Δυστυχώς όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα που ομοφωνούν σε τοπικό επίπεδο, το κεντρικό κράτος των Αθηνών κωφεύει. Με την κρίση του COVID – 19 και τα προβλήματα που προέκυψαν στις δομές Υγείας του Νομού καταθέτω εκ νέου του σχέδιο των 7 σημείων – ακριβώς όπως και τότε – στους πολίτες του Νομού.
Για τον Δήμο Κιλκίς (περίπου 60.000 κάτοικοι) ΕΝΑ νοσοκομείο το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς (ως ναυαρχίδα των μονάδων Υγείας του Νομού) με δορυφόρους α) το Αστικό Κέντρο Υγείας Κιλκίς (πρώην ΙΚΑ), β) Το Αγροτικό Κέντρο Υγείας Δροσάτου (το οποίο πρέπει να ενισχυθεί ως δεύτερη πύλη εισόδου – εξόδου της χώρας) και γ) Τα 17 Περιφερειακά Ιατρεία με τους 22 γενικούς ιατρούς.
Για το Δήμο Παιονίας (περίπου 30.000 κάτοικοι), ΕΝΑ Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας (το οποίο αποχαρακτηρίζεται από Κέντρο Υγείας) με δορυφόρους α) το Διασυνοριακό Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου (ως ένα από τα πρώτα Κ.-Υ. της χώρας σε επισκεψιμότητα και β) τα 10 Περιφερειακά Ιατρεία με τους 14 γενικούς ιατρούς.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας να λειτουργούν οι δύο αξιόλογες για το έργο τους κλινικές (έχουν πληρότητα έως 70 – 80%, η παθολογική με 30 κρεβάτια και η χειρουργική με 20 κρεβάτια.
Οι άλλες ειδικότητες του Γ.Ν. Γουμένισσας να λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία σε στενή συνεργασία και αλληλοκάλυψη με το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.
Ενιαία εννιαμελής Διοίκηση όλων των Υγειονομικών μονάδων του νομού με ΕΝΑ Διοικητή για καλύτερο έλεγχο, συντονισμό και συνεργασία όλων των μονάδων που θα αποτελείται:
Από τους 2 Δημάρχους των ισάριθμων Δήμων.
Από τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας των 2 Νοσοκομείων.
Από τους 3 Διευθυντές των αντίστοιχων τριών Κέντρων Υγείας.
Από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.
Ο Διοικητής να απολογείται για τα πεπραγμένα της διοίκησης του στο τέλος κάθε έτους στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια των Δύο Δήμων, τα οποία θα αξιολογούν το έργο του και συγχρόνως θα συνδράμουν ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του νομού.
Δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Κιλκίς (υπάρχει) και Υποσταθμού στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου (υπάρχει) για την κάλυψη όλο το 24ωρο των περιστατικών του Δήμου Παιονίας και της ΠΑΘΕ.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι είναι η μόνη πρόταση μου που έχει υλοποιηθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να έχουμε ίσως το πιο αξιόλογο και το πιο αξιόπιστο ΕΚΑΒ της χώρας!
Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 21:09
Ο Υγειονομικός χάρτης του Νομού Κιλκίς
Του Γιώργου Περπερίδη, ιατρού, πρώην διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου.
Τον Μάρτιο του 2011 στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης και στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι Διοικητές των Νοσοκομείων και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις δομές υγείας του νομού για τον υγειονομικό χάρτη του νομού, είχα καταθέσει ως Συντονιστής Διευθυντής του Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 7 σημείων, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό και το οποίο έγινε αποδεκτό και από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λομβέρδο κατά την επίσκεψη του στο Νομό μας λίγο αργότερα.