Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 2:03:23 μμ
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 20:59

Ο Νίκος Σαχπεκίδης για το "Μακεδονικό": Επικίνδυνοι χειρισμοί μιας επικίνδυνης κυβέρνησης

Του Νίκου Σαχπεκίδη, Δρ. Καρδιοχειρουργικής.

 

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο σκοπιανό ζήτημα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα στο φύλλο της 2ας Οκτωβρίου παραθέτει εκτενή αποσπάσματα  από πρακτικά δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου 2018.

 

Από τα πρακτικά προκύπτουν η αντίληψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, και κυρίως του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις προσεγγίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, καθώς και αυτής της ΝΔ. Προκύπτει ότι τον Ιανουάριο η ΠΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και το erga omnes ήταν συζητήσιμο. Και τα δύο έχουν παραχωρηθεί τον Μάιο, παραμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα από τον πρώτο γύρο είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ταυτότητας με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα. Μάλιστα, από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί «έβλεπαν» ότι τον Ιανουάριο ο  Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για να πάει σε εκλογές με επιχείρημα το τέλος των μνημονίων. Τον Μάιο, αυτή η αφήγηση απουσιάζει.

Ακόμη, τον Ιούνιο οι ηγέτες της ΠΓΔΜ εμφανίζονται βέβαιοι ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει. Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη «μακεδονική γλώσσα» ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι η Κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Ν.Δ. ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη, καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουμε σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις χθεσινές αποκαλύψεις είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα.

Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς, βάζοντας «ελληνική σφραγίδα»(!) στις στρατηγικές απαιτήσεις των Σκοπιανών και συντηρώντας τα βασικά στοιχεία αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.   Και φυσικά η Κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, εφαρμόζοντας την τακτική: «τώρα που γυρίζει».

Και είναι αυτός ένας ακόμα ουσιώδης - εθνικός  λόγος για τον οποίο απαιτείται  η άμεση προσφυγή στο λαό. Η Νέα Δημοκρατία δια της λαϊκής ψήφου έχει και τη βούληση και τη δύναμη να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, όση ζημιά κι αν υπέστησαν από την πολιτική Τσίπρα-Καμμένου.