει τουλάχιστον 5, κάθε κοκκινοπράσινης απόχρωσης, υποψήφιες και υποψήφιους με πιθανή συνολική εκλογική προβολή στην κάλπη γύρω και πάνω λιγάκι, από το 17-20%. Γιατί είναι τόσο μα τόσο διασπασμένη;

Την Κεντροαριστερά-Αριστερά ξεχάστε την... τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, στην Γαλλία. Αλλά ''κουρασμένη'' είναι συνολικά και η Κεντροδεξιά-Δεξιά με ποσοστά κοντά στο 17% και την κα. Πέκρες Βαλερί. Και η ακραία δεξιά, δηλαδή νέο-φασιστική της πλευρά, διχασμένη είναι με 2 υποψήφιες/ιους, μαζί και οι 2 κοντά στο 29%. Είναι δυνατόν; Ναι είναι! Σε βαθμό που επικρατούν επίδοξοι πολιτικοί που τολμούν να εξυμνήσουν Γάλλους Προδότες και Συνεργάτες των Γερμανών της Χιτλερικής Κατοχής...

Φυσικά η Γαλλία και η Ευρώπη αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό και υπάρχει ουσιαστική και ρεαλιστική επιλογή! Και θα φανεί στην κάλπη.